Rusko dál stahuje síly k Ukrajině, uvedl Kyjev. Evakuace z oceláren Azovstal stále probíhají

Rusko by mohlo opět útočit na Ukrajinu z běloruského území. Varuje před tím generální štáb ukrajinské armády, který také upozorňuje na hrozbu provokací a na pokračující stahování ruských sil k ukrajinským hranicím. Podle Londýna usiluje Rusko o trvalou kontrolu nad Chersonskou oblastí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že ruská armáda se chystá na další početné ztráty. OSN odpoledne oznámila, že probíhá operace, jejímž cílem je evakuovat lidi z areálu oceláren Azovstal v Mariupolu, posléze informaci potvrdil i ukrajinský prezident a později rovněž ruské ministerstvo obrany. Evakuace obyvatel z ostatních částí města je přerušená do pondělních 08:00 (07:00 SELČ), uvedla městská rada Mariupolu. Další pomoc Ukrajině slíbil i německý kancléř Olaf Scholz.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Na operaci se podílí Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) a je koordinována s ukrajinskými a ruskými představiteli, řekl agentuře AP mluvčí OSN Saviano Abreu. Situaci označil za „velmi složitou“ a další podrobnosti nechtěl uvést.

Odhaduje se, že pod hutním komplexem, který zůstává poslední částí Mariupolu dosud neobsazenou ruskými silami, je společně s přibližně dvěma tisíci ukrajinskými bojovníky ukryto až tisíc civilistů, podotkla AP. V Azovstalu je podle poradce ukrajinského ministra obrany Jurije Saka navíc také přes 500 zraněných vojáků, které je rovněž třeba evakuovat, aby se jim dostalo lékařské pomoci. Podle Reuters operace s cílem evakuovat lidi z Azovstalu, obklíčeného ruskými jednotkami, začala v pátek 29. dubna.

Ruské ministerstvo obrany sdělilo, že z domů u Azovstalu v sobotu odešly humanitárním koridorem dvě skupiny civilistů. V jedné podle tohoto zdroje bylo 25 osob a ve druhé 21, napsala agentura TASS. „Přes den odešlo 25 místních obyvatel. S příchodem tmy (…) odešla druhá skupina 21 lidí a byla převezena do obce Bezymennoje,“ uvedlo ministerstvo s odkazem na obec, která leží na území Doněcké oblasti ovládaném proruskými separatisty.

„Evakuace civilistů z Azovstalu začala. První skupina zhruba 100 lidí už míří na území kontrolované (Ukrajinou). Zítra se s nimi setkáme v Záporoží. Děkuji našemu týmu! Teď spolu s OSN pracují na evakuaci dalších civilistů z areálu,“ napsal na Twitteru Zelenskyj.

Evakuaci 80 civilistů včetně žen a dětí večer potvrdilo rovněž ruské ministerstvo obrany. „Civilisté evakuovaní ruskými vojáky ze závodu Azovstal, kteří si přáli odejít do oblastí kontrolovaných kyjevským režimem, byli předáni zástupcům OSN a Mezinárodního výboru Červeného kříže,“ uvedlo ministerstvo citované ruskou státní agenturou TASS.

Kvůli probíhající evakuaci z areálu Azovstal byla do pondělního rána přerušena evakuace civilistů ze všech ostatních částí Mariupolu. Vedení města tak rozhodlo „z bezpečnostních důvodů“, píše Ukrinform.

S výjimkou rozlehlého areálu oceláren Azovstal je nyní Mariupol pod kontrolou ruských sil. Podle odhadů zůstává ve městě zničeném ruskými útoky a bombardováním asi sto tisíc lidí, kteří podle BBC nemají mimo jiné přístup k vodě nebo plynu.

Rusko by mohlo opět podnikat raketové útoky na vojenské i civilní cíle po celé Ukrajině z běloruského území, uvádí ve své pravidelné ranní zprávě ukrajinský armádní generální štáb. Rusové využívali běloruské území k útokům na Ukrajinu už dříve. Ukrajinská armáda také varuje před provokacemi na hranicích.

Dále uvádí, že Rusko přesouvá k ukrajinským hranicím po železnici zbraně a další vojenské vybavení ze Západního, Centrálního a Východního vojenského okruhu a také se Severní flotily. Rusové také pokračují v ostřelování a leteckých náletech na Charkov a podnikají útoky ve směrech z Izjumu na Barvinkove a na Slovjansk, sdělilo velení ukrajinských ozbrojených sil.

Na severu Ukrajiny podle něj nepřátelské jednotky ostřelovaly pozice ukrajinských ozbrojených sil z ruské Brjanské oblasti. Invazní jednotky se podle něj rovněž pokoušejí dosáhnout administrativních hranic ukrajinské Chersonské oblasti a vytvořit tam příznivé podmínky pro ofenzivu na Mykolajiv a Kryvyj Rih.

