TÉMA

Atentát na Donalda Trumpa

Republikáni nominovali Trumpa jako prezidentského kandidáta

Republikánská strana na sjezdu v Milwaukee podle očekávání v pondělí nominovala exprezidenta Donalda Trumpa jako svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby. Ten mezitím oznámil, že po jeho boku půjde do těchto voleb jako kandidát na viceprezidenta Spojených států senátor J. D. Vance. Trump také po víkendovém atentátu předeslal, že jeho čtvrteční projev bude výrazně jiný, než původně plánoval.
včeraAktualizovánopřed 5 h hodinami|

Čeští politici po atentátu na Trumpa volají po menší agresivitě

Atentát na exprezidenta Donalda Trumpa je šokující, politici by měli ubrat na agresivitě, shodli se v neděli ve vysílání ČT místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a člen senátního výboru pro evropské záležitosti David Smoljak (STAN). Globální politická scéna se podle nich stále více extremizuje, a prospělo by jí tak více respektu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s nimi v Interview ČT24 souhlasila a ocenila, že Trump po atentátu zvolil smířlivou rétoriku.
včeraAktualizovánopřed 8 h hodinami|

Biden vyzval k uklidnění, slušnosti a férové hře

Americký prezident Joe Biden den po pokusu o vraždu bývalého prezidenta Donalda Trumpa vystoupil v televizi s proslovem z Oválné pracovny Bílého domu. V několikaminutové řeči vyzval k uklidnění na politické scéně a odmítl násilí v politice, která se podle něj nesmí stát bojištěm. Politické rozdíly řešíme v Americe ve volebních místnostech, ne střelbou, řekl Biden v reakci na atentát na Trumpa. Vyzval také ke slušnosti a férové hře v politice.
včeraAktualizovánopřed 17 h hodinami|

Trump přežil atentát, střelec podle FBI jednal sám

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump přežil pokus o atentát na předvolebním mítinku v Pensylvánii. Trump informoval, že mu kulka poranila horní část pravého ucha, měl silné krvácení. Už byl propuštěn z nemocnice. Tajná služba Spojených států (USSS) uvedla, že při střelbě byl zabit jeden divák, další dva utrpěli zranění. Střelec je po smrti. Činitel FBI, který vede vyšetřování, sdělil, že útočník jednal sám, zatím ale není známé jeho politické smýšlení. Atentátníka identifikovali jako dvacetiletého muže z Pensylvánie.
14. 7. 2024Aktualizovánovčera v 22:57|

Američané musejí být jednotní, zdůraznil Trump po útoku

Sám Bůh zabránil tomu, aby se stalo nemyslitelné, uvedl americký exprezident Donald Trump po útoku střelce na předvolebním shromáždění v Pensylvánii, z nějž Trump vyvázl se zraněním ucha. V tuto chvíli je důležitější než kdy jindy, abychom byli jednotní a ukázali svůj skutečný charakter jako Američané, dodal Trump na své sociální síti Truth Social. Tam později také oznámil, že ještě v neděli odletí do Milwaukee na sjezd republikánů.
14. 7. 2024Aktualizovánovčera v 22:21|

Biden vybídl Američany, aby nedělali ohledně atentátu ukvapené závěry

Americký prezident Joe Biden po útoku na svého republikánského rivala Donalda Trumpa nařídil složce odpovídající za ochranu prezidentů a exprezidentů Spojených států, aby opět prověřila bezpečnostní opatření pro nadcházející předvolební sjezd Republikánské strany. Také vyzval k rychlému a důkladnému vyšetření střelby na Trumpa. Motiv je podle něj dál nejasný, Američany vybídl, aby nedělali ukvapené závěry.
14. 7. 2024Aktualizovánovčera v 21:25|

Při atentátech v minulosti zahynuli čtyři američtí prezidenti

Cílem atentátu se v sobotu stal americký exprezident Donald Trump, který zároveň kandiduje v letošních volbách. Útok střelce přežil, vyvázl s poraněním ucha. Atentáty a americká politika mají dlouhou společnou historii. Kvůli atentátu už zemřelo několik úřadujících prezidentů USA: Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley a John F. Kennedy. Shodou okolností se tak pokaždé stalo na domácí půdě.
včera|

„Viděli jsme muže se zbraní a volali na policisty“

FBI zahájila vyšetřování střelby a zabývat se bude i policejním zásahem. Někteří svědci totiž tvrdí, že policisty na střelce upozorňovali s předstihem, ti ale nestihli zareagovat. Vyšetřování může trvat týdny až měsíce. Jako pachatele FBI identifikovala dvacetiletého muže z Pensylvánie.
14. 7. 2024Aktualizovánovčera v 20:26|

Politické násilí nemá v demokracii místo, zní nejen z USA

Sobotní střelba na mítinku republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa vyvolala mezi politiky zděšení a striktní odsouzení. Napříč názorovým spektrem se shodují, že politické násilí nesmí mít ve společnosti místo. Taky řada světových státníků střelbu na Trumpa odsoudila.
14. 7. 2024Aktualizovánovčera v 18:13|

Atentát stupňuje napětí v bouřlivé předvolební atmosféře, píší média

V reakci na střelbu na bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa americká média hovoří o nejnovějším strašlivém důkazu vzestupu násilí v politice, největším šoku pro tamní veřejnost za poslední roky či prvním atentátu na prezidenta nebo exprezidenta USA za poslední čtyři dekády. Média soudí, že útok dál stupňuje napětí v už tak bouřlivém předvolebním období.
včera|

Republikáni počítají s nominačním sjezdem, Biden stahuje část spotů

Atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa zřejmě ovlivní i pokračující prezidentskou kampaň. Trumpův volební tým podle agentury DPA nicméně oznámil, že republikáni dál počítají s tím, že příští týden podle plánu uspořádají nominační sjezd strany v Milwaukee. Demokraté stahují volební spoty, které byly zaměřené proti Trumpovi. Současný šéf Bílého domu Joe Biden po telefonu hovořil se svým předchůdcem ve funkci a soupeřem v nadcházejících prezidentských volbách Trumpem.
14. 7. 2024Aktualizovánovčera v 12:57|