Američané musejí být jednotní, zdůraznil Trump po útoku

Sám Bůh zabránil tomu, aby se stalo nemyslitelné, uvedl americký exprezident Donald Trump po útoku střelce na předvolebním shromáždění v Pensylvánii, z nějž Trump vyvázl se zraněním ucha. V tuto chvíli je důležitější než kdy jindy, abychom byli jednotní a ukázali svůj skutečný charakter jako Američané, dodal Trump na své sociální síti Truth Social. Tam později také oznámil, že ještě v neděli odletí do Milwaukee na sjezd republikánů.

Bývalý prezident ve svém druhém veřejném vyjádření od útoku rovněž poděkoval stoupencům za jejich „myšlenky a modlitby“. „Zůstaneme silní a odhodlaní a nedovolíme zlu zvítězit,“ podotkl.

„Modlíme se za uzdravení těch, kteří byli zraněni, a chováme ve svých srdcích památku na občana, který byl tak strašlivě zabit,“ napsal dále Trump. V přestřelce zemřel jeden z účastníků mítinku, po smrti je i dvacetiletý útočník.

„Opravdu miluji svou zemi, miluji vás všechny a těším se, až promluvím k národu z Wisconsinu,“ dodal Trump s odkazem na sjezd republikánů v Milwaukee ve státě Wisconsin, na němž má exprezident příští týden získat oficiálně nominaci na prezidenta pro listopadové volby.

„Cestu do Wisconsinu a na sjezd Republikánské strany jsem chtěl o dva dny odložit, ale právě jsem se rozhodl, že nemůžu dovolit, aby střelec nebo potenciální atentátník vynutil změnu v plánování nebo něco takového. A proto do Milwaukee odjíždím podle původního plánu,“ napsal Trump.

Jeho manželka Melania ve vlastním prohlášení označila pachatele útoku za „nestvůru“, která brala Trumpa jako „nelidský politický stroj“. Podobně jako její manžel i ona volá po sjednocení Američanů.

„Vazby mezi lidmi v naší zemi jsou zpřetrhané, ale naše odvaha a zdravý rozum musejí převládnout a opět nás sjednotit,“ řekla někdejší první dáma. „Toto ráno se povzneste nad nenávist, nad jedovatá slova a nad prostoduché myšlenky, které zažehávají násilí,“ dodala.

Události: Pokus o atentát na Donalda Trumpa (zdroj: ČT24)

Trumpovi se prý daří dobře

Trumpova kampaň mezitím oznámila, že zvyšuje přítomnost ozbrojených bezpečnostních složek ve svých zařízeních. Vyzvala také zaměstnance ve Washingtonu a ve West Palm Beach na Floridě, aby v neděli nechodili do kanceláře, napsal server Politico. Trumpovi se prý daří dobře.

Televize ABC News nezávisle na tom uvedla, že bezpečnostní plány pro sjezd republikánů v Milwaukee budou po střelbě na Trumpa přezkoumány.