TÉMA

JD Vance

Trump se vrátil do města, kde přežil atentát

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump na mítinku v Butleru v Pensylvánii, kde v červenci přežil pokus o atentát, označil atentátníka za monstrum, které se jej bezúspěšně pokusilo navždy umlčet. Po příletu se Trump setkal také s rodinou hasiče, který při útoku zemřel. Americký server NBC News uvedl, že Trump v Butleru „míchal odkazy na pochmurnou vzpomínku s vyhrocenou rétorikou“.
08:37Aktualizovánopřed 6 h hodinami|

Je důležité uznat porážku, řekl Walz v předvolební debatě k útoku na Kapitol

V jediné televizní debatě kandidátů na amerického viceprezidenta se republikánský senátor JD Vance a demokratický guvernér Minnesoty Tim Walz dohadovali o migraci či diplomatických schopnostech exprezidenta Donalda Trumpa, který znovu kandiduje do Bílého domu. Oba vedli překvapivě poklidnou diskusi, ve které projevovali vzájemné pochopení. Střetli se však v otázce zachování demokracie v USA a s tím souvisejícího útoku na Kapitol z 6. ledna 2021.
2. 10. 2024Aktualizováno2. 10. 2024, 11:29|

Vance a Walz se střetnou v debatě. Možná poslední

Spojené státy očekávají duel kandidátů na viceprezidenta, republikána J. D. Vanceho a demokrata Tima Walze. Duel pořádá televize CBS, začne ve středu kolem 3:00 SELČ. Pro obě strany by to mohla být poslední velká příležitost oslovit značnou část amerických voličů. Žádná další debata mezi Walzem a Vancem naplánovaná není, na druhém střetu se nedohodli ani prezidentští kandidáti Donald Trump a Kamala Harrisová. Podle zpravodaje ČT v USA Bohumila Vostala se kandidáti na viceprezidenta budou moci v debatě navzájem přerušovat.
1. 10. 2024|

Amerických Indů přibývá, mohou zamíchat výsledky voleb

Indická komunita ve Spojených státech se za posledních dvacet let několikanásobně rozrostla. Diasporu, která žije mimo nejlidnatější zemi světa, v New Yorku navštívil indický premiér Nárendra Módí. Jde o jednu ze skupin, která by podle analytiků mohla ovlivnit výsledky hlasování v listopadových prezidentských volbách v USA. Indický původ nahrává demokratické kandidátce Kamale Harrisové. Část amerických Indů ale podporuje naopak republikánské návrhy, včetně snižování daní.
23. 9. 2024|

V televizní debatě Harrisové a Trumpa se budou mikrofony zapínat střídavě

Kampaň před americkými prezidentskými volbami se blíží k dalšímu vrcholu, stanice ABC zveřejnila pravidla první televizní prezidentské debaty Kamaly Harrisové s Donaldem Trumpem. Ta proběhne 10. září ve Filadelfii, oba kandidáti se na ni už připravují.
7. 9. 2024|

Walz přijal nominaci na viceprezidenta

Guvernér Minnesoty Tim Walz na sjezdu Demokratické strany v Chicagu oficiálně přijal nominaci na viceprezidenta do prezidentských voleb, které Spojené státy čekají v listopadu. Jako svého volebního partnera si ho vybrala Kamala Harrisová, současná americká viceprezidentka a kandidátka demokratů na hlavu státu.
22. 8. 2024Aktualizováno22. 8. 2024, 10:06|

Trump chce masově vyhošťovat migranty. Začněme s milionem, říká Vance

Republikánský kandidát na viceprezidenta JD Vance slíbil, že v případě vítězství Donald Trumpa v listopadových prezidentských volbách začne masová deportace prvního milionu ilegálních obyvatel USA. Trumpovým cílem je hromadně vyhostit až dvacet milionů imigrantů, kteří ve Státech žijí bez potřebných dokumentů. Mnozí experti varují, že následkem by bylo rozdělení tisíců rodin, negativní hospodářský dopad a zatýkání na základě rasy.
13. 8. 2024|

