Republikáni počítají s nominačním sjezdem, Biden stahuje část spotů

Atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa zřejmě ovlivní i pokračující prezidentskou kampaň. Trumpův volební tým podle agentury DPA nicméně oznámil, že republikáni dál počítají s tím, že příští týden podle plánu uspořádají nominační sjezd strany v Milwaukee. Demokraté stahují volební spoty, které byly zaměřené proti Trumpovi. Současný šéf Bílého domu Joe Biden po telefonu hovořil se svým předchůdcem ve funkci a soupeřem v nadcházejících prezidentských volbách Trumpem.

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal popsal, že Trumpův tým ujistil všechny jeho příznivce, že se nikdy nevzdá. „Otázkou je, co to udělá s průzkumy, jestli Trumpovi skokově naroste podpora. A možná je dobré zmínit reakci Bidena, který mimořádně vystoupil do dvou hodin, o Trumpovi mluvil jako o Donaldovi, odsoudil útok, řekl, že je to odpudivý čin a že se modlí za Trumpovo zdraví,“ uvedl.

Vostal také zmínil, že Biden po pokusu o atentát přerušil užívání volebních spotů, ve kterých útočil na Trumpa jako na důvod, proč by se Amerika měla bát ohrožení celé demokracie. „Uvidíme, jaký dopad to bude mít na celou volební kampaň,“ poznamenal.

Republikáni každopádně chtějí navzdory útoku příští týden uspořádat nominační sjezd v Milwaukee ve státě Wisconsin. Sjezd, na němž má exprezident Trump získat oficiálně nominaci na prezidenta, se má konat od pondělí do čtvrtka.

Zpravodajka Deníku N v USA Jana Ciglerová uvedla, že lze očekávat, že se podpora Trumpa teď velmi sjednotí a bude důležité, jak bude Biden dál v kampani postupovat. „Trump bude mít ještě pevnější podporu od republikánů, než měl dosud, protože je to vlastně nyní oběť pokusu o atentát,“ uvedla. Podle ní lze také očekávat, že k volbám půjde i větší část republikánských voličů. „A někteří říkají, že lze očekávat vítězství Trumpa v listopadových volbách,“ dodala.

Trump pokus o atentát naplno v kampani zužitkuje, míní politoložka z brněnské Masarykovy univerzity Monika Brusenbauch Meislová. „Bude stavět na odiv své odhodlání v kampani intenzivně pokračovat navzdory útoku. Také to pravděpodobně využije k posílení rétoriky o potřebě nutnosti zavedení pořádku, vlády silné ruky a rozhodného vedení,“ sdělila.

Podle politoložky Trump bude argumentovat tím, že administrativa nynějšího demokratického prezidenta Bidena nedokáže zajistit dostatečnou ochranu občanů a v tomto ohledu zcela selhala. Republikánský prezidentský kandidát podle ní proto použije útok jako argument pro to, že pouze on je schopen zemi navrátit bezpečí, klid a stabilitu.

Tomáš Klvaňa z New York University Prague si myslí, že debaty o odstoupení Bidena se ještě zintenzivní, protože už měl problémy před debatou a dnes je outsiderem politického klání. „Demokraté jsou zcela nervózní a tlak bude sílit,“ řekl. Pokus o atentát je podle něj chvilkovou záležitostí. „Nevíme, co se bude dít v USA za dva tři měsíce. Volby jsou na začátku listopadu a do té doby se může stát řada věcí,“ dodal.

Napětí ve společnosti

Bývalý ředitel Českého centra v New Yorku Miroslav Konvalina popsal, jak se napětí v americké společnosti vyostřuje na obou stranách. „Samozřejmě probíhá standardní volební kampaň, ale já vidím, že společnost je nejistá, lidé se moc nebaví mezi přáteli a příbuznými o politice, protože názory jsou tak rozdílné,“ uvedl. Součástí strategie republikánů podle něj je, že se o nich neustále mluví.

Amerikanista Jakub Lepš (TOP 09) si také myslí, že americká společnost a politická scéna je polarizovaná, bohužel podle něj může být míra polarizace ještě větší . „Teď ze strany Bidena jasně vidíme pokus za A o prezidentský klid a racionální jednání a zklidnění situace, za B podanou ruku politickému protivníkovi Donaldu Trumpovi. Tím telefonátem a naprosto jednoznačným odsouzením toho incidentu,“ sdělil.

Drtivá většina republikánských zákonodárců podle něj primárně vyjádřila podporu Trumpovi, ale několik desítek členů si neodpustilo poznámky, že za situaci může Biden a jeho Demokratická strana a jejich nepřijatelná rétorika. „Nepochybně to odvede pozornost od stavu Bidena, ale dlouhodobě to přispívá k polarizaci společnosti,“ dodal amerikanista.

Střelec v sobotu na Trumpově mítinku zabil jednoho návštěvníka a nejméně další dva vážně zranil. Zranění ucha utrpěl i Trump a úřady čin vyšetřují jako možný atentát na exprezidenta. Pořádkové síly střelce zabily.

Postřelený Trump byl podle agentury Bloomberg ještě v sobotu pozdě večer propuštěn z nemocnice, kde byl ošetřen.