Šéfka Tajné služby USA rezignuje

Šéfka Tajné služby Spojených států Kimberly Cheatleová rezignovala kvůli atentátu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, uvedla agentura AP s odkazem na e-mail, který Cheatleová zaslala svým podřízeným. Cheatleová v pondělí vypovídala před jedním z výborů americké Sněmovny reprezentantů, kterému řekla, že pokus o vraždu Trumpa byl za poslední desetiletí největším operačním selháním agentury, která se kromě jiného stará o bezpečnost amerického prezidenta a dalších významných osob. Americký prezident Joe Biden poděkoval Cheatleové za její službu a oznámil, že brzy plánuje jmenovat nového ředitele.

„Přijímám plnou odpovědnost za bezpečnostní selhání,“ uvedla v úterý Cheatleová v e-mailu adresovaném zaměstnancům. „Ve světle posledních událostí jsem s těžkým srdcem učinila těžké rozhodnutí odstoupit z funkce vaší ředitelky,“ dodala. Ještě v pondělí výzvy k rezignaci odmítla.

Cheatleová rezignovala den poté, co vystoupila před výborem a čelila několikahodinové kritice jak od demokratů, tak od republikánů. Pokus o atentát na Trumpa označila za „nejvýznamnější operační selhání“ tajné služby za poslední desetiletí a uvedla, že za bezpečnostní nedostatky nese plnou odpovědnost. Zákonodárce ale podle AP pobouřila tím, že neodpověděla na konkrétní otázky týkající se vyšetřování.

„Jakkoliv má za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru a je to jedna z nejúspěšnějších žen v Tajné službě, tak v tomto případě přijala zodpovědnost. Ten krok se dal předpokládat,“ přiblížil vládní koordinátor strategické komunikace českého státu Otakar Foltýn.

Foltýn o rezignaci šéfky Tajné služby USA (zdroj: ČT24)

Pondělní slyšení je teprve prvním, které se bude v americkém Kongresu v souvislosti s atentátem konat. Ve středu se před dalším z výborů objeví šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson má také představit pracovní skupinu, která bude stát v čele vyšetřování ve sněmovně. Zasednou v ní jak republikáni, tak demokraté.

Sněmovní soudní výbor minulý týden uvedl, že tajná služba neměla na Trumpův mítink dostatek lidí kvůli jiné předvolební akci v Pittsburghu se současnou první dámou Jill Bidenovou a summitu NATO, který se konal ve Washingtonu několik dní před střelbou. Podle Cheatleové tajná služba denně chrání 36 lidí a také světové lídry, kteří navštěvují Spojené státy.

„Během své kariéry v Tajné službě obětavě a s nasazením života chránila náš národ. Zvláště jí děkujeme za to, že odpověděla na výzvu vést Tajnou službu v době naší vlády, a jsme vděční za její službu naší rodině,“ uvedl Biden v prohlášení k rezignaci Cheatleové. „Nezávislé vyšetřování, jehož cílem je přijít na kloub tomu, co se 13. července stalo, pokračuje a já se těším na posouzení jeho závěrů. Všichni víme, že to, co se tehdy stalo, se už nikdy nesmí opakovat,“ dodal Biden a popřál Cheatleové, ať se jí daří.

Atentát na exprezidenta

Trumpa se 13. července pokusil zastřelit útočník, když současný republikánský kandidát do nadcházejících prezidentských voleb hovořil k příznivcům na mítinku v pensylvánském Butleru. Exprezident utrpěl jen mírné zranění ucha, střelec ale zabil jednoho z účastníků akce a další zranil.

Cheatleová, která zastávala funkci ředitelky tajné služby od srpna 2022, čelila sílícím výzvám k rezignaci a několika vyšetřováním toho, jak se střelec mohl dostat tak blízko – od exprezidenta ho dělilo zhruba 150 metrů.

Současný prezident a dosavadní Trumpův vyzyvatel do listopadových voleb Joe Biden v neděli z klání odstoupil. Slíbil, že bude sloužit až do konce svého funkčního období 20. ledna 2025 a jako demokratickou kandidátku podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou.