Při atentátech v minulosti zahynuli čtyři američtí prezidenti

Cílem atentátu se v sobotu stal americký exprezident Donald Trump, který zároveň kandiduje v letošních volbách. Útok střelce přežil, vyvázl s poraněním ucha. Atentáty a americká politika mají dlouhou společnou historii. Kvůli atentátu už zemřelo několik úřadujících prezidentů USA: Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley a John F. Kennedy. Shodou okolností se tak pokaždé stalo na domácí půdě.

Velmi známým případem je útok na Abrahama Lincolna. Toho v dubnu 1865 zasáhl při návštěvě představení ve Fordově divadle herec John Wilkes Booth, který vtrhl do lóže a z těsné blízkosti Lincolna střelil zezadu do hlavy. Atentátník utekl, za dvanáct dní ho chytili a zastřelili. Prezident Lincoln zemřel na následky zranění den po atentátu, 15. dubna 1865.

Na prezidenta Jamese Garfielda zaútočil 2. července 1881 zneuznaný právník Charles Guiteau na washingtonském nádraží, když se chystal odjet za svou nemocnou ženou. Útočník dvakrát vystřelil, první kulka prezidenta škrábla na paži, druhá, která ho zasáhla do zad, byla smrtelná. Na následky střelného zranění zemřel Garfield 19. září 1881.

O dvacet let později se obětí atentátu stal prezident William McKinley, a to při návštěvě panamerické výstavy v Buffalu. Postřelil ho anarchista Leon Czolgosz, který McKinleyho považoval za symbol údajného státního útlaku chudých. Na následky zranění McKinley zemřel 14. září 1901.

Posledním americkým prezidentem zabitým ve funkci je John Fitzgerald Kennedy, kterého 22. listopadu 1963 při jízdě otevřeným vozem texaským Dallasem, kde společně s manželkou Jacqueline v rámci volební kampaně zdravil jásající davy, zasáhly výstřely do hlavy a do krku. Nedlouho poté Kennedy v nemocnici zemřel. Útočníkem byl Lee Harvey Oswald.

Šedesátá léta minulého století přinesla i další atentáty na výrazné osobnosti. Pět let po Johnu F. Kennedym byl v losangeleském hotelu smrtelně postřelen jeho bratr Robert kandidující na prezidenta v demokratických primárkách.  Ozbrojené útoky hrozily v těch letech i aktivistům za rovná občanská práva. V únoru 1965 byl zavražděn radikální afroamerický vůdce Malcolm X, tři roky po něm uznávaný umírněný lídr hnutí Martin Luther King junior.

Neúspěšné atentáty

Americká historie zná i příklady neúspěšných atentátů na prezidenta. Theodora Roosevelta 14. října 1912 při nástupu do auta před hotelem v Milwaukee cestou na předvolební shromáždění postřelil útočník John Schrank, kulka zasáhla hruď, a naštěstí narazila na pouzdro od brýlí a následně uvázla v prezidentově hrudi.

Přežil také prezident Ronald Reagan, kterého při odchodu z washingtonského hotelu Hilton 30. března 1981 zasáhl John Hinckley střelou do hrudi. Prezident sice utrpěl vážný průstřel plicního laloku, avšak díky lékařské pomoci se poměrně rychle uzdravil.