„V následujících hodinách či dnech se na jihu a východě Ukrajiny očekává intenzivnější ofenziva s tím, jak se Rusko bude snažit naplnit své cíle, tedy ovládnutí východu a jihu Ukrajiny tak, aby vznikl jakýsi souvislý pás, který začlení k těm územím, které mělo pod kontrolou od roku 2014,“ říká zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. 

Události: Boje na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Londýn: Rusko usiluje o trvalou kontrolu nad Chersonskou oblastí

Podle Londýna Rusko usiluje o dlouhodobou politickou a ekonomickou kontrolu nad Chersonskou oblastí, jejíž převážnou část obsadilo začátkem invaze. Uvedlo to ve svém pravidelném hodnocení britské ministerstvo obrany, podle nějž trvalá kontrola nad Chersonem a jeho dopravními cestami zvýší schopnosti Ruska udržet postup na sever a západ a upevní také jeho kontrolu nad nelegálně anektovaným poloostrovem Krym.

„Od obsazení jihoukrajinského města Chersonu na začátku března se Rusko snaží legitimizovat svou kontrolu nad městem a okolními oblastmi dosazením proruské správy,“ uvedl Londýn. „Tato správa v nedávných prohlášeních mimo jiné uvedla, že návrat pod ukrajinskou kontrolu je ,nemožný‘, a oznámila čtyřměsíční přechod od ukrajinské hřivny na ruský rubl,“ dodal s tím, že ruský rubl se v Chersonu používá od neděle.

Rusko tvrdí, že zničilo ze Západu dodané zbraně

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že raketami s plochou dráhou letu zasáhlo vojenské letiště u Oděsy a při úderu zničilo kromě ranveje také zbraně dodané Ukrajině ze Západu. Podobná tvrzení bojujících stran nelze nezávisle ověřit. Ukrajina už v sobotu obvinila Moskvu z vyřazení nově vybudované přistávací dráhy na hlavním letišti v Oděse. 

Náčelník ruského generálního štábu byl údajně zraněn

Ukrajinská tisková agentura Unian v neděli informovala, že byl zraněn náčelník generálního štábu ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov. Napsala tak s odvoláním na vojenského novináře Olexandra Šulmana. Podle něj šestašedesátiletého generála, kterého se nyní z okolí ukrajinského Izjumu snaží evakuovat, zasáhl šrapnel do pravé nohy. V ohrožení života není. Moskva informaci nekomentovala.

Podle zpráv, které přebírají ukrajinská média, byl Gerasimov s dalšími vojáky na velitelském stanovišti, když toto místo zasáhla ukrajinská palba. Údajně při ní zahynulo dvacet osob. Gerasimovovi podle údajů, které nelze nezávisle ověřit, už střepinu z nohy odstranili. Zlomeninu neutrpěl.

O tom, že Gerasimov osobně přijel do ukrajinského Izjumu, aby převzal velení ruských vojsk v Donbasu, ukrajinská média informovala koncem dubna.

Zelenskyj: Ruská armáda se připravuje na velké ztráty

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném videoposelství řekl, že ruské velení se připravuje na nové velké ztráty, neboť nabírá pro operaci na Ukrajině lidi bez bojových zkušeností a se slabou motivací. Zelenskyj také uvedl, že ruská armáda připravuje chladicí boxy na další padlé, uvedl web listu Novoje vremja.

Podle webu stanice CNN mluvil Zelenskyj také o obnově země. Šedesát devět procent území, které okupanti opustili, má už plnohodnotnou místní samosprávu a v 93 procentech osvobozených obcí už zahájily práci humanitární úřady, uvedl prezident. Dále podle něj pokračuje odminování.

Scholz slíbil pomoc Ukrajině

Německý kancléř Olaf Scholz v prvomájovém projevu v Düsseldorfu slíbil další pomoc Ukrajině, a to včetně té vojenské. Scholz, kterému byla dlouho vyčítána nedostatečně silná podpora Ukrajiny, v neděli odsoudil ruskou snahu násilím měnit hranice. „To je imperialismus. To v Evropě nechceme,“ poznamenal.

V bojovném projevu také Kyjev ujistil o další podpoře. „Penězi, humanitární pomocí, ale musí být také řečeno: Budeme je podporovat, aby se mohli bránit, dodávkami zbraní, jako to činí i další evropské země,“ prohlásil, načež zazněly kritické odezvy části shromážděných.

Scholz podle svých slov pacifismus respektuje. „Občanům Ukrajiny však musí připadat cynické, když jim někdo říká, aby se bránili Putinově agresi beze zbraní,“ podotkl a vyzval ruského prezidenta, aby útoky zastavil, stáhl vojska a respektoval ukrajinskou nezávislost.