Rusové po částečné evakuaci Azovstalu obnovili ostřelování, tvrdí ukrajinský velitel

Události: Rusové opět ostřelují ocelárny Azovstal (zdroj: ČT24)

Ruské jednotky obnovily ostřelování mariupolských oceláren Azovstal, jakmile skončila evakuace části lidí, kteří se v hutním závodě skrývali. Podle ruské služby BBC to v neděli večer řekl ukrajinské televizi Denys Šleha, jeden z ukrajinských velitelů v Mariupolu. Snahy o evakuaci mají pokračovat. Okupanti také raketou zasáhli přístav Oděsa. Ukrajinské síly zase údajně zničily dva ruské hlídkové čluny u Hadího ostrova v Černém moři. V ruském Bělgorodu v noci z neděle na pondělí zazněly dva výbuchy.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Zatím není jasné, zda obnovené ostřelování ohrozí další fázi evakuace z Azovstalu, poznamenala stanice CNN na svém webu. Informace přicházející ze zdevastovaného města jsou totiž značně nepřehledné. V Ukrajinci drženém Záporoží je mezitím očekáváno prvních sto lidí, kteří byli v neděli z oceláren odvezeni.

Evakuaci z Azovstalu organizují OSN s Mezinárodním výborem Červeného kříže, které akci koordinují s ukrajinskými a ruskými představiteli. Podle Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) záchranná operace začala v pátek, kdy konvoj vyjel ze Záporoží a v sobotu ráno dorazil do oceláren v Mariupolu.

Ukrajinské úřady zveřejnily video, na němž jsou vidět starší ženy a matky s dětmi, kterak šplhají po strmé hromadě trosek oceláren, nastupují do autobusu a odjíždějí. Evakuovaným má následně být poskytnuta humanitární a psychologická pomoc, píše CNN s odvoláním na OCHA.

V útrobách obrovské továrny jsou podle různých zdrojů ukryty přibližně dva tisíce ukrajinských bojovníků a až tisícovka civilistů. Kolem pěti set vojáků je podle Kyjeva zraněných. Dochází jim voda, jídlo a léky. „V bunkrech pod závodem je stále několik desítek malých dětí,“ tvrdí velitel 12. brigády ukrajinské národní gardy Denys Šleha.

Ohledně další záchrany civilistů z Azovstalu v současné době nejsou informace. Nic podle Reuters nenasvědčuje ani tomu, že by existoval plán na odvoz ukrajinských vojáků. Předpokládá se, že se v ocelárnách ukrývají členové pluku Azov, národní gardy, námořní pěchoty, pohraniční stráže a dalších jednotek.

Zpravodaj Papadopulos k bojům na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Zelenskyj: Koridory se podařilo evakuovat už více než 350 tisíc lidí

Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko také v pondělí dopoledne oznámil, že začala další vlna evakuace lidí z jiných částí města. Odehrává se za podmínečného příměří, oznámil podle agentury Unian. Agentura Reuters nejprve s odvoláním na něj napsala, že autobusy s civilisty už z města odjely, později však s odkazem na městskou radu sdělila, že autobusy ještě nedorazily na evakuační místo.

Komplikace později připustil i Andrjuščenko. Úřady zároveň obyvatele vyzvaly, aby zůstali poblíž evakuačního místa. V pondělní snaze však nejde o lidi uvázlé v Azovstalu, upozorňuje Reuters. Podle odhadů zůstává ve zdevastovaném městě, které – s výjimkou oceláren – ovládly ruské invazní síly, asi sto tisíc obyvatel.

Prezident Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že od začátku ruské invaze na Ukrajinu se z oblastí bojů podařilo díky humanitárním koridorům, dohodnutým s ruskou stranou, zachránit více než 350 tisíc lidí. „Organizace humanitárních koridorů je jedním z prvků vyjednávacího procesu (s Ruskem), který pokračuje. Je velice složitá. Ale bez ohledu na složitost se podařilo zachránit více než 350 tisíc lidí z oblastí bojů,“ uvedl.

