Osočování a výčitky. Hurikán Milton zasáhl i do předvolebního boje

Horizont ČT24: Následky hurikánů v USA se proměnily v politické téma (zdroj: ČT24)

Následky a rozsah škod, které přinesl hurikán Milton na Floridu, ještě nejsou sečteny. Ale s blížícími se americkými prezidentskými volbami se z katastrofy stalo žhavé politické téma, které může mít dopad na rozhodování voličů. Totéž lze říct také o předcházející pohromě, kterou do širokého pásma na jihovýchodě USA přinesl před dvěma týdny hurikán Helene.

Hurikány rekordních proporcí a blížící se prezidentské volby jsou pro Spojené státy třaskavá kombinace. Jedná se totiž o sezonu, v níž je dobré jakékoli téma, pokud v těsném klání může přinést hlasy navíc. Tropické cyklony Helene a po ní i Milton tak zvedly nejen hladiny moří a řek, ale také emoce voličů, míní redaktor zahraniční redakce ČT Tomáš Šponar.

„Federální vláda na druhé straně neudělala to, co udělat měla. Zejména s ohledem na Severní Karolínu. Nechali ty lidi trpět. Nespravedlivě, nespravedlivě,“ prohlásil republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

Od republikánského kandidáta se nejedná o první a pravděpodobně ani poslední výpad v souvislosti s následky aktuálních přírodních katastrof. Administrativa demokratického prezidenta Joea Bidena v této souvislosti viní Donalda Trumpa mimo jiné z šíření nepravdivých zpráv.

„Pane prezidente Trumpe, bývalý prezidente. Proberte se, člověče. A pomozte lidem,“ vyzval Biden svého předchůdce. „K odpovědnosti ho požene veřejnost. Spíš vy, tisk ho požene k odpovědnosti, protože vy znáte pravdu,“ odpověděl Biden na otázku reportérky, zda Trumpa za jeho výroky učiní zodpovědným.

DeSantis odmítl jednat s Harrisovou

Před samotným úderem hurikánu Milton odmítal mluvit republikánský guvernér státu Florida Ron DeSantis s demokratickou kandidátkou a současnou viceprezidentkou pověřenou koordinací federální pomoci Kamalou Harrisovou, která toto gesto tvrdě kritizovala.

„Víte, krizové momenty, když už nic jiného, by měly být okamžikem, kdy každý, kdo se nazývá lídrem, řekne, že politika jde stranou, a postaví na první místo lidi. Právě oni teď zoufale potřebují podporu,“ nechala se slyšet Harrisová.

Amerikanistka Kateřina Březinová se domnívá, že se republikáni snaží dostat zpět do Bílého domu, takže udělají vše pro to, aby stávající administrativu vykreslili v co nejhorším světle.

Příklad hurikánu Sandy

Volební stratégové obou stran nastalou situaci rozhodně neberou na lehkou váhu. Jedná se nejen o spontánní reakce, ale i poziční boj na pozadí velké katastrofy, míní Šponar.

Určujícím je v tomto případě příběh, který se odehrál před dvanácti lety. Hurikán Sandy na konci října 2012 – také krátce před prezidentskými volbami – udeřil na stát New Jersey. Republikánský guvernér Chris Christie tehdy ochotně navázal spolupráci s demokratickým prezidentem Barackem Obamou, který usiloval o znovuzvolení.

Záběry, na nichž se Obama dokázal pasovat do pozice akčního a solidárního lídra, mu podle analytiků vynesly rozhodující výhodu v souboji s republikánským kandidátem Mittem Romneym.