Inspirující člověk i „útočný pes“, představila Harrisová Walze

Očekávaná kandidátka demokratů na amerického prezidenta Kamala Harrisová v projevu ve Filadelfii vyzdvihla kvality svého kandidáta na viceprezidenta Tima Walze. Označila ho za člověka, který své okolí inspiruje k „velkým snům“. Walz ve své řeči ukázal, jak byl mohl plnit roli „útočného psa“, která podle agentury Reuters kandidátům na viceprezidenta v kampani náleží. V úterý večer (v noci z úterý na středu středoevropského času) dvojice politiků spolu poprvé vystoupila na předvolebním mítinku v Pensylvánii.
7. 8. 2024Aktualizováno7. 8. 2024, 11:29|

Bidenovi se už nepodaří nic zásadního dokončit, soudí ředitel Knihovny Václava Havla

Je to začátek konce amerického prezidenta Joea Bidena, který bude čelit spoustě problémů, když se bude snažit ještě prosadit nějakou svou agendu. Tak v pořadu Události, komentáře zhodnotil Bidenův projev k ukončení prezidentské kandidatury vedoucí Katedry mezinárodních vztahů a diplomacie Anglo-American University v Praze George Hays II. Ani ředitel Knihovny Václava Havla Milan Babík nečeká, že by se Bidenovi během zbytku funkčního období podařilo něco zásadního dokončit. Elizabeth Allyn Woock z Katedry anglistiky a amerikanistiky Univerzity Palackého v Olomouci soudí, že se Biden bude po odchodu z funkce snažit vytvořil svůj nový obraz a „budeme ho ještě určitě vidět.“
26. 7. 2024|

Trump se na prvním mítinku po atentátu vrátil k útočné rétorice

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump se na mítinku v Grand Rapids v Michiganu, kde poprvé vystoupil společně s republikánským kandidátem na viceprezidenta J. D. Vancem, vrátil k útočné rétorice a posmíval se demokratům i prezidentovi Joeu Bidenovi, napsala agentura DPA. Šlo o první předvolební mítink po atentátu, z kterého Trump vyvázl se zraněným uchem.
21. 7. 2024Aktualizováno21. 7. 2024, 11:58|

Trump vyzval k „vyléčení“ USA. Vzápětí mluvil o demokratickém spiknutí

Bývalý americký prezident Donald Trump v závěru čtyřdenního sjezdu Republikánské strany přijal nominaci do listopadových prezidentských voleb. V úvodu svého projevu vyzval ke sjednocení strany i celé země a prohlásil, že chce být prezidentem všech Američanů. Během více než devadesátiminutové řeči však brzy přešel ke svému tradičně útočnému tónu, píší světové tiskové agentury.
18. 7. 2024Aktualizováno19. 7. 2024, 09:24|

Vance slíbil klást USA na první místo, kritizoval Čínu i pomoc Ukrajině

Americký senátor J.D. Vance, kterého si republikánský exprezident Donald Trump vybral jako viceprezidentského kandidáta do listopadových prezidentských voleb, v projevu na sjezdu Republikánské strany v Milwaukee sliboval klást na první místo Američany a jejich potřeby, upřednostňovat pracující lid před obchodníky z Wall Streetu či výstavbu továren. Kritizoval Čínu i pomoc Ruskem napadené Ukrajině. Naopak bránil neochotu Donalda Trumpa uznat porážku v prezidentských volbách před čtyřmi lety.
18. 7. 2024Aktualizováno18. 7. 2024, 09:09|

Z kritika se Vance stal nejbližším Trumpovým spojencem

Republikánský uchazeč o Bílý dům Donald Trump si za kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance. Bývalý mariňák, finanční spekulant, podnikatel a spisovatel ještě před pár lety svého teď nejbližšího spolupracovníka ostře kritizoval. Dnes je naopak považovaný za Trumpova možného nástupce a zastává často tvrdší postoje než Trump sám. Oba kandidáti spolu sdílí skepsi k pomoci Ukrajině, prosazují volný trh a zároveň protekcionismus.
16. 7. 2024|

Trump si za kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance

Jako kandidát na viceprezidenta Spojených států půjde po boku Donalda Trumpa do listopadových voleb republikánský senátor J. D. Vance. Před vstupem do vrcholné politiky Vance Trumpa ostře kritizoval, později se však stal jeho hlasitým obhájcem. Republikánská strana na sjezdu v Milwaukee podle očekávání nominovala Trumpa jako svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby a následně potvrdila Vance jako kandidáta na viceprezidenta.
15. 7. 2024Aktualizováno16. 7. 2024, 00:09|