Válka smrtí Sinvára nekončí, burcuje Netanjahu. Šance na mír, míní Biden

Speciální vysílání: Izraelská armáda zabila vůdce Hamásu (zdroj: ČT24)

Šéf palestinské teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár je mrtev, v Pásmu Gazy ho zabili izraelští vojáci. Jeho smrtí však válka v Pásmu Gazy nekončí, řekl v projevu ve čtvrtek večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle něj je další prioritou přivést domů rukojmí, která drží Hamás od útoku na Izrael z loňského 7. října. Prezident země Jicchak Herzog armádu a bezpečnostní složky za zabití Sinvára pochválil. Podle amerického prezidenta Joea Bidena není Hamás po smrti svého vůdce schopen loňský útok opakovat a otevřela se šance na mír v Pásmu Gazy bez Hamásu u moci.

„Dnes (ve čtvrtek) jsme vyrovnali skóre,“ řekl Netanjahu, podle kterého však zabitím šéfa hnutí Hamás, proti kterému Izrael bojuje v Pásmu Gazy, konflikt nekončí.

Rodinným příslušníkům rukojmí vzkázal, že izraelské bezpečnostní složky budou naplno usilovat o návrat jejich blízkých domů. Rukojmí je podle propočtu agentury AFP v Pásmu Gazy nyní 97, část z nich je podle zpravodajských poznatků ale zřejmě už po smrti.

„Sinvár vám zničil život,“ vzkázal Netanjahu palestinským obyvatelům Gazy. Podle něj lidé, kteří žijí na tomto území, dostávají nyní šanci zbavit se „tyranie“ Hamásu, který v Pásmu vládne od roku 2006.

Izraelský prezident Herzog označil Sinvára za arciteroristu a armádě, tajné službě Šin Bet a dalším složkám gratuloval k jeho zabití. „Sinvár, strůjce krvavého útoku ze 7. října, byl mnoho let zodpovědný za odporné činy terorismu proti izraelským civilistům, občanům dalších zemí a za zabití tisícovek nevinných lidí,“ vyjmenoval na síti X.

Smrt Sinvára uvítali i opoziční politici. Bývalý premiér Benny Gantz, který byl na počátku války s Hamásem i členem válečného kabinetu, označil Sinvárovu likvidaci za důležitý výsledek, kterým ale válka nekončí. Další opoziční lídr a bývalý premiér Jair Lapid přirovnal Sinvára k předním světovým teroristům, jakým byl například šéf teroristické organizace al-Káida Usáma bin Ládin.

Biden: Je šance na mír v Gaze

Biden už také telefonicky hovořil s izraelským premiérem Netanjahuem, se kterým projednávali to, jak nynější situaci využít k ukončení války a k návratu rukojmí, která Hamás do Gazy z Izraele loni v říjnu zavlekl.

„Nyní je příležitost pro 'den poté' v Gaze bez Hamásu u moci a pro politické urovnání, které zajistí lepší budoucnost pro Izraelce i Palestince. Jahjá Sinvár byl nepřekonatelnou překážkou k dosažení všech těchto cílů. Už neexistuje, ale před námi je spousta práce,“ dodal americký prezident.

Biden ve čtvrtek večer přiletěl do Berlína, kde po přistání prohlásil, že po smrti Sinvára nastal čas, aby válka v Gaze skončila a aby se rukojmí mohla vrátit domů. Rovněž uvedl, že Netanjahuovi k likvidaci Sinvára gratuloval.

„Jeho smrt je zdrojem naděje pro všechny, kteří usilují o život ve svobodě, a úlevy pro Izraelce, které se snažil utlačovat,“ napsal v prohlášení šéf americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson. Ministr obrany USA Lloyd Austin po Sinvárově úmrtí telefonicky hovořil se svým izraelským protějškem Jo’avem Galantem, informovala agentura Reuters.

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová označila zabití vůdce Hamásu za krok k eliminaci hrozby, kterou Hamás pro Izrael představuje. „Spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ řekla Harrisová podle agentury Reuters. Dodala, že Sinvár byl zodpovědný za zabití tisíců nevinných lidí. „Tento okamžik nám dává příležitost ukončit válku v Gaze,“ konstatovala.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle serveru Axios mluvil o Sinvárově smrti s katarským premiérem Muhammadem bin Abdar Rahmán Sáním, s nímž se bavil i o možnosti dalších vyjednávání o propuštění rukojmí a uzavření příměří v Gaze. Katar s Egyptem a USA se dlouhodobě snaží zprostředkovat dohodu o klidu zbraní, zatím se to však nedaří.

