Přes dvacet let strávil Jahjá Sinvár ve vězení a nyní stál za útokem na Izrael. Je terčem číslo jedna

Horizont ČT24: Kdo je Jahjá Sinvár (zdroj: ČT24)

Za tvář zla a terč číslo jedna v řadách Hamásu označil Izrael vůdce teroristů z Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvára. Právě on měl být strůjcem útoku, při kterém zemřelo na čtrnáct set obyvatel židovského státu a další dvě stovky byly uneseny. Sinvár, který byl v roce 1989 v Izraeli odsouzen na čtyři doživotí, v roce 2017 prohlašoval, že hodlá zastávat přístup mírumilovného odporu. Rétoriku ale brzy výrazně zostřil.

Jahjá Ibrahím Hasan Sinvár je známý také jako řezník z Chán Júnisu. Svou kariéru založil na zabíjení Palestinců, kteří podle něj kolaborovali s Izraelem. V izraelském vězení strávil tehdy vrchní bezpečnostní poradce Hamásu 23 let za čtyři vraždy izraelských vojáků.

Namísto čtyř doživotí se na svobodu dostal v roce 2011 při výměně tisícovky islamistů za uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita.

Nebyl vděčný za záchranu vlastního života

Tři roky před propuštěním byl Sinvárův život za mřížemi ohrožen zhoubným nádorem na mozku. Izraelští doktoři mu náročnou operací zachránili život.

„Řekla jsem mu, že stát Izrael vyhrál bitvu o jeho život, zachránil ho. A on na to: No a? To je vaše starost. Nejsem vám vděčný,“ vzpomínala v roce 2019 bývalá ředitelka věznice ha-Šaron Betty Lahatová.

Řeči o mírovém jednání se nepotvrdily

V únoru 2017 vystřídal v čele Pásma Gazy Ismáíla Haníju, současného nejvyššího šéfa Hamásu, který ale žije v katarském exilu. Směrem k Izraeli tehdy začal Sinvár překvapivě prohlašovat, že chce cílů palestinského hnutí dosahovat mírovým způsobem, což v očích mezinárodního společenství vyvolávalo dojem možného jednání.

Byl to ale zřejmě jen zastírací manévr. Brzy začal Sinvár obyvatele Gazy opět mobilizovat k nenávisti. Stal se vlajkonošem mentality, která adoruje zkázu a smrt.

V květnu 2021 se jeho dům stal terčem izraelského náletu, v té době tam ale nebyl.

Sinvár je hlavním cílem izraelské operace

Sinvár svou rétoriku postupně ještě přitvrdil. „Zasypeme vás nekonečným počtem raket, přijdeme k vám s nekonečným počtem vojáků. Přijdeme v milionech,“ hlásal v prosinci loňského roku. Už tehdy možná chystal útok, při kterém jeho hrdlořezové 7. října povraždili čtrnáct set Izraelců a další dvě stovky unesli.

Vedení izraelské armády proto vyhlásilo: „On a celý systém pod ním jsou jako mrtví. Zaútočíme na ně, převálcujeme je, zlikvidujeme jejich systém.“

Sinvár a další z vedení Hamásu v Pásmu Gazy jsou nyní nejvyššími cíli masivní izraelské operace. Ta se zaměřuje na údery proti teroristické infrastruktuře Hamásu, „od Sinvára nahoře, až po řezníky, kteří mrzačili, zabíjeli a upalovali Izraelce v jejich ložnicích“

Osud odvlečených Izraelců a lidí z dalších 20 zemí zůstává v jeho rukou. O jeho smýšlení vypovídá i to, že sám se v minulosti stavěl proti své vlastní výměně za izraelského zajatce, i když šlo o výměnu tisíc ku jedné. Podle Sinvára byla i tak příliš vstřícná vůči Izraeli.