Republikáni nominovali Trumpa jako prezidentského kandidáta

Republikánská strana na sjezdu v Milwaukee podle očekávání v pondělí nominovala exprezidenta Donalda Trumpa jako svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby. Ten mezitím oznámil, že po jeho boku půjde do těchto voleb jako kandidát na viceprezidenta Spojených států senátor J. D. Vance. Trump také po víkendovém atentátu předeslal, že jeho čtvrteční projev bude výrazně jiný, než původně plánoval.

Trumpova nominace se očekávala s ohledem na skutečnost, že prezident z let 2017 až 2021 jednoznačně zvítězil v republikánských primárkách. Nominační sjezd, na který se ze všech amerických států sjelo více než 2400 delegátů vázaných výsledky primárek, má za úkol kandidáta s největším počtem nominací formálně potvrdit.

Trump ve volbách 5. listopadu pravděpodobně vyzve demokratického prezidenta Joea Bidena, jehož nominaci by demokraté podle předpokladů měli oznámit na sjezdu konaném od 19. srpna. Straničtí delegáti by ale o věci mohli hlasovat už na konci července.

Trump si vybral kandidáta na viceprezidenta (zdroj: ČT24)

Podle agentury AP momentálně ve straně panuje hněv a tíseň, někteří její představitelé nicméně ve světle atentátu volají po klidu a snížení napětí na politické scéně. Americký tisk si v této souvislosti všímal změny v rétorice někdejšího prezidentského kandidáta Viveka Ramaswamyho, který v minulosti vystupoval velmi bojovně, v pondělí ovšem na jedné z doprovodných akcí sjezdu varoval před nahlížením na spoluobčany jako na „nepřátelské bojovníky“.

Trump s projevem vystoupí až na závěr sjezdu ve čtvrtek, v pondělí ale oznámil svého kandidáta na viceprezidenta. Stal se jím senátor J. D. Vance.

Projev, který má spojit zemi

V rozhovoru pro portál Washington Examiner exprezident sdělil, že se projev ponese ve zcela jiném duchu, než zamýšlel před sobotním pokusem o vraždu. „Je tu možnost spojit zemi, možná celý svět. Projev bude hodně jiný, hodně odlišný, než by byl před dvěma dny,“ prohlásil Trump.

„Původní řeč měla být velmi rázná, měla být zaměřená proti Joeu Bidenovi,“ dodala zpravodajka ČT ve Washingtonu Katarína Sedláčková. Sám Trump přitom již dříve řekl, že si „připravil extrémně tvrdý projev“ o „Bidenově příšerné administrativě“, ale že od něj upustil.

Donald Trump po příletu na letiště v Milwaukee
Zdroj: Dan Scavino Jr. via X/via Reuters

Hlavními tématy sjezdu mají být kupní síla, imigrace, kriminalita a bezpečnost. Je možné, že se víkendový pokus o atentát podepíše i na zbytku programu.

„Asi tam nebudou apely na bojování, výrazy, které v některých případech mohou evokovat nějaký potenciál k násilí,“ uvedl ještě před zahájením sjezdu politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) Jakub Dopieralla. „Rétorika, která byla velmi agresivní – především z Republikánské, ale i z Demokratické strany vůči Donaldu Trumpovi – se asi v nejbližších dnech zklidní. Nicméně v těch čtyřech měsících, které zbývají do volebního dne na začátku listopadu, si myslím, že se (obě) kampaně k agresivní rétorice vrátí,“ odhadl expert.

Události: Amerika po atentátu na Trumpa a start republikánského sjezdu (zdroj: ČT24)

Lepš: Trump má motivaci mít střízlivější tón

„Na Trumpův projev ve čtvrtek bych si počkal, protože Trump je mistr rychlých obratů. Ale věřím tomu, že teď má motivaci mít střízlivější tón,“ uvedl ve vysílání ČT24 amerikanista Jakub Lepš (TOP 09) z University of New York in Prague.

Někdejší šéf Bílého domu má podle něj „nakročeno k tomu mít naprosto jednotný sněm, který je – lidově řečeno – jeho“. I s odkazem na víkendový pokus o atentát uvedl, že Trumpovi v současnosti „leží Republikánská strana u nohou“.

„Jediné, co on teď z pohledu voleb potřebuje, je neudělat chybu. V zásadě výzva změnit dynamiku kampaně je na straně Joea Bidena, demokratů,“ pokračoval. Biden podle Lepše nyní hraje spíše roli prezidenta než prezidentského kandidáta.

Studio 6: Amerikanista Jakub Lepš (TOP 09) o republikánském sjezdu (zdroj: ČT24)

Na sjezd, který potrvá do 18. července, má dorazit až padesát tisíc lidí, včetně zhruba 2400 republikánských delegátů. Úřady v neděli informovaly, že nebudou posilovat přísná bezpečnostní opatření, jelikož nemají poznatky o konkrétní hrozbě proti sjezdu či jeho účastníkům. Také podle nich v souladu s tamním zákonem bude možné v těsné blízkosti akce nosit střelné zbraně.

Trumpa v sobotu na volebním mítinku ve státě Pensylvánie postřelil dvacetiletý útočník. Při střelbě zahynul jeden účastník setkání a bezpečnostní složky zastřelily i atentátníka. Důvody jeho činu jsou zatím nejasné. Bývalého prezidenta střela zasáhla do ucha, z mítinku ho odvedli osobní strážci.