Trump přežil atentát, střelec podle FBI jednal sám

Události: Pokus o atentát na Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump přežil pokus o atentát na předvolebním mítinku v Pensylvánii. Trump informoval, že mu kulka poranila horní část pravého ucha, měl silné krvácení. Už byl propuštěn z nemocnice. Tajná služba Spojených států (USSS) uvedla, že při střelbě byl zabit jeden divák, další dva utrpěli zranění. Střelec je po smrti. Činitel FBI, který vede vyšetřování, sdělil, že útočník jednal sám, zatím ale není známé jeho politické smýšlení. Atentátníka identifikovali jako dvacetiletého muže z Pensylvánie.

Exprezident Trump je po incidentu v bezpečí. „Tajná služba zavedla ochranná opatření a bývalý prezident je v bezpečí,“ potvrdil šéf USSS Anthony Guglielmi. Střelba je vyšetřována jako pokus o zavraždění bývalého prezidenta, uvedla agentura AP s odvoláním na policii a pořádkové složky.

Střelba se ozvala krátce poté, co Trump začal projev na pódiu v zábavním parku plném lidí. „Myslel jsem si, že to je zbraň na airsoft nebo ohňostroj. Ale když se zvuk výstřelu opakoval, já i lidé okolo jsme rychle skočili na zem,“ popsal svědek události Saurabh Sharma.

Pohled na pozici útočníka, Donalda Trumpa a policejních odstřelovačů
Zdroj: ČT24/Google Earth

Z prvotního vyšetřování vyplývá časová stopa i průběh atentátu. Trump vystoupal na pódium v 18:03 místního času. V 18:11 zazněly útočníkovy výstřely ze střechy zhruba 130 metrů daleko. První výstřel zranil exprezidenta na pravém uchu. V následujících sekundách tajná služba obklopila exprezidenta a její odstřelovač zatím z vedlejší střechy zlikvidoval atentátníka.

Republikánský politik vzápětí rychle nabyl rovnováhy a dramatický incident ukončil gestem vzdoru se zaťatou pěstí. Gestem, které se už stačilo stát silným symbolem. V 18:14 z místa Trumpova kolona narychlo odjela.

Na místě zůstaly převržené židle, lokalitu obehnala policie žlutou páskou. Nad dějištěm události přelétával vrtulník, zatímco na zemi operovaly pořádkové složky. Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal později po příjezdu na místo popsal, že uzavřena je celá silnice, která vede na farmu, kde se konal mítink.

Trump: Byl jsem postřelen do pravého ucha

Trumpův mluvčí Steven Cheung uvedl, že exprezident je v pořádku. „Prezident Trump děkuje pořádkovým složkám a prvním zasahujícím za jejich rychlé kroky během tohoto odporného činu. Je v pořádku a je na prohlídce v místním lékařském zařízení,“ dodal mluvčí.

Samotný Trump později potvrdil, že byl postřelen. Kulka mu prostřelila horní část pravého ucha a měl silné krvácení, při němž si uvědomil, co se stalo, napsal na své sociální síti. „Okamžitě jsem poznal, že něco není v pořádku, protože jsem uslyšel svištivý zvuk, výstřely a okamžitě jsem ucítil, jak mi kulka protrhla kůži,“ popsal na síti Truth Social. „Je neuvěřitelné, že se takový čin může stát v naší zemi,“ dodal politik.

Trump na své sociální síti také poděkoval za rychlou reakci na střelbu tajné službě a bezpečnostním složkám. Zároveň kondoloval rodině zastřeleného účastníka mítinku a dalšího člověka, který byl těžce zraněn. Tajné službě na síti X poděkovala také Trumpova dcera Ivanka.

Postřelený Trump byl podle agentury Bloomberg už v sobotu pozdě večer propuštěn z nemocnice, kde byl ošetřen. Následně zamířil do New Jersey. Záběry na sociálních sítích ukazují, jak tam vystupuje z letadla.

