Biden se označil za zatraceně bystrého, otázky na věk má ale za legitimní

Americký prezident Joe Biden znovu odmítl pochybnosti ohledně své schopnosti ucházet se o znovuzvolení. V rozhovoru se stanicí NBC se označil za „zatraceně bystrého“, dotazy na svůj věk má ale za legitimní. V debatě se chce s bývalým šéfem Bílého domu a politickým rivalem Donaldem Trumpem znovu utkat v září.

„Jsem starý,“ přiznal Biden. „Ale jsem jen o tři roky starší než Trump, to za prvé. A za druhé, moje bystrost je zatraceně dobrá. Za tři a půl roku jsem toho stihl víc než kterýkoliv prezident za dlouhou dobu. Chci, aby mě soudili podle toho,“ zdůraznil.

Zopakoval, že zůstává v kampani – také proto, že jej demokratičtí voliči vybrali jako kandidáta pro prezidentské volby v primárkách. „Naslouchám jim,“ podotkl Biden.

Nejstarší prezident v dějinách USA také uvedl, že dotazy na svůj věk považuje za oprávněné. „Chápu, proč si lidé říkají: ‚Bože, je mu 81 let. Páni. Jaké to bude, až mu bude 83 nebo 84?‘ Je to legitimní otázka,“ nechal se slyšet Biden.

Velké pochybnosti o tom, zda má 81letý politik pokračovat v souboji s Trumpem, vyvolala televizní debata z konce června, v níž se úřadující šéf Bílého domu opakovaně zadrhával a nedokázal dokončit některé myšlenky. Někteří demokratičtí zákonodárci, sponzoři či komentátoři následně Bidena vyzvali, aby z klání odstoupil.

Minulý týden Biden demokratickým zákonodárcům napsal, že se nadále hodlá ucházet o znovuzvolení a že kampaň neukončí. Poznamenal také, že by nekandidoval, pokud by nebyl pevně přesvědčen o tom, že je tím nejlepším člověkem, který může Trumpa porazit.

Souboj s Trumpem je podle průzkumů vyrovnaný

Z nejnovějších průzkumů vyplývá, že souboj o voliče mezi Bidenem a jeho předchůdcem v úřadě Trumpem zůstává v zásadě vyrovnaný i navzdory nevídaným polemikám ohledně Bidenovy způsobilosti k výkonu funkce.

„Údaje z průzkumů ukazují, že mezi námi není velký rozdíl,“ řekl k sondážím Biden s tím, že souboj je nadále „v podstatě vyrovnaný“. Vyzval také, aby se média více zaměřovala na Trumpovy „lži“ během televizní debaty a ne pouze na jeho zdraví.

NBC upozornila, že Biden v rozhovoru pochybnosti o své způsobilosti zcela nerozptýlil a i během interview místy mumlal a jindy se mu ztrácel hlas.

V reakci na dotaz ohledně sobotního pokusu o atentát na Trumpa prezident prohlásil, že se v rukou Tajné služby USA, která má na starosti ochranu důležitých osob, cítí bezpečně. „Otázkou je, zda měli předvídat, co se stalo. (...) To zůstává otevřenou otázkou,“ zamyslel se dále v rozhovoru s NBC.