Musk stupňuje svou kampaň za Trumpa

Horizont ČT24: Musk stupňuje svou kampaň za Trumpa (zdroj: ČT24)

Nejbohatší muž planety a majitel společnosti SpaceX a sociální sítě X Elon Musk stupňuje svou kampaň na podporu republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Po prvním vystoupení po jeho boku na mítinku v Pensylvánii plánuje podle amerických zdrojů i další akce na podporu bývalého prezidenta v tomto pro demokraty důležitém státě. Technologický magnát ve vyjádřeních stále častěji osobně útočí na Kamalu Harrisovou.

Ačkoliv byl Musk dříve kritikem Donalda Trumpa – třeba kvůli odstoupení od pařížské klimatické dohody – nyní působí jako platný člen jeho kampaně. Elon Musk hodlá nejen v Pensylvánii lobbovat za republikány.

„Tohle je situace, kterou musíme vyhrát. Musíme. Takže mám jednu jedinou prosbu pro všechny v publiku, na každého, kdo sleduje tento přenos, a pro všechny na streamu. Tuto jednu žádost. Je to velmi důležité. Registrujte se k volbám,“ vyzýval Musk publikum na mítinku v Pensylvánii. Ta pro Muska není neznámá, sám tam tři roky žil během studií. I proto se na tento stát zaměřil.

V případě vítězství slíbil exprezident excentrickému miliardáři vysokou pozici ve vládě. Patrně však nepůjde přímo o pozici šéfa některého z ministerstev, v září Trump zmiňoval například možnost vytvoření vládní komise pro efektivitu s Muskem v čele.

„Jmenuji Elona, a on je v tom skvělý, naším člověkem přes úspory. Myslím, že by mohl ušetřit biliony, ne? Tak moc to chce dělat. Nemyslím si, že bych ho mohl dostat na plný úvazek, protože je trochu zaneprázdněný vysíláním raket a všemi těmi věcmi, které dělá,“ prohlásil tehdy Trump.

„Nikdo se ani neobtěžuje zabít Kamalu“

Elon Musk se tak do kampaně ponořil naplno. Skrze jím vytvořený akční výbor na podporu Donalda Trumpa nabízí například 47 dolarů (v přepočtu přes tisíc korun) každému, kdo přiměje jednoho registrovaného voliče v rozhodujících státech s vyrovnanou voličskou základnou k podpisu petice na podporu prvního a druhého dodatku ústavy.

Na své vlastní síti X pak nevybíravě útočí na viceprezidentku a demokratickou kandidátku Kamalu Harrisovou. „Nikdo se ani neobtěžuje zabít Kamalu, protože je to zbytečné. Čeho byste tím dosáhli? Ničeho, jen by si koupili další loutku,“ řekl v rozhovoru s moderátorem Tuckerem Carlsonem .

Sám opakoval i Trumpem šířenou lež o tom, že haitští imigranti jedí ve Springfieldu domácí kočky a psy Američanů, což vychází ze staré americké městské legendy, která se nikdy nepotvrdila.

Podpora republikánů od roku 2022

Americká média v posledním týdnu zveřejnila zprávy, že Musk republikány podporoval už roky před vyslovenou podporou Donaldu Trumpovi – a to skrze jiný politický akční výbor, který tvrdě kritizuje administrativu Joea Bidena. Musk měl tomuto výboru darovat miliony dolarů od roku 2022. Ještě letos v březnu, pár měsíců před veřejným vyjádřením podpory Trumpovi, prohlašoval, že žádnému z kandidátů peníze neposílá.

Podle některých komentátorů bude významnou roli hrát i jeho starý známý a byznysový partner Peter Thiel, se kterým zakládal PayPal. Technologický investor Thiel sice Trumpa přímo nepodpořil, finančně ale stojí za kandidátem na viceprezidenta JD Vancem. „Peter Thiel a Elon Musk jsou patrony Vance a důvodem, proč kandiduje. Trump je starý, ve špatném zdravotním stavu, nechce vládnout a Elonovi už slíbil velkou roli ve vládě. Musk a Thiel budou vládnout otevřeně a prostřednictvím Vance,“ míní politický komentátor a profesor na University of New Hampshire Seth Ambramson.

Musk, který stojí za úspěšnými firmami SpaceX nebo Tesla, byl dlouho ohledně podpory jedné z hlavních stran v USA opatrný. To se ale změnilo a nejbohatší muž světa se stal jednou z tváří Trumpovy kampaně. Propaguje ho i za pomoci algoritmu sítě X, který upřednostňuje příspěvky svého majitele.