Nově zveřejněné záběry ukazují okamžiky před střelbou na Trumpa

Nově zveřejněné záběry ukazují okamžiky před střelbou na Trumpa (zdroj: EBU/Butler Township Police Department)

Nově zveřejněné záběry z policejních bodycam kamer ukazují momenty před i po pokusu o atentát na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v polovině července. Záběry ve čtvrtek americkým médiím poskytlo policejní oddělení města Butler v Pensylvánii, informovala CNN.

Trumpa se 13. července pokusil zastřelit útočník, když současný republikánský kandidát do nadcházejících prezidentských voleb hovořil k příznivcům na mítinku v pensylvánském Butleru. Exprezident utrpěl jen mírné zranění ucha, střelec ale zabil jednoho z účastníků akce a další zranil.

Na jednom z videí místní policista sděluje svým kolegům, že čtyři dny před shromážděním řekl tajné službě, aby zajistila budovu, ze které poté atentátník střílel. „Řekl jsem jim, že tam musí poslat chlapy,“ prohlásil podle BBC.

Jiné zase ukazuje okamžik, kdy je policista svým kolegou vytažen na střechu budovy a střelce spatří několik vteřin předtím, než na Trumpově shromáždění zahájí palbu. Policista okamžitě seskočí zpět na zem, běží na druhou stranu budovy a pak do auta pro zbraň. Poté se rozběhne zpět k budově, kde se už nachází další příslušníci bezpečnostních složek, kterým policista popíše situaci.

Na dalších záběrech se zdá, že jeden z policistů je zmatený, proč na střeše budovy nejsou bezpečnostní složky. „Myslel jsem, že jste to vy. Myslel jsem, že jste na střeše vy.“ Poté frustrovaně nadává a ptá se: „Proč nejsme na střeše?“