Čeští politici po atentátu na Trumpa volají po menší agresivitě

Mimořádné pořady ČT24 | Vondráček a Smoljak k atentátu na Trumpa (zdroj: ČT24)

Atentát na exprezidenta Donalda Trumpa je šokující, politici by měli ubrat na agresivitě, shodli se v neděli ve vysílání ČT místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a člen senátního výboru pro evropské záležitosti David Smoljak (STAN). Globální politická scéna se podle nich stále více extremizuje, a prospělo by jí tak více respektu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) s nimi v Interview ČT24 souhlasila a ocenila, že Trump po atentátu zvolil smířlivou rétoriku.

„Zatím se situaci snaží spíše uklidnit a doufám, že to vydrží i v dalších dnech, týdnech a měsících, protože ne vždy byly jeho reakce na násilí projevené například vůči jeho konkurentům takové,“ připomněla jeho vysmívání po útoku na někdejší předsedkyni americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou a jejího manžela v roce 2022 nebo nabádání k útoku na sídlo amerického Kongresu v roce 2021.

„Myslím, že se nám tímto ukazuje, že kdo seje vítr, sklízí bouři, jak praví české přísloví. Měli bychom toto mít na paměti úplně všichni,“ doplnila předsedkyně TOP 09 s tím, že je velmi smutné, že až ve chvíli, kdy dojde k podobné události, si mnozí uvědomí, že se možná v minulosti dopustili nešťastného vyjádření, které nelze vrátit zpět.

Interview ČT24: Předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová (zdroj: ČT24)

Atentát na Trumpa je pro ni znepokojivou zprávou i s ohledem na bezpečnost politiků v Česku. „My politici tu na druhou stranu nejsme od toho, abychom byli něčím znepokojeni, ale abychom jednali, abychom byli rozhodní a odvážní ve svých činech i ve svých prohlášeních a abychom těmto situacím také předcházeli,“ zdůraznila.

Politici by se podle Pekarové Adamové neměli řídit strachem. „Pokud bychom tak činili, tak bychom svou profesi ani nemohli dělat,“ konstatovala a přiznala řadu útoků na svou osobu skrze sociální sítě. „Výhružky smrtí nebo dalšími věcmi trestně právního charakteru řeším s policií, protože považuji za důležité, abychom nastavovali hranice toho, co je a co není přijatelné,“ dodala v Interview ČT24. Za dobu působení ve vrcholné politice jich dle vlastních slov podala desítky.

Politice globálně schází umírněný střed

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Vondráčka je střelba na Trumpa dalším důkazem toho, že politice globálně chybí umírněný střed. Polarizovaná veřejná debata pak přispívá k nárůstu počtu lidí ochotných vzít zbraň na veřejného činitele, dodal místopředseda sněmovny. „A to bychom si měli uvědomit my, kteří děláme v politice,“ mínil.

Člen senátního výboru pro evropské záležitosti Smoljak s tím souhlasil. Podle něj nicméně atentát není ve Spojených státech překvapivý, a to vzhledem k častým tragickým střelbám i tři roky starému útoku na Kapitol. „V zemi, kde je více zbraní než obyvatel a každou chvíli střelba ve škole, nás tohle bohužel nemůže překvapit,“ uvedl.

Chování z finále Wimbledonu do politiky

Oba politici se shodli na tom, že politika globálně směřuje k extrémům. Politici obecně podle Vondráčka potřebují ubrat na agresivní rétorice, aby se situace uklidnila.

„Osobně jsem odpůrcem politiky ve stylu fotbalu, kde jde o výhru a nezáleží na tom, jak se jí dosáhne,“ přisvědčil Smoljak. Politické scéně obecně v té souvislosti doporučil více správného, tedy sportovního chování.

„Vidíme to například na vítězství Barbory Krejčíkové na (tenisovém) turnaji ve Wimbledonu. Soupeřka jí po tříhodinové bitvě pogratulovala. Z toho bychom si měli vzít příklad – pokud se politici nesmíří s tím, že jsou jednou nahoře a podruhé dole, což je život, tak to nedopadne dobře,“ je přesvědčený senátor.