Zdůraznil, že nedělní evakuaci asi stovky civilistů z oceláren Azovstal v Mariupolu se podařilo zorganizovat po mnoha týdnech jednání s Rusy. „Nebylo jediného dne, abychom nezkoušeli nalézt řešení, které by zajistilo záchranu našich lidí,“ řekl. První evakuovaní by v pondělí měli dorazit do Záporoží. Prezident doufá, že bude v pondělí evakuace z Mariupolu pokračovat. 

Útok na Oděsu

Jihoukrajinský přístav Oděsa v pondělí večer zasáhla ruská střela, podle oblastního gubernátora Maksima Marčenka si útok vyžádal oběti i škody. Podle prvotních informací zahynul třináctiletý chlapec, informuje agentura Unian.

„Nepřítel vyslal střelu na jedno ze zařízení infrastruktury v Oděse. Bohužel jsou mrtví a zranění,“ napsal na internetu Marčenko. Při večerním útoku byla podle ukrajinského poslance Oleksije Hončarenka zraněna i osmnáctiletá dívka. Další údaje o obětech a škodách se upřesňují, píše Unian.

Ukrajinské bezpilotní letouny zničily u Hadího ostrova dva ruské hlídkové čluny

Ukrajinské ozbrojené síly s pomocí bezpilotních letounů Bayraktar zničily u Hadího ostrova v Černém moři dva ruské hlídkové čluny Raptor, oznámil v pondělí náčelník ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Moskva jeho informaci zatím nekomentovala, poznamenala agentura Reuters. Podobná tvrzení bojujících stran nelze nezávisle ověřit.

„Dnes (v pondělí) za úsvitu byly u Hadího ostrova zničeny dva ruské čluny typu Raptor. Bayraktar funguje,“ oznámil ukrajinský velitel Zalužnyj na sociální síti Telegram a připojil video, na kterém je mimo jiné vidět z výšky záběr na plavidlo ve chvíli, kdy ho zasáhne exploze.

Ukrajinská agentura Unian v této souvislosti připomíná nedávné potopení ruského křižníku Moskva, který býval vlajkovou lodí ruské Černomořské flotily a podílel se na ruské vojenské agresi na Ukrajině. Už na začátku invaze nechvalně proslul, když jeho posádka vyzvala obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to však nevybíravými slovy odmítli. Kyjev tvrdí, že křižník zasáhly ukrajinské síly protilodními střelami, podle Moskvy ho před zkázou vážně poškodil požár a výbuch munice, o zásahu se nezmiňuje.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí podle Reuters informovalo mimo jiné o sestřelení ukrajinského bojového letounu MiG-29 poblíž Slovjansku na východě Ukrajiny. Ani tuto informaci nebylo možné nezávisle ověřit. 

Ostřelování strategického mostu v Oděské oblasti

Ruské síly již potřetí za uplynulý týden ostřelovaly na jihu Ukrajiny strategický most přes ústí řeky Dněstr do Černého moře. Podle webu Ukrajinska pravda o tom informoval mluvčí Oděské vojenské správy. „Nepřítel provedl raketový úder na most přes ústí Dněstru,“ napsal na sociální síti Telegram mluvčí oděské vojenské správy Serhij Bratčuk. Doplnil, že informace o útoku se upřesňují.

Rusové na most útočili již v úterý a ve středu minulý týden. Most v letovisku Zatoka představuje jediné silniční i železniční spojení s rozsáhlou jižní částí Oděské oblasti, uvedla agentura Reuters. Ruská armáda dříve avizovala, že v nynější fázi invaze na Ukrajinu se soustředí na získání kontroly nad východem a jihem země.

Tvrdé boje pokračují také v Luhanské oblasti, kde jsou v ohrožení další civilní obyvatelé. Její guvernér prohlásil, že několik tamních měst a obcí už prakticky neexistuje. Část jednotek podle Kyjeva Rusko přesouvá k Severodoněcku, na nějž chystá útok.

Je hlášeno i těžké ostřelování měst Rubižne a Popasne. Lysyčansk, který leží na východní frontě, je obklíčený a ostřelovaný Rusy ze tří stran, Ukrajinci okupanty zatím odrážejí.

Americké ministerstvo obrany pozoruje v posledních dnech na východoukrajinském Donbasu „nanejvýš minimální“ úspěchy ruské armády, řekl v pondělí médiím nejmenovaný vysoce postavený činitel Pentagonu. K obsazení celého regionu podle něj mají invazní jednotky stále daleko. U Charkova se Ukrajincům podařilo zatlačit Rusy do vzdálenosti asi čtyřiceti kilometrů od města, tvrdí.

