Biden vybídl Američany, aby nedělali ohledně atentátu ukvapené závěry

Americký prezident Joe Biden po útoku na svého republikánského rivala Donalda Trumpa nařídil složce odpovídající za ochranu prezidentů a exprezidentů Spojených států, aby opět prověřila bezpečnostní opatření pro nadcházející předvolební sjezd Republikánské strany. Také vyzval k rychlému a důkladnému vyšetření střelby na Trumpa. Motiv je podle něj dál nejasný, Američany vybídl, aby nedělali ukvapené závěry.

Biden promluvil během krátkého projevu v Bílém domě den poté, co útočník na předvolebním mítinku na západě státu Pensylvánie střílel na exprezidenta, který vyvázl s lehkým zraněním. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) střelce identifikoval jako dvacetiletého místního muže, jeho motiv ihned neoznámil. Útok střelce zabil jednoho z diváků.

„Pokus o atentát jde proti všemu, co naše země znamená,“ prohlásil v neděli prezident. Nic teď podle něj není důležitější než jednota. Biden vystoupil poté, co jej o vývoji informovalo několik vysoce postavených činitelů včetně Kimberly Cheatleové, což je ředitelka prezidentské ochranky označované jako tajná služba.

„Zatím nemáme žádné informace o motivu střelce... Vyzývám všechny, prosím, nedělejte závěry o jeho motivech nebo vazbách,“ řekl Biden.

Biden nařídil prověřit bezpečnostní opatření pro republikánský sjezd

Útok přišel jen dva dny před začátkem nominačního sjezdu, kde Republikánská strana oficiálně vybere Trumpa jako svého kandidáta do listopadových voleb. Biden řekl, že tajná služba dostala za úkol prověřit bezpečnostní opatření pro tuto akci a také má dlouhodobě pokyn, aby Trumpovi poskytovala „veškeré prostředky, možnosti a ochranná opatření potřebné pro zajištění jeho bezpečí“.

Na závěr krátkého projevu Biden avizoval, že v neděli večer se k situaci znovu vyjádří z Oválné pracovny. Jeho kampaň předtím uvedla, že pozastaví vysílání předvolebních televizních spotů a prezident také odložil návštěvu Texasu plánovanou na pondělí.