Vondráček takový nápad ocenil. V americké společnosti, dlouhodobě zvyklé na agresivní negativní kampaň, ale takový styl podle něj zatím není možné prosadit. „Jednou si američtí politici budou muset říct, že jim negativní debata nic nepřináší. Podle tamních reakcí na atentát to tam ale zatím nevidím,“ podotkl opoziční poslanec.

Bludný kruh mediální pozornosti?

Je podle svých slov nicméně rád, že v České republice sportovní chování v politice alespoň trochu funguje. Nejen tuzemskou veřejnou debatu nicméně zostřují sociální sítě, které lidi tlačí k zkratkovitému a údernému vyjádření, dodal Vondráček. „Politik je navíc ve stavu, kdy chce vyjádřit něco silného, protože jinak mu ta televize nezavolá; novinář chce mít čtenost, sledovanost, takže to dál naskakuje,“ opřel se do médií.

Podle Smoljaka je proto v polarizované společnosti stále více důležitá právě role sdělovacích prostředků. „Veřejnoprávnost, nestrannost a ověřování informací jsou tři základní fundamenty veřejnoprávní služby, která neroztleskává lidi a dělá nezávislou žurnalistiku. Tu ve Spojených státech neznají, média tam kopou za jednu z politických stran,“ upozornil senátor. Taková situace podle něj přispívá k šíření dezinformací, kterým jsou schopny uvěřit miliony lidí.

Nejdříve usmiřování, pak další polarizace, očekává Dufek

Rétorika Bidena a Trumpa nyní rozhodne o tom, zda Ameriku spojí, či rozdělí, uvedl předseda poslaneckého klubu Aleš Dufek (KDU–ČSL). „Myslím si, že událost oba vyděsila a že v první fázi bude následovat velké verbální usmiřování,“ řekl. Obává se však, že společnost je natolik rozdělena, že ve střednědobé či dlouhodobé perspektivě přispěje atentát spíše k polarizaci, než že by společnost sjednotil.

Dufek dodal, že však nejde jen o rétoriku politiků, kteří si stokrát můžou říkat, že uberou na emocích. Ale když dojde k politickým soubojům, tak zjistí, že vítězí ten, kdo dokáže víc emočně zaujmout, místo střízlivého a věcného přístupu. „Pak se všechna dobrá předsevzetí vytratí.“ Považuje to za celospolečenský problém, který se týká i médií a skupin či organizací, které se v politice aktivně angažují.

V této souvislosti mimo jiné uznal, že u koalice SPOLU „nebylo šťastné“ vytisknout ve volební kampani před eurovolbami na billboardy nápis „Rusko, pro tebe všecko“. Šlo tenkrát o útok na hnutí ANO. Přiznal, že z toho „sám nebyl tehdy nadšený“.

Pošarová kritizuje média

Členka poslaneckého výboru pro evropské záležitosti Marie Pošarová (SPD) nyní očekává zmírnění rétoriky uvnitř americké politiky, ale nepředpokládá, že bude výrazná. Zmínila roli amerických médií, z nichž podle ní 95 procent velebí Demokratickou stranu a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa označuje bezmála za fašistu.

Nyní poslankyně ODS očekává zmírnění rétoriky a nevyloučila by ani výměnu samotného Joea Bidena. Domnívá se také, že velká část americké veřejnosti nevěří americkým tajným službám. Myslí si, že při sobotním atentátu na Trumpa „nečinily“. Samotná událost podle ní nyní může bývalému americkému prezidentovi hodně pomoci.

ČT24 také řekla, že média v Česku „útočí drsnou rétorikou“, například při označování SPD či Andreje Babiše. Z polarizace společnosti viní také současnou vládní koalici. Naopak si nemyslí, že by k ní přispívali politici SPD.