Jeden mrtvý, dva zranění

Agentuře AP místní okresní prokurátor sdělil, že při střelbě byli zabiti dva lidé – střelec a jeden návštěvník akce. „Někdo křičel: ‚Postřelili ho, postřelili ho.‘ Tak jsem tam šel. Pracuji ve zdravotnictví, tak jsem chtěl nabídnout pomoc. Ten muž, kterého střelec zasáhl, měl průstřel hlavy. Všude byla spousta krve,“ uvedl svědek.

Tajná služba později potvrdila, že střelec byl neutralizován a je mrtvý. Několikrát vystřelil směrem k pódiu z vyvýšeného místa mimo samotné dějiště mítinku. Úřady později identifikovaly padesátiletého otce a bývalého hasiče jako diváka, který přišel o život. Další dva lidé, kteří při střelbě utrpěli zranění, jsou ve stabilizovaném stavu.

Republikánský kongresman z Texasu Ronny Jackson uvedl, že při střelbě byl na krku zraněn i jeho synovec. „Slyšeli výstřely a všichni padli k zemi,“ popsal člen Sněmovny reprezentantů televizi Fox News. Jeho synovec byl prý ošetřen na místě.

Svědectví účastníků mítinku Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

FBI zveřejnila totožnost střelce, jednal prý sám

FBI v neděli sdělila, že střelec jednal sám. Vyšetřovatelé podle prohlášení zatím neznají politické smýšlení pachatele a nenašli v této souvislosti žádná výhrůžná sdělení. Zároveň agenti FBI, kteří převzali vůdčí roli při vyšetřování střelby uvedli, že pozorují po atentátu rozmach násilné politické rétoriky, informovala agentura AP.

FBI potvrdila, že pachatel střílel z pušky ve stylu AR, což je typ zbraní, které opakovaně používají pachatelé masových střeleb v USA. Zbraň zřejmě koupil jeho otec, který společně s dalšími členy rodiny s vyšetřovateli spolupracuje. Tato puška se stala v USA symbolem debaty o kontrole zbraní, píše The Guardian. Poloautomatická AR-15 není schopná nepřetržité palby, zkušení střelci však přesto dokáží vypálit velké množství střel v krátkém čase.

Vyšetřovatelé zcela nepotvrdili dřívější informace v amerických médiích, že v autě střelce i v jeho bydlišti se našly výbušniny či materiály na jejich výrobu. FBI uvádí, že pyrotechnici v autě zajistili podezřelý předmět, který je považován za „primitivní“ výbušné zařízení.

Dříve FBI oznámila, že střelec byl identifikován jako dvacetiletý muž z Pensylvánie. Podle amerických médií byl útočník členem Republikánské strany. Média to uvádí s odkazem na evidenci registrovaných voličů.

Ondřej Nekola ze zahraniční redakce ČT nicméně poznamenal, že když bylo střelci sedmnáct let, daroval patnáct dolarů výboru ActBlue. „Což je výbor, který získává peníze pro levicově smýšlející demokraty nebo pro podporovatele demokratů,“ vysvětlil. Agentura AP napsala, že střelec příspěvek poslal v den Bidenovy inaugurace.

„On sice byl registrovaný republikán, nicméně nemůžeme tuto situaci chápat jako formální členství v politických stranách v České republice. Je to spíše nějaká méně formální navázanost,“ upozornil politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Dopieralla. Zmínil také i onen příspěvek. „Skutečně hledat v tuto chvíli nějaké politické motivace by bylo velmi předčasné,“ dodal.

Brífink pensylvánské policie a FBI k atentátu na Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Americký ministr pro vnitřní bezpečnost Alejandro Mayorkas uvedl, že jeho resort a tajná služba spolupracují s partnery z bezpečnostních složek na vyšetřování střelby. „Jsme ve spojení s prezidentem (Joem) Bidenem, bývalým prezidentem Trumpem a jejich kampaněmi a podnikáme všechna možná opatření na zajištění jejich bezpečnosti a ostrahy. Zachování bezpečnosti prezidentských kandidátů a jejich předvolebních akcí patří mezi nejdůležitější priority našeho ministerstva,“ ujistil Mayorkas.

