Šéfka Sněmovny reprezentantů Pelosiová v Kyjevě poděkovala Ukrajině za boj za svobodu

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová navštívila Kyjev, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Poděkovala mu za boj, který Ukrajinci svádějí za svobodu. Pelosiová je podle agentury AP dosud nejvýše postavenou americkou představitelkou, která přijela na Ukrajinu od začátku ruské invaze.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Zelenskyj v neděli ráno zveřejnil krátké video, kde vítá americkou delegaci z Kongresu vedenou Pelosiovou.

„Navštívili jsme vás, abychom vám poděkovali za váš boj za svobodu,“ sděluje šéfka americké Sněmovny reprezentantů ukrajinské hlavě státu. „Jsme na hranici svobody a váš boj je bojem za všechny. Naším závazkem je být tady pro vás, dokud tento boj neskončí.“

Podle ruské služby BBC Zelenskyj označil USA za vůdčí zemi v podpoře Kyjeva v jeho boji proti ruské agresi a poděkoval za pomoc při ochraně suverenity a územní celistvosti Ukrajiny.

„Zvítězíme a zvítězíme společně,“ prohlásil ukrajinský prezident ve videu, které zveřejnila Pelosiová na Twitteru. „Jsme tady, dokud nezvítězíte,“ reagovala šéfka Sněmovny reprezentantů.

V oficiálním prohlášení Pelosiová uvedla, že delegace amerického Kongresu cestovala do Kyjeva, aby světu vyslala vzkaz, že Spojené státy stojí pevně na straně Ukrajiny.

Zelenskyj podle ní jasně vyjádřil, že Ukrajina potřebuje více bezpečnostní, ekonomické a humanitární pomoci, aby se vypořádala s ničivými následky „ďábelské invaze“ ruského prezidenta Vladimira Putina. „Naše delegace hrdě předala zprávu, že další americká podpora je na cestě,“ uvedla.

Cesta nebyla předem veřejně ohlášená

Výprava americké delegace do ukrajinské metropole nebyla předem veřejně ohlášená. Pelosiová v hierarchii americké moci následuje za prezidentem Joem Bidenem a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, upozornila AP, podle níž je návštěva významným projevem pokračující americké podpory.

Ukrajinu před týdnem navštívili americký ministr zahraničí Antony Blinken společně s ministrem obrany Spojených států Lloydem Austinem. Podle agentury Reuters slíbili Ukrajincům a dalším zemím regionu pomoc ve výši 713 milionů dolarů (šestnáct miliard korun), přičemž Kyjevu má připadnout 322 milionů dolarů, a oznámili postupný návrat amerických diplomatů na Ukrajinu.

Prezident Biden tento týden požádal Kongres mimo jiné o vyčlenění dalších 33 miliard dolarů (zhruba 770 miliard korun) na pomoc Ukrajině.

Americká delegace vedená Pelosiovou má nyní v plánu setkat se ve Varšavě s polským prezidentem Andrzejem Dudou a dalšími představiteli země.

Válku na Ukrajině odsoudil papež

Papež František v nedělním poselství označil válku na Ukrajině za „děsivý úpadek lidství“. Nejvyšší představitel katolické církve kvůli ruské invazi na Ukrajině podle svých slov trpí a pláče, napsala agentura Reuters.

František před tisíci věřícími na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu zároveň vyzval k zajištění humanitárních koridorů, aby mohli být evakuováni lidé, kteří uvázli v mariupolských železárnách a ocelárnách Azovstal.

Podle agentury Reuters papež znovu nepřímo kritizoval Rusko, když prohlásil, že Mariupol – přístavní město na jihovýchodě Ukrajiny – byl „barbarsky bombardován a zničen“.