TÉMA

Fuád Šukr

Netanjahu se zabitím šéfa Hamásu snaží konflikt eskalovat, míní expert Čejka

Zabitím nejvyššího vůdce Hamásu Ismáíla Haníji a šéfa vojenského křídla této teroristické organizace Muhammada Dejfa se izraelský premiér Benjamin Netanjahu snaží konflikt eskalovat kvůli svému politickému přežití. V pořadu Události, komentáře to uvedl odborník na Blízký východ Marek Čejka. Velvyslankyně Česka v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová s tímto výkladem ale nesouhlasí.
2. 8. 2024|

NYT: Šéfa Hamásu Haníju zabila bomba pronesená do jeho pokoje

Výbuch, který ve středu časně ráno zabil vůdce Hamásu Ismáíla Haníju a člena jeho ochranky, nezpůsobil vzdušný úder, nýbrž důmyslná, dálkově ovládaná bomba pronesená zhruba před dvěma měsíci do jeho pokoje v teheránském penzionu, kde často pobýval. Napsal to deník The New York Times (NYT) s odvoláním na osm zdrojů. Dřívější zprávy, včetně informací tiskové agentury Tasnim spojené s íránskými revolučními gardami, přitom tvrdily, že šéfa politického křídla palestinské teroristické skupiny zabila řízená střela.
1. 8. 2024|

Izraelské tajné služby potvrzují elitní pověst, míní bývalý zpravodajce

Během dvou dnů přišly zprávy o dvou útocích ve dvou hlavních městech, při kterých zemřeli dva klíčoví protivníci Izraele. V Bejrútu jeden z lídrů Hizballáhu Fuád Šukr, v Teheránu politický šéf Hamásu Ismaíl Haníja. K úderu na něj se zatím nikdo nepřihlásil, ale Hamás ho přičítá Izraeli, s nímž od loňského října válčí v Pásmu Gazy. Bývalý zpravodajský důstojník a nynější ředitel Ústavu zpravodajských studií Univerzity obrany Libor Kutěj v Interview ČT24 sdělil, že Haníja byl pro Izrael významný cíl. Charakter operace podle něj naznačuje, že přípravy trvaly delší dobu.
31. 7. 2024|