Trump si za kandidáta na viceprezidenta vybral senátora J. D. Vance

Trump si vybral kandidáta na viceprezidenta (zdroj: ČT24)

Jako kandidát na viceprezidenta Spojených států půjde po boku Donalda Trumpa do listopadových voleb republikánský senátor J. D. Vance. Před vstupem do vrcholné politiky Vance Trumpa ostře kritizoval, později se však stal jeho hlasitým obhájcem. Republikánská strana na sjezdu v Milwaukee podle očekávání nominovala Trumpa jako svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby a následně potvrdila Vance jako kandidáta na viceprezidenta.

„Po dlouhých úvahách a přemýšlení... jsem se rozhodl, že tou nejlepší osobou na převzetí funkce viceprezidenta Spojených států je senátor J. D. Vance ze skvělého státu Ohio,“ ohlásil Trump.

Někdejší šéf Bílého domu si tak vybral relativně mladého volebního partnera: Vanceovi je 39 let, což je přesně polovina Trumpova věku. Ve vrcholné politice je poměrně nezkušený, neboť do Senátu byl poprvé zvolen v roce 2022 a předtím žádnou volenou funkci nezastával. Po vstupu do Kongresu se ale rychle stal jednou z tváří nového křídla Republikánské strany, které následuje Trumpův vzor.

O jeho výběru jako kandidáta na viceprezidenta se spekulovalo několik měsíců, přičemž média v posledních týdnech uváděla, že Trump vybírá mezi senátory Vancem a Markem Rubiem a guvernérem Severní Dakoty Dougem Burgumem. Podle agentury AP je Vance z této trojice zřejmě nejvíce „ideologicky sladěný“ s prezidentským kandidátem. Ve svém věku také přináší „kontrast mileniála vůči dvěma starším mužům v čele kandidátek“ dvou hlavních politických stran v USA – tedy Trumpa a demokratického prezidenta Joea Bidena.

Prezident Biden na letecké základně Andrews u Washingtonu krátce před odletem do Nevady na sérii předvolebních akcí uvedl, že Vance je Trumpovým „klonem“. „Nevidím v tom žádný rozdíl,“ citovala Bidena agentura AP.

Bidenův štáb předtím Vance kritizoval jako někoho, kdo bude sloužit Trumpovi, i kdyby to znamenalo „porušovat zákony“. Prohlášení připomíná, že Trumpův viceprezident z prvního funkčního období Mike Pence odmítl po minulých prezidentských volbách podpořit snahu zablokovat Trumpovu porážku, a tvrdí, že Vance by to udělal. Opírá se přitom o jeho vyjádření, že by v Penceově pozici výsledek regulérních voleb neuznal.

Z kritika obdivovatelem

Senátor vystupuje jako J. D. Vance, jeho celé jméno je James David Vance. Pochází ze skromných poměrů, vyrůstal ve městě Middletown na jihozápadě Ohia. Své složité dětství, kdy jej vychovávali především prarodiče z matčiny strany, popsal v knížce Hillbilly Elegy z roku 2016, která jej proslavila v USA i v zahraničí. Zároveň byla označována za jednu z knih, která vysvětlovala úspěch Trumpa v tehdejších prezidentských volbách.

Sám Vance ale před osmi lety Trumpovým fanouškem nebyl. V rozhovorech se tehdy označoval za někoho, kdo „nikdy“ Trumpa nebude podporovat, a popisoval jej jako „idiota“, člověka nezpůsobilého k výkonu prezidentské funkce či „kulturním heroinem“. O jeho návrzích řekl, že „sahají od nemorálních po absurdní“.

Po vstupu do politiky ale řekl, že se v Trumpovi zmýlil. „Nemyslel jsem si, že bude dobrým prezidentem,“ uvedl nedávno v rozhovoru s televizí Fox News. „Byl skvělý prezident. A to je jeden z důvodů, proč tak tvrdě pracuju na tom, aby dostal druhý mandát,“ dodal. Vance je jedním z mladých republikánů, kteří razí zahraničněpolitickou doktrínu „Amerika na prvním místě“.

Vance je mimo jiné odpůrcem potratů a podporovatelem takzvané tradiční rodiny. Prosazoval uvalení cel na Čínu a podporuje americké financování Izraele ve válce s teroristickým Hamásem. Naopak prohlásil, že je mu vcelku jedno, co se stane s Ukrajinou, přičemž je hlasitým kritikem americké vojenské pomoci Kyjevu.