Atentátník byl policii podezřelý už asi hodinu před střelbou, píší média

Policie si budoucího střelce na exprezidenta Donalda Trumpa všimla už asi hodinu před začátkem politikova vystoupení na mítinku v pensylvánském Butleru. Mladík se prý totiž choval podezřele, policisté jej ovšem později ztratili z dohledu. S odkazem na své zdroje informované o vyšetřování to uvádějí americká média.

Nové informace, které přináší agentura AP nebo deník The Washington Post (WP), pocházejí od zdrojů z bezpečnostních složek, ale také od členů Kongresu, kteří postupně o atentátu dostávají hlášení od bezpečnostních činitelů.

Podle nejnovějších zpráv si útočník z předměstí Pittsburghu přijel dějiště předvolebního shromáždění v nedalekém městě Butler prohlédnout už týden před akcí. V sobotu si jej pak strážníci všimli, když se asi hodinu před vystoupením Trumpa pohyboval kolem areálu s velkým batohem a skrze dálkoměr se díval na domy za exprezidentovým pódiem, píše AP.

Podle informací listu The New York Times (NYT) si jeden z policistů asi dvacet minut před začátkem Trumpova projevu útočníka vyfotil a fotku rozeslal kolegům. Podezřelý se ale vytratil a policie jej znovu zpozorovala až na začátku projevu, když ji svědci začali upozorňovat, že je na střeše budovy hned za hranicí dějiště mítinku. Deník uvádí, že tento vývoj nastal dvě minuty před tím, než zazněly první výstřely. Útočník podle všeho začal střílet, když se k němu pokusil jeden z policistů dostat.

Otazníky kolem práce bezpečnostních složek

O podezřelé osobě ovšem podle amerických médií byla před začátkem projevu informovaná i tajná služba, která dohlíží na exprezidentovo bezpečí. Proč se navzdory této informaci rozhodla nechat mítink začít, je nyní jedním z mnoha otazníků kolem práce bezpečnostních složek, píše list NYT. Prezidentská ochranka čelí vyšetřováním na několika úrovních včetně Kongresu.

Odstřelovač tajné služby atentátníka na místě zabil. Trump vyvázl s lehkým zraněním, když jej jedna z kulek zasáhla do ucha, o život ale přišel jeden z jeho příznivců a další dva utrpěli vážná zranění.

Od té doby se neobjevila žádná zpráva o tom, že by za sebou útočník zanechal jakýkoli vzkaz, v němž by svůj čin vysvětloval. Vyšetřovatelé prohledali dva jeho telefony i jeho počítač a vyslechli desítky lidí, žádný motiv ale neoznámili.

V telefonu měl podle informací amerického tisku uložené fotografie Trumpa, amerického prezidenta Joea Bidena i dalších činitelů včetně ministra spravedlnosti Merricka Garlanda a ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christophera Wraye. Kromě Trumpových vystoupení si mladík na internetu hledal termín předvolebního sjezdu Demokratické strany a také informace o depresích, napsal deník WP.