Izrael poprvé přiznal, že bojuje v Rafahu

Izraelská armáda v pátek poprvé přiznala, že bojuje v centru palestinského města Rafah na jihu Pásma Gazy, napsal server The Times of Israel. Armáda uvedla, že v centru města na základě informací tajných služeb zaútočila na pozice palestinského teroristického hnutí Hamás. Další údery provedla i v jiných částech Rafahu, ze kterého kvůli bojům uprchl zhruba milion lidí.

V pátek izraelská armáda potvrdila, že bojuje v centrální části Rafahu. Podle oficiálního prohlášení armády vojáci vedli údery proti Hamásu a nalezli odpalovací zařízení, tunely a sklady zbraní. Izraelská armáda také tvrdí, že kontroluje pohraniční oblast mezi Egyptem a Pásmem Gazy, kde jsou podle Izraele tunely používané pro pašování zbraní a dalšího zboží z Egypta do Pásma Gazy.

Izraelská armáda v pátek rovněž uvedla, že za poslední den udeřila a zasáhla řadu cílů i v jiných částech Pásma Gazy. Terčem podle ní byly budovy a infrastruktura používané ozbrojeným křídlem Hamásu.

Od začátku května izraelská armáda vede pozemní ofenzivu u východní části Rafahu, což mimo jiné vedlo k uzavření stejnojmenného hraničního přechodu s Egyptem, klíčového bodu pro přepravu humanitární pomoci do Pásma Gazy. V uplynulých dnech média informovala, že armáda postoupila hlouběji do města, kde v uplynulých měsících žily stovky tisíc Palestinců, kteří utekli před boji v jiných částech Pásma Gazy.

Podle palestinských úřadů, které kontroluje Hamás, kvůli bojům od října zahynulo v Pásmu Gazy přes 36 tisíc lidí. Údaj nerozlišuje mezi ozbrojenci a civilisty, nelze ho nezávisle ověřit.

Konflikt vypukl po útoku, který podnikl 7. října Hamás a další teroristické organizace na jižní Izrael a při kterém podle Jeruzaléma zahynulo na dvanáct set lidí.