TÉMA

Tajná služba Spojených států amerických

Tajná služba USA v minulosti odmítla žádosti Trumpovy ochranky o další zdroje

Tajná služba Spojených států připustila, že ve dvou letech předcházejících atentátu na Donalda Trumpa opakovaně odmítla žádosti jeho ochranky o dodatečné zdroje. Jde o obrat oproti dřívějším prohlášením agentury, napsal list The New York Times (NYT) s odkazem na mluvčího Tajné služby. Trump kromě toho o víkendu prohlásil, že ho nikdo předem neupozornil na problémy, které nastaly před mítinkem v pensylvánském Butleru, kde se ho 20letý útočník minulý víkend pokusil zastřelit.
včera|

Atentátník byl policii podezřelý už asi hodinu před střelbou, píší média

Policie si budoucího střelce na exprezidenta Donalda Trumpa všimla už asi hodinu před začátkem politikova vystoupení na mítinku v pensylvánském Butleru. Mladík se prý totiž choval podezřele, policisté jej ovšem později ztratili z dohledu. S odkazem na své zdroje informované o vyšetřování to uvádějí americká média.
18. 7. 2024|

Problematický perimetr, hodnotí ochranu Trumpa bývalá agentka FBI

Panuje nejistota ohledně toho, jak široký byl ochranný perimetr kolem Donalda Trumpa, uvedla bývalá agentka FBI se zaměřením na aktivní střelce Katherine Schweitová v Událostech, komentářích. FBI už podle ní vyslechla stovku svědků a shromažďuje materiály. Bývalý operátor URNA Martin Svozil zmínil, že u tajné služby i policie byly rezervy v komunikaci. „Ke střelbě by vůbec nemělo dojít,“ zmínil s tím, že rychlost, se kterou ochránci Trumpa zajistili, „byla famózní“.
16. 7. 2024|

Trumpovi hrozí druhý impeachment. Řízení by mohlo pokračovat i poté, co z úřadu odejde

Američtí demokraté zřejmě spustí ve Sněmovně reprezentantů hlasování o ústavní žalobě vůči prezidentu Donaldu Trumpovi. V návrhu žaloby ho viní z „podněcování vzpoury“ v souvislosti s vpádem prezidentových příznivců do budovy Kapitolu. Trump by tak čelil impeachmentu, tedy řízení o zproštění úřadu, již podruhé během svého funkčního období. Demokraté hodlají zahájit hlasování pouhý týden před koncem Trumpova mandátu.
13. 1. 2021|