Trump se na prvním mítinku po atentátu vrátil k útočné rétorice

Události: Trump promluvil na mítinku (zdroj: ČT24)

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump se na mítinku v Grand Rapids v Michiganu, kde poprvé vystoupil společně s republikánským kandidátem na viceprezidenta J. D. Vancem, vrátil k útočné rétorice a posmíval se demokratům i prezidentovi Joeu Bidenovi, napsala agentura DPA. Šlo o první předvolební mítink po atentátu, z kterého Trump vyvázl se zraněným uchem.

„Právě v tuhle chvíli se šéfové Demokratické strany zběsile snaží zvrátit výsledky primárek své vlastní strany, aby vyřadili z volebního klání pokřiveného Joea Bidena,“ řekl Trump s odkazem na rostoucí počet hlasů z demokratického tábora, podle nichž by měl Biden volební souboj přenechat jinému kandidátovi. „Mají pár problémů. Zaprvé, nemají ponětí, kdo bude jejich kandidátem.“

Osmasedmdesátiletý Trump se znovu přímo opřel i do jedenaosmdesátiletého Bidena, jehož označil za „slabého staříka“. Tlak na Bidena, aby se vzdal opětovné kandidatury, sílí každým dnem a s ním i spekulace o tom, že by mohl z boje o znovuzvolení odstoupit. K jeho výměně vyzývají desítky zákonodárců z řad demokratů i voliči strany, kteří protestovali před Bílým domem.

Trump: Čínský vůdce je „skvělý chlap“

Na mítinku se dobře naladěný a vtipkující Trump, který měl zraněné ucho přelepené už jen menší náplastí, opět vrátil ke svým obvyklým tématům. Velký ohlas sklidil za slib „masových deportací migrantů“. Kritizoval také podporu výroby elektrických aut, nicméně pochválil Elona Muska, který je ředitelem výrobce elektromobilů Tesla a který nedávno oznámil finanční podporu organizaci usilující o zvolení Trumpa prezidentem. „Řídil jsem je, jsou neuvěřitelná, ale nejsou pro každého,“ řekl Trump o elektrických autech.

Znovu také připomněl dva zraněné a padesátiletého hasiče, který při útoku na něj v Pensylvánii minulou sobotu zemřel. „Byl to hrdina a vzpomínku na něj si poneseme v našich srdcích,“ řekl Trump.

„Stále říkají: Je hrozbou pro demokracii,“ řekl Trump s odkazem na kritiku své osoby. „Minulý týden jsem schytal kulku za demokracii,“ dodal podle AP za bouřlivého jásotu zcela zaplněné arény s kapacitou asi dvanáct tisíc míst k sezení. Mnozí účastníci mítinku měli také tričko s obrázkem Trumpa se zdviženou pěstí z minulé soboty, kdy se stal terčem atentátu.

Trump také řekl, že „většina světových lídrů“ mu napsala poté, co se stal terčem útoku. Konkrétně zmínil čínského vůdce Si Ťin-pchinga, o němž řekl, že je „skvělý chlap“ a že mu napsal „krásný vzkaz“, uvedla CNN. „Je to skvělý chlap, který vládne 1,4 miliardě lidí železnou pěstí,“ řekl také Trump. K dovozu z Číny Trump dlouhodobě prosazuje tvrdý přístup.

Bezpečnostní opatření

Americký exprezident zahájil vystoupení v Grand Rapids „zvláštním poděkováním všem Američanům“, kteří ho podporují po „strašlivém večeru z minulé soboty“. Jakmile Trump nyní zmínil atentát, dav začal opět skandovat „boj, boj, boj“. Trump zopakoval, že „tu stojí pouze z milosti všemohoucího Boha“, podobně jako to řekl ve čtvrtek na republikánském sjezdu v Milwaukee.

Trumpovi příznivci zaplnili také ulice v centru města Grand Rapids, v němž byla výrazně zvýšena bezpečnostní opatření. Podle agentury AP stáli policisté téměř na každém rohu a četné ulice byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny.

„Když jsem dorazila a viděla na nebi drony a zpřísněnou bezpečnost, i to, že všichni dělají svou práci... Je to tentokrát jiné, ostraha je přísnější a za to jsem ráda,“ řekla Renee Whiteová, která navštívila i Trumpův mítink v Pensylvánii, kde došlo ke střelbě. Ulice města zaplnili také prodejci suvenýrů s Trumpovými a Vanceovými obrázky.