Washington nyní odhaduje, že Moskva navýšila počet bojových „taktických skupin“ na Ukrajině na devětatřicet. Před invazí se hovořilo o 120 nebo 130 takovýchto útvarech, po stažení Rusů ze severu země ale počet skupin v zemi podle USA klesl pod osmdesát.

Součástí aktuálních ruských manévrů je podle Pentagonu také přesun vojsk od přístavu Mariupol, který invazní síly v podstatě ovládly. Většina z dvanáct taktických skupin nasazených v této oblasti už údajně míří na sever.

V Bělgorodu zazněly výbuchy

V Bělgorodu na západě Ruska zazněly v noci z neděle na pondělí dva silné výbuchy. Podle gubernátora Vjačeslava Gladkova nejsou hlášeny škody, ranění či oběti, uvedla v pondělí agentura TASS. „Před půlhodinou mě probudily dva silné výbuchy. Podle informací krizového štábu nejsou hlášeny škody ani nikdo neutrpěl zranění. Na sociálních sítích se už objevily záběry záblesků na obloze,“ napsal Gladkov na sociální síti Telegram a přislíbil, že se později vynasnaží informace upřesnit.

Agentura DPA připomněla, že Bělgorod se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou. Na sociálních sítích se objevily záběry a zprávy o ukrajinských dronech nad Bělgorodem a o zásahu protivzdušné obrany, jejichž pravost nebylo možné ověřit.

Zprávy o údajných útocích ukrajinských sil na cíle v Rusku se objevují již několik dní. V neděli v Bělgorodské oblasti hořelo ve vojenském areálu. Jedna osoba byla lehce zraněná, informoval na sociální síti Telegram gubernátor Gladkov. Ve stejné oblasti tento týden hořel muniční sklad.

Bělgorodská oblast hraničí s Ukrajinou, kde od začátku ruské invaze před 68 dny probíhají těžké boje. V sousední Kurské oblasti, která rovněž hraničí s Ukrajinou, se v neděli částečně zhroutil železniční most. Tuto trať hojně používají nákladní vlaky. Podle kurského gubernátora Romana Starovojtova se jednalo o sabotáž.

Rusko minulý měsíc obvinilo Ukrajinu z útoku na sklad paliva v Bělgorodu a ostřelování několika vesnic, které se nacházejí u hranice. Ukrajinští představitelé zodpovědnost za tyto útoky odmítají, nebo je nechtějí komentovat.

Ukrajinci znají jméno podezřelého z vražd civilistů v Buče

Ukrajinská prokuratura a policie identifikovaly prvního přímo podezřelého z brutálních vražd civilistů ve městě Buča, ležícím nedaleko Kyjeva. Podle ukrajinských úřadů se jedná o velitele oddílu ruské Národní gardy Sergeje Koloceje. Na Facebooku o tom informovala vicepremiérka Iryna Venediktová.

„Bučští prokurátoři a policisté zjistili, že právě tento voják 18. března zabil v Buči čtyři bezbranné muže,“ napsala Venediktová. K jejímu sdělení jsou přiložené i fotografie podezřelého a záběr zachycující tři zavražděné osoby.

Kromě toho Kolocej podle vyšetřovatelů 29. března mučil dalšího civilistu a donutil ho, aby se přiznal k podvratným aktivitám proti ruské armádě. Fyzicky ho týral ve sklepě a nechal ho také převézt na místo popravy, kde mu střílel u ucha.

Vicepremiérka uvedla, že pracovníci bučské prokuratury dokázali Koloceje identifikovat na základě shromážděných důkazů a svědectví postiženého a po odborném posouzení pořízených záběrů. Ze zprávy není jednoznačně zřejmé, zda je dotyčný nyní v ukrajinském zajetí, i když takovou možnost formulace textu naznačuje.

Ukrajinská generální prokuratura už 28. dubna zveřejnila jména prvních deseti ruských vojáků, kteří jsou podezřelí z účasti na krutém zacházení s civilisty v Buče. V případě Koloceje se však jedná o první osobu podezřelou přímo z vražd.