FBI vyšetřuje možný pokus o atentát na Trumpa na Floridě

Bývalý americký prezident a republikánský kandidát Donald Trump se ve svém golfovém klubu ve West Palm Beach na Floridě zřejmě stal terčem pokusu o atentát, incident vyšetřuje FBI.

Podle FBI se v Trumpově golfovém resortu ozvala střelba. Republikánský kandidát na prezidenta v listopadových volbách přitom zhruba před devíti týdny už jeden pokus o atentát přežil. Střelec mu tehdy postřelil ucho, bezpečnostní složky jej na místě zlikvidovaly.

Média také informovala, že exprezident je v pořádku. To posléze potvrdila Tajná služba Spojených států (USSS) i sám Trump. Bílý dům uvedl, že prezident Joe Biden a viceprezidentka a Trumpova demokratická protikandidátka Kamala Harrisová byli o incidentu informováni. „Násilí nemá v Americe místo,“ uvedla Harrisová v příspěvku na sociální síti X.

„Ulevilo se mi, že se bývalému prezidentovi nic nestalo,“ napsal na sociální síti X posléze šéf Bílého domu Joe Biden. Zdůraznil také, že ve Spojených státech není místo pro politické násilí. „Nařídil jsem svému týmu, aby nadále zajistil, že Tajná služba bude mít všechny nezbytné prostředky, schopnosti a ochranná opatření pro zajištění bezpečnosti bývalého prezidenta,“ dodal Biden.

Média spekulují o pachateli

Zástupci amerických bezpečnostních složek na tiskové konferenci uvedli, že zadrželi podezřelého. Čin nyní prošetřují jako pokus o vraždu. Agenti jej prý spatřili s útočnou puškou typu AK-47 před golfovým hřištěm Trump National. Agenti Tajné služby po něm nejprve vystřelili, podezřelý uprchl v černém SUV.

„FBI zasáhla ve West Palm Beach na Floridě a vyšetřuje něco, co vypadá jako pokus o atentát na bývalého prezidenta Trumpa,“ uvedla FBI v prohlášení. Tajná služba doplnila, že k incidentu došlo kolem 13:30 (17:30 SELČ).

Podle vícero amerických médií, která se odvolávají na nejmenované zdroje, je zadrženým mužem osmapadesátiletý Ryan Routh z Havaje, který se živí jako živnostník ve stavebnictví. Podle stanice CNN muž občas zveřejňoval na sociálních sítích příspěvky, které odmítaly Trumpovu politiku. Syn podezřelého stanici CNN řekl, že se nedomnívá, že by jeho otec byl schopen násilného činu. „Je to dobrý otec a výborný člověk,“ řekl Oran Routh s tím, že nemá bližší informace o tom, co se v neděli stalo na Floridě.

Druhý pokus o atentát během devíti týdnů

Trump byl 13. července zraněn při pokusu o atentát v Pensylvánii, což vyvolalo otázky ohledně ochrany kandidátů jen několik měsíců před listopadovými volbami, v nichž se utká s demokratickou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Trump byl tehdy postřelen do pravého ucha a jeden návštěvník mítinku byl zabit. Útočníka pak zlikvidoval odstřelovač Tajné služby.