„Při mnoha příležitostech v posledních měsících Sinvár mařil snahu Spojených států a jejich partnerů dovést tuto válku ke konci prostřednictvím dohody, která by vrátila rukojmí k jejich rodinám a ulevila utrpení palestinského lidu,“ doplnil později Blinken v prohlášení. Jeho resort podle agentury Reuters vyjádřil naději, že ať bude novým lídrem Hamásu kdokoli, bude k jednáním přistupovat jinak než Sinvár. Vyjednávání několik minulých týdnů neprobíhala a Washington do nich nyní hodlá jít s novou snahou, doplnil úřad.

Načítání...

Baerbocková: Hamás musí složit zbraně

Sinvár byl brutální vrah a terorista, reagovala na zprávu o jeho smrti německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Podle političky chtěl zničit Izrael a jeho lid. Jako strůjce loňského teroru „přinesl smrt tisícům lidí a nezměrné utrpení celému regionu“. „Hamás musí okamžitě propustit všechna rukojmí a složit zbraně, utrpení lidí v Gaze musí konečně skončit,“ prohlásila.

„Je třeba vnímat, že zemřel člověk, který spáchal ty nejhorší zločiny,“ řekl německý kancléř Olaf Scholz v Bruselu po skončení summitu EU. Teroristický útok Hamásu na Izrael loni v říjnu byl hrozivý a brutální, poznamenal. Řekl také, že Sinvár byl zodpovědný za vojenské akce Hamásu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron Sinvára rovněž označil za hlavního strůjce teroristických útoků a barbarských činů z loňského 7. října. „Dnes (ve čtvrtek) v emocích myslím na oběti, včetně 48 našich krajanů, a na jejich blízké. Francie požaduje propuštění všech rukojmí, která Hamás stále zadržuje,“ uvedl Macron. Francouzský ministr zahraničí Jean-Noël Barrot podle agentury Reuters vyjádřil přesvědčení, že Hamásu byla uštědřena smrtelná rána. Sinvár podle něj byl překážkou míru, izraelskou bezpečnost ale zajistí jen diplomacie.

Italský ministr zahraničí Antonio Tajani pak vyjádřil naději, že smrt šéfa Hamásu povede k příměří v Gaze.

Zabití vůdce Hamásu Sinvára je podle českého premiéra Petra Fialy dobrou zprávou, protože jde o člověka zodpovědného za řadu teroristických útoků.

„Byl to Jahjá Sinvár, kdo měl hlavní zodpovědnost za zrůdnosti provedené teroristy 7. října. Doufám, že pozůstalí těch, které má na svědomí, budou usínat s nadějí, že svět je bezpečnější. Česko podporuje právo Izraele na sebeobranu a vyzývá k propuštění rukojmí držených Hamásem,“ vyjádřil se také český ministr zahraničí Jan Lipavský (nestr.).

Izraelská armáda večer Sinvárovu likvidaci potvrdila společně s tajnou službou Šin Bet. Náčelník generálního štábu armády Herci Halevi podle serveru The Times of Israel potvrdil informace tisku, že izraelští vojáci při útoku na skupinu členů Hamásu nevěděli, že mezi nimi je i Sinvár. Jeho identitu potvrdily až pozdější analýzy DNA a záznamů chrupu. Izraelská armáda také uvedla, že skupinu ozbrojenců Hamásu včetně Sinvára zabila při bojích na jihu Pásma Gazy ve středu.

Sinvár, který podle Izraele naplánoval teroristický útok z loňského 7. října, při kterém zemřelo na 1200 lidí a dalších 250 bylo uneseno, byl od srpna šéfem celého Hamásu. Nahradil šéfa politického křídla Hamásu Ismáíla Haníju, který zemřel v červenci v úderu připisovaném Izraeli. Předtím řídil jeho aktivity v Pásmu Gazy. V reakci na útok izraelští představitelé zahájili vojenskou operaci v oblasti s cílem zničit vojenské kapacity Hamásu.

Události, komentáře: Příměří v Gaze stále v nedohlednu (zdroj: ČT24)