Biden měl pozitivní test na covid-19, ruší program a míří do izolace

Americký prezident Joe Biden měl pozitivní test na covid-19. Projevují se u něj mírné příznaky nemoci, má kašel a rýmu a je celkově malátný. Biden měl vystoupit na akci v Las Vegas, odjel ale domů a bude v izolaci, oznámil podle agentur Bílý dům.

Biden „je očkovaný, měl i posilující dávku a má jen mírné příznaky,“ uklidnila veřejnost jeho mluvčí Karine Jean-Pierreová. Dodala, že prezident odjel do svého domu ve státě Delaware, odkud bude nadále vykonávat své pracovní povinnosti. Biden už také začal brát antivirotikum Paxlovid, informoval ošetřující lékař jednaosmdesátiletého prezidenta Kevin O'Connor.

Při nástupu do prezidentského speciálu Air Force One neměl Biden nasazenou roušku a jeho krok byl nejistý, psala média o jeho odletu z Las Vegas. Novinářům, kteří ho na cestě doprovázeli, šéf Bílého domu sdělil, že se cítí dobře.

Bidenův celkový zdravotní stav je v posledních týdnech pod drobnohledem veřejnosti i politiků s ohledem na jeho kandidaturu v listopadových prezidentských volbách. Někteří Bidenovi spolustraníci z Demokratické strany se domnívají, že už není dostatečně fit pro další výkon funkce. Biden to však odmítá.

Prezident využil své nemoci k výzvě k darům na svou kampaň. Příspěvek na síti X uvedl dvojsmyslným souslovím „I'm sick“, které může znamenat, že je nemocný, ale také znechucený. „Mám dost Elona Muska a jeho bohatých přátel, kteří se snaží koupit tyto volby. Pokud souhlasíte, přispějte zde,“ vyzval Biden.

Deník The Wall Street Journal tento týden informoval, že americký miliardář Musk chce věnovat měsíčně zhruba 45 milionů dolarů (1,05 miliardy korun) organizaci, která usiluje o zvolení Bidenova soka Donalda Trumpa prezidentem Spojených států.

Biden už covid prodělal v létě 2022, kdy onemocněla také jeho manželka Jill. Také tehdy měl mírné příznaky a léčil se přípravkem Paxlovid.