Také Trumpova kampaň uvedla, že v reakci na incident posílí bezpečnostní opatření. Biden nařídil složce odpovídající za ochranu prezidentů a exprezidentů Spojených států, aby opět prověřila bezpečnostní opatření pro nadcházející předvolební sjezd Republikánské strany.

Biden prý přerušuje kampaň, republikánský sjezd bude

„Jsem rád, že je v pořádku,“ sdělil Biden už záhy po atentátu na mimořádné tiskové konferenci a vyzval k ukončení politického násilí. „V Americe není místo pro tento druh násilí. Je to nechutné,“ řekl prezident. „Každý to musí odsoudit,“ zdůraznil.

Biden rovněž uvedl, že se za Trumpa, jeho rodinu i všechny účastníky mítinku modlí. Vyjádřil také vděčnost tajné službě za to, že Trumpa dostala do bezpečí. Podle agentury Reuters zdroj z Bidenovy kampaně uvedl, že kampaň přerušuje komunikaci a pracuje na urychleném stažení televizních šotů.

Biden se s Trumpem telefonicky spojil, žádné další informace ale zatím Bílý dům neposkytnul. Prezident hovořil také s guvernérem Pensylvánie Joshem Shapirem a starostou města Butler Bobem Dandoyem.

Trumpův volební tým podle agentury DPA oznámil, že republikáni hodlají příští týden navzdory útoku podle plánu uspořádat nominační sjezd strany v Milwaukee. Akce, na níž má 78letý exprezident získat nominaci pro nadcházející listopadové volby, se má konat od pondělí do čtvrtka.

Události vyvolaly zděšení mezi politiky i dalšími osobnostmi, útok odsuzují. Vyjádřila se například viceprezidentka USA Kamala Harrisová, exprezident Barack Obama, lídr demokratů v Senátu Chuck Schumer i nový britský premiér Keir Starmer. Napříč názorovým spektrem se všichni shodují, že politické násilí nesmí mít ve společnosti místo.

FBI se bude zabývat i zásahem

Podle zpravodaje ČT Vostala jde o událost šokující ze všech úhlů. Mluvilo se o selhání ochranky, všichni účastníci mítinku totiž museli procházet kovovými detektory. Útočník podle pozdějších zpráv neměl být přímo na mítinku. Měl být na střeše. „Už to vzkázal republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson, blízký stoupenec Donalda Trumpa, že bude chtít ustanovit vyšetřovací komisi. K něčemu takovému vyzvalo už i několik republikánských senátorů,“ poznamenal zpravodaj.

Zpravodaj ČT David Miřejovský, který působil i v USA, označil událost za překvapivou. „Vím, jaká jsou bezpečnostní opatření na různých mítincích vysokých amerických politiků – tajná služba nenechává nic náhodě. A právě proto jsem velice překvapen, že umožnila střelci dostat se na nějaké vyvýšené místo, ze kterého měl možnost vidět a zasáhnout prezidenta, byť to místo bylo podle prvních informací přibližně 180 metrů daleko,“ komentoval. Podle něj bude pravděpodobně tajná služba velmi dlouho zkoumat, jak k takové situaci mohlo dojít.

Někteří svědci tvrdí, že střelce viděli, už když šplhal na střechu, ze které střílel. Upozornili prý na něj policisty – ti ale zareagovat nestihli. „Viděli jsme muže, jak šplhá na střechu budovy padesát stop od nás. Ukazujeme na něj. Zřetelně vidíme, že má zbraň. Voláme na policisty poblíž a říkáme jim o tom, ale jsou zmatení a vůbec nechápou, co se děje,“ tvrdí svědek Greg Smith.

FBI se bude zabývat právě i policejním zásahem. „Prověřujeme také, jak byla celá událost zabezpečená. Pak je na řadě vyšetřování toho, co přesně se stalo a jak se tam ten člověk dostal, jaký typ zbraně měl,“ řekl zástupce FBI v Pittsburghu Kevin Rojek.