Netanjahu se zabitím šéfa Hamásu snaží konflikt eskalovat, míní expert Čejka

Události, komentáře: Odborník na Blízký východ Marek Čejka a velvyslankyně České republiky v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová v debatě o situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Zabitím nejvyššího vůdce Hamásu Ismáíla Haníji a šéfa vojenského křídla této teroristické organizace Muhammada Dejfa se izraelský premiér Benjamin Netanjahu snaží konflikt eskalovat kvůli svému politickému přežití. V pořadu Události, komentáře to uvedl odborník na Blízký východ Marek Čejka. Velvyslankyně Česka v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová s tímto výkladem ale nesouhlasí.

Čejka se domnívá, že izraelský premiér je ve svém konání motivován „obrovskou touhuo po svém politickém přežití“. Dodal, že současná eskalace mu v tomto ohledu „zajistí minimálně pár dalších měsíců“.

Jako druhou možnou intepretaci, pokud by vše touto likvidací skončilo, vidí expert snahu Izraele demonstrovat útoky jako své vítězství.

Odborník na Blízký východ také upozornil, že je vidět, že se Netanjahu nemusí nyní příliš ohlížet na americkou administrativu, která je zaměstnána hlavně blížícími se prezidentskými volbami. „Možná nyní cítí, že má volné ruce,“ přemítá expert.

Čejka rovněž připomněl, že v roce 2004 Izraelci zabili generaci zakladatelů Hamásu, což bylo tehdy deklarováno jako vítězství. „A teď jsou tu ještě horší,“ řekl s odkazem na současné velitele.

Velvyslankyně podotkla, že atmosféra v Izraeli je nyní napjatá. „Je to takové očekávání před bitvou, protože se čeká, že Írán i Hizballáh podniknou nějaké útoky,“ popsala. Při jiném izraelském úderu totiž před pár dny zemřel významný velitel teroristické skupiny Hizballáh Fuád Šukr.

Dodala, že se čeká, že k útoku či útokům dojde v nejbližších 72 hodinách. Podle ní ale v zemi nepanuje smutná nálada, protože zabití nepřátelských činitelů se v Izraeli podle ní bere jako velký úspěch ve válce a provází ho pocit zadostiučinění.

Česká velvyslankyně v Izraeli zároveň nesouhlasí s Čejkovým tvrzením, že by izraelský premiér chtěl konflikt eskalovat či protahovat jednání o příměří. Podle ní není v Netanjahuově zájmu velká válka Izraele s Íránem.

Američané podle diplomatky věděli o útoku na Šukra, který se v minulosti podílel na vraždě amerických mariňáků. Kuchyňová Šmigolová dodala, že si Američané nepřejí před podzimními volbami velkou válku na Blízkém východě.

Čejka soudí, že Izrael by ustál i tři frontové linie najednou (v Pásmu Gazy proti Hamásu, s libanonským Hizballáhem i střet s Íránem), protože má jednu z nejsilnějších armád na světě a vlastní i jaderné zbraně. Na druhé straně by to bylo pro izraelskou ekonomiku i společnost značně vyčerpávající. Dodal, že vztahy s arabskými státy se nicméně Izraeli rozpadají.