TÉMA

Izjum

Nový šéf ukrajinských sil velel u Kyjeva i na Donbase. Syrskyj armádu přetvořil podle Západu

Oleksandr Syrskyj byl jmenován hlavním velitelem ukrajinských ozbrojených sil a vystřídal na této pozici svého předchůdce Valerije Zalužného. Nový šéf ukrajinské armády vystudoval sovětské vojenské školy, patří ale do generace velitelů, kteří se dlouhodobě snažili armádu přebudovat podle západních standardů. Zatímco některá média ho vykreslují jako jednoho z nejzkušenějších generálů, jiná ho popisují jako tvrdého vůdce. Na návrh Syrského už skončil v čele generálního štábu Serhij Šaptala, kterého prezident odvolal a nahradil Anatolijem Barhylevyčem.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 21:52|

„Na pohřbívání neměli moc času.“ Ukrajina v osvobozené zemi vidí stopy ruských zločinů

Vraždy civilistů, znásilňování a mučení se už pár týdnů po začátku invaze na Ukrajinu ukázaly jako standard pro chování ruské armády. V zónách, které Rusové okupují, dochází běžně k válečným zločinům, o kterých se svět dozvídá, až když je vojáci opustí. Ukrajina už některé jejich pachatele soudí, většinou ale v jejich nepřítomnosti. Politici také mluví o tom, že je třeba ustanovit speciální tribunál.
19. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:00|

Česko pomáhá s vyšetřováním válečných zločinů na Ukrajině. Lidé je mohou nahlašovat na stránkách policie

Evropská komise navrhuje zabavit majetek, který Unie zmrazila Rusku, a zároveň vytvořit zvláštní tribunál pro válečné zločiny. Při vyšetřování na Ukrajině asistuje řada nevládních organizací, zástupci tamní iniciativy Human Rights Centre ZMINA přijeli do Česka žádat o podporu.
1. 12. 2022|

Rusko terorizuje Ukrajince mučením i zimou, řekl prokurátor Kostin

Od začátku války bylo na Ukrajině registrováno více než čtyřicet tisíc válečných zločinů. Ruská armáda útočí na civilní cíle raketami a drony, poslední týdny cílí na energetickou infrastrukturu v celé zemi. Zločiny Rusů eviduje generální prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin, podle kterého musí každá oběť agrese dostat kompenzaci z ruských peněz.
25. 10. 2022|

U Izjumu našly ukrajinské úřady další dvě masová pohřebiště. Podle Zelenského v nich leží stovky obětí

Ukrajinské úřady u Izjumu nalezly dvě další hromadná pohřebiště, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru se stanicí CBS. Podle něj jsou v nich uložena těla stovek lidí.
26. 9. 2022|

Místo, kde se nedostává klidu ani mrtvým. V Izjumu pokračují exhumace obětí okupačních vojsk

Na pohřebišti v lese u Izjumu pokračují exhumace ostatků lidí, kteří ve městě zemřeli během půl roku ruské okupace. Většina mrtvých jsou civilisté; mnozí z nich jsou pohřbení provizorně, zabalení v kusu hadru v hrobech označených jen číslem. Některá těla měla podle kriminalistů svázané ruce a nesla známky mučení.
22. 9. 2022|

Lipavský vyzval kvůli Izjumu k ustavení zvláštního mezinárodního tribunálu, ukrajinská ofenziva pokračuje

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval v souvislosti se zprávami o nálezu hromadných hrobů v ukrajinském městě Izjum k rychlenému ustanovení zvláštního mezinárodního tribunálu, který bude pracovat na stíhání této agrese. Lipavský to uvedl na Twitteru. Podobné útoky vůči civilnímu obyvatelstvu v 21. století označil za nemyslitelné a odporné a nelze je podle něj přehlížet. Ukrajinská armáda mezitím nadále pokračuje v ofenzivě na severovýchodě. Rusové ale podle britských zpravodajských služeb budou zbývající okupované oblasti v Charkovské oblasti tvrdošíjně bránit.
17. 9. 2022|

V provizorních hrobech v Izjumu leží podle policie hlavně civilisté. Na místo dorazí mise OSN

Většina těl uložených v provizorních hrobech nalezených v ukrajinském Izjumu patří civilistům, oznámila ukrajinská policie. Podle prokuratury nesou některá z exhumovaných těl stopy mučení. OSN do města, které armáda osvobodila od ruských okupačních jednotek minulý týden, plánuje vyslat misi. O nálezu provizorního pohřebiště se zhruba 450 hroby informovala ve čtvrtek ukrajinská policie i prezident Volodymyr Zelenskyj.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 17:50|

„Přijeli jsme a hotovo,“ popisuje osvobození Izjumu dvacetiletý ukrajinský voják

Podle ukrajinských úřadů zemřelo v důsledku Ruskem rozpoutané války nejmíň tisíc obyvatel Izjumu. Skutečné dopady okupace však před několika dny osvobozené město teprve