Trump se vrátil do města, kde přežil atentát

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump na mítinku v Butleru v Pensylvánii, kde v červenci přežil pokus o atentát, označil atentátníka za monstrum, které se jej bezúspěšně pokusilo navždy umlčet. Po příletu se Trump setkal také s rodinou hasiče, který při útoku zemřel. Americký server NBC News uvedl, že Trump v Butleru „míchal odkazy na pochmurnou vzpomínku s vyhrocenou rétorikou“.

„Před dvanácti týdny, právě tady, se mne a naše hnutí pokusil umlčet atentátník. Toto zvrácené monstrum (...) bylo blízko tomu, aby toho dosáhlo, ale ruka Prozřetelnosti mu v tom zabránila,“ prohlásil Trump podle agentury AFP před několika tisíci svých příznivců, včetně nejbohatšího muže světa Elona Muska, který na mítinku také vystoupil na podporu Trumpa.

„Nezastavil naše hnutí, nezlomil našeho ducha,“ řekl Trump o pokusu atentátníka podle agentury Reuters, která odhadla, že se na místě sešly desítky tisíc lidí.

„Vracím se do Butleru po tragédii a zármutku, abych předal jednoduchý vzkaz lidem v Pensylvánii a Americe: Naše hnutí udělat Ameriku opět skvělou, silnější, hrdější, jednotnější, odhodlanější je blíže k vítězství než kdykoli předtím,“ prohlásil kandidát, hovořící za ochranných sklem, které jej podle agentury AP nyní obklopuje při vystoupeních pod širým nebem.

Donald Trump a Elon Musk
Zdroj: Reuters/Brian Snyder

Agentura dodala, že Trumpova kampaň chtěla maximálně využít potenciál události, aby se dostala do popředí pozornosti pouhých třicet dnů před finále závodu o Bílý dům proti demokratické soupeřce, současné viceprezidentce Kamale Harrisové.

„Jak jsem říkal (...),“ uvedl Trump, když na pódiu předstíral, že pokračuje v projevu, který 13. července přerušila kulka, která jej zasáhla do ucha, a vyzval ke chvilce ticha přesně ve chvíli, kdy se 13. července ozvala střelba, uvedla agentura Reuters.

Trump podle zpravodaje ČT v USA Bohumila Vostala v projevu také uvedl, že po zvolení provede největší deportaci ilegálních migrantů v dějinách. Také prohlásil, že vnější nepřátelé jako Rusko, Severní Korea a Írán nejsou problém, pokud je v Bílém domě „chytrý prezident“.

Trumpův kandidát na viceprezidenta, senátor z Ohia JD Vance na pódiu v Butleru ostře kritizoval demokraty za to, že označili Trumpa za „hrozbu pro demokracii“.

„Slyšeli jste výstřely. Viděli jste krev. Všichni jsme se báli nejhoršího. Ale věděli jste, že všechno bude v pořádku, když prezident Trump zvedl pěst vysoko do vzduchu a zakřičel: ‚boj, boj‘,“ řekl Vance, který byl vybrán jako jeho kandidát na viceprezidenta o necelé dva dny později, napsala AP.

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal o návratu Trumpa do Butleru (zdroj: ČT24)

Zvýšená bezpečnostní opatření

Prostranství před pódiem podle AP naplnil početný dav, ve kterém většina lidí na Trumpa čekala několik hodin; sám kandidát svůj projev musel asi na pět minut přerušit kvůli ošetření jednoho z účastníků. Plně obsazeny byly i hotely, motely a hostince v okolí. Na místě byl i zřízen památník dobrovolného hasiče, který se stal jedinou obětí atentátu: Corey Comperatore zemřel, když chránil členy rodiny před střelbou. Jeho hasičské sako, vystavené na místě, bylo obklopené květinami. Když se o něm řečníci zmínili, jeho sestry plakaly. Trump se s pozůstalými také setkal.

Hlavního řečníka přijel do Butleru podpořit i jeho syn Eric Trump a snacha Lara Trumpová. Na místě byla velmi viditelná zvýšená bezpečnostní opatření s ozbrojenými strážci zákona v maskovacích uniformách na střechách. Trumpovo letadlo před jeho příletem proletělo nad místem a vyvolalo jásot shromáždění, vylíčila AP.

Dvacetiletý střelec 13. července kromě Trumpa zranil další dva účastníky shromáždění, Davida Dutche a Jamese Copenhavera, než jej zastřelili ostřelovači. Jak se mu toho dne podařilo vyhnout ostraze a dostat se na střechu budovu v dostřelu na bývalého prezidenta, patří k mnoha otázkám ohledně nejhoršího selhání Tajné služby za poslední desetiletí, které zůstávají nezodpovězeny, dodala AP.

Deník The Guardian píše o mítinku jako o „teatrálním vystoupení“. Americký server NBC News uvedl, že Trump v Butleru „míchal odkazy na pochmurnou vzpomínku s vyhrocenou rétorikou“.