Kandidát na viceprezidenta Vance ve svém projevu také opět zdůraznil své „dělnické“ kořeny a kritizoval politiky napříč politickým spektrem za ztrátu pracovních míst pro Američany. K zahraniční politice USA řekl, že USA by měly být opatrné a nesnažit se zapojovat do všech možných konfliktů ve vzdálených koutech světa. „Někdy, moji přátelé, to opravdu není naše věc a měli bychom se držet stranou,“ uvedl Vance za jásotu účastníků mítinku.

Útoky na Harrisovou, démonizace z obou stran

Deník The New York Times (NYT) s odvoláním na dva nejmenované zdroje uvedl, že Trumpův tým chystá plán politického útoku na viceprezidentku Kamalu Harrisovou pro případ, že se Biden rozhodne volby vzdát. Harrisová je považována za nejpravděpodobnější kandidátku, která by po Bidenovi mohla získat demokratickou nominaci do boje o Bílý dům.

Donald Trump vystoupil společně s kandidátem na viceprezidenta J. D. Vancem (zdroj: ČT24)

Vance tak nešetřili kritikou ani na adresu Harrisové. „Kamala Harrisová řekla něco v tom smyslu, že nemám žádnou loajálnost k této zemi. No, nevím Kamalo, sloužil jsem v Národní pěchotě a vybudoval vlastní byznys. Co jste udělala vy, kromě toho, že berete výplatu?“ opřel se do viceprezidentky Vance. Podle bývalé hlavy USA půjde každý hlas pro Joea Bidena ve skutečnosti jí.

Podle profesora historie a mezinárodních vztahů na Bostonské univerzitě Igora Lukeše to zpočátku po útoku mohlo vypadat, že Trump bude vystupovat jinak. „Těsně po té tragické události zněl smířlivěji, ale podle toho jak mluvil na posledním shromáždění v Michiganu, je starý Trump zpátky. Několikrát řekl, že Biden je hlupák a Harrisovou nazval bláznem. Myslím si, že tuto rétoriku voliči Trumpa očekávají a kandidát na prezidenta ji dodává ve velkých doušcích,“ komentoval vývoj posledních dní akademik žijící v USA. Upozornil ale, že to není jednostranná záležitost. „Demokraté démonizují Trumpa stejně jako Trump démonizuje demokraty,“ sdělil Lukeš.

Nové jsou ale podle něj útoky republikánů na Harrisovou. „Preventivně ji atakují, protože pokud by byl (Biden) přesvědčen, že musí odstoupit, tak já myslím, že Harrisová by byla jediná plausibilní osoba, která by ho mohla nahradit,“ míní Lukeš.

Profesor Igor Lukeš o kampani před americkými prezidentskými volbami i možném odstoupení Joea Bidena (zdroj: ČT24)

Trump na mítinku v Grand Rapids také řekl, že on je mnohem radši v Michiganu, než aby na „nějaké nudné pláži sledoval mořské vlny“. Narážel zřejmě na to, že Biden, který měl pozitivní test na covid-19, se nyní zotavuje ve svém domě v Delaware. Podle lékaře se jeho stav postupně zlepšuje. Sledoval i Trumpův projev, který v něm mimo jiné zopakoval svá nepodložená tvrzení, že předchozí volby, v nichž ho Biden porazil, byly zmanipulované.

Lukeš je přesvědčen, že Biden z kampaně odstoupí. Myslel si však, že tak učiní, když se nakazil covidem. „Celá řada lidí ho vyzývá, aby odešel elegantně, dokud to ještě jde,“ uvedl. Podle něj již takový scénář neexistuje, v Kongresu a v Bílém domě se ho ale snaží usilovně nalézt, míní.

Prezident nespěchá s odchodem z kampaně možná proto, že Demokratická strana nemá silného kandidáta, který by ho mohl nahradit, shoduje se Lukeš s dalšími komentátory. Biden si podle profesora možná není jistý, zda by za současné situace s Trumpem neprohrál méně, než kterýkoliv jiný demokrat, což naznačují i průzkumy.