TÉMA

Paxlovid

Paxlovid i test mají smysl jen pro rizikové pacienty, říká předseda odborné společnosti. Lék bude od ledna i mimo nemocnice

Přípravek paxlovid, který brání vážnému průběhu covidu-19, bude k dispozici na e-recept v lékárnách i mimo nemocnice. Zákon, který to umožní, bude platit od listopadu, účinný ovšem bude až k Novému roku. Podle předsedy Společnosti infekčního lékařství Pavla Dlouhého mohou lék předepsat prakticky všichni lékaři, ale ne každému, kdo si o něj řekne. K dispozici bude ohroženým skupinám, kterým při nákaze covidem hrozí hospitalizace či úmrtí.
31. 10. 2022|

Senát navrhl vládního zmocněnce Schorma na funkci zástupce ombudsmana. Na závěr schůze se rozloučili končící senátoři

Senát má za sebou poslední schůzi třináctého funkčního období. Někteří senátoři, kteří ve volbách na přelomu září a října neobhajovali nebo neobhájili funkci, se tak s horní komorou rozloučili. Předtím ještě schválili nominaci vládního zmocněnece pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Víta Alexandera Schorma na zástupce ombudsmana, přičemž druhého kandidáta Senát nezvolil. Funkce se uvolnila předčasně rezignací Moniky Šimůnkové. Horní komora také nominovala ekonoma Petra Musila do Národní rozpočtové rady.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:43|

Vakcíny na nové varianty covidu dorazily do Česka. K dispozici jsou zhruba tři tisíce dávek

Do Česka dorazily upravené vakcíny na nové varianty koronaviru od firmy Pfizer/BioNTech. Ve čtvrtek s nimi začíná očkovat například pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, k dispozici má zhruba 2800 dávek. Očkovat mohou začít také další místa, kde se vakcíny podávají příchozím bez předchozí registrace. Hlásit dopředu na vybraný termín bez čekání se lidé budou moci zřejmě od 12. září, uvedlo ministerstvo.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 23:02|

Kvalita léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie, řekl ministr Válek

Kvalita a dostupnost léčby rakoviny by měla být stejná ve všech zemích Evropské unie. Řekl to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na neformálním jednání ministrů zdravotnictví EU v Praze. Na setkání také zaznělo, že nové covidové vakcíny se už postupně dostávají do zemí EU, řekla to ředitelka Evropské agentury pro lékové přípravky (EMA) Emer Cookeová. V Česku nové očkovací látky už jsou. Evropská komise podle komisařky pro zdraví Stelly Kyriakidesové také zajistila dalších 170 tisíc dávek vakcín proti opičím neštovicím, celkem jich je k dispozici 330 tisíc.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 22:44|

Stát se dohodl s Pfizerem, první várka paxlovidu dorazí v září

Ministerstvo zdravotnictví uzavřelo smlouvu s americkou firmou Pfizer o dodávkách antivirového léku paxlovid na covid-19 do konce letošního roku, první dávka dorazí v září. V úterý to sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Částku, kterou léky budou stát, podle něj kvůli důvěrnému režimu smlouvy není možné sdělit. Původně mělo zájem o padesát tisíc dávek za miliardu korun.
23. 8. 2022Aktualizováno23. 8. 2022, 14:03|

Na podzimní vlnu covidu jsme připraveni. Drakonická opatření zavádět nebudeme, prohlásil Válek

Od pondělí si lidé mohou rezervovat termín na další posilující dávku vakcíny proti covidu-19. Zdravotníci ji aplikují už od poloviny července, ale dosud to bylo bez předchozí registrace. Zatím si pro tuto dávku přišlo necelých sto tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) upozornil na kampaň, která se zaměří na virus covidu a jeho mutace. Zdůraznil, že prevencí proti covidu je právě očkování. Ministerstvo bude na očkování proti covidu lákat heslem o „životě beze strachu“.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 20:04|

Na Slovensko dorazil Paxlovid, dosud nejúčinnější lék proti variantě omikron

Slovensko jako první země ve východní Evropě začíná s užíváním Paxlovidu, což je podle některých studií dosud nejúčinnější lék proti koronavirové variantě omikron. První dávky dorazily koncem minulého týdne. Země se tak připravuje na očekávanou podzimní vlnu nákaz, která ale podle expertů nemá být natolik vážná jako ty předešlé. Česko o smlouvě s dodavatelem zatím vyjednává.
9. 8. 2022|

Lidé očkovaní proti covidu nebudou zvýhodňováni jako dřív, uvedl Válek

Přeočkování proti covidu-19 bude nejméně letos na podzim hrazeno ze zdravotního pojištění. Ideální doba pro posilující dávku vakcíny je konec srpna až polovina října, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Resort podle něj jedná o způsobu nákupu dalších vakcín, který by mohl být opět společný pro celou EU, chce ho mít dojednaný do července. Nepočítá ale s žádnými výhodami pro očkované jako při dřívějších vlnách epidemie. Řekl také, že jednání o nákupu léku paxlovid zatím nejsou úspěšná.
7. 6. 2022|

Paxlovid nedokáže zabránit nákaze covidem, stále ji ale dobře léčí, oznámil Pfizer

Společnost Pfizer zveřejnila zprávu, ve které upozornila, že lék paxlovid nedokázal zabránit tomu, aby se lidé žijící s pacienty s covidem-19 nakazili. Pilulka je v současné době využívaná hlavně pro léčbu již nemocných lidí, lékaři si od ní ale slibovali i možnost covidu předcházet.
3. 5. 2022|

Vláda schválila příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do 1 milionu korun ročně

Kabinet Petra Fialy (ODS) navrhuje ukončení stavu pandemické pohotovosti k 3. květnu, návrh ještě budou muset schválit poslanci. Vláda také schválila jednorázový příspěvek na dítě ve výši pěti tisíc korun na každé dítě pro domácnosti s příjmem do jednoho milionu korun ročně. Plánuje rovněž úpravu pravidel rodičovské – měsíční příspěvek by se mohl zvednout až na třináct tisíc korun. Vláda chce podpořit zkrácené úvazky a vyhlásit mimořádné dotace pro dětské skupiny.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:24|

WHO má nová doporučení pro léčbu covidu. Silně radí využívat paxlovid

Světová zdravotnická organizace (WHO) silně doporučila používání antivirotika paxlovid od firmy Pfizer pro léčbu mírného průběhu covidu-19 u lidí, jimž hrozí zvýšené riziko hospitalizace. Vyjádřila ale současně obavu z toho, že lék nebude kvůli vysoké ceně dostupný chudším zemím.
22. 4. 2022|

Pandemie ve světě: Komise schválila lék od Pfizeru, Izrael uvažuje o zrušení zelených pasů

Evropská komise schválila využití pilulky paxlovid firmy Pfizer pro léčbu covidu-19. Lék se tak nově může podávat ve všech členských státech. Dosud maximální počty nakažených hlásí Ukrajina a Rusko. Laboratoře v Německu v mezitýdenních počtech hlásí dosud nejvyšší počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel.
28. 1. 2022Aktualizováno28. 1. 2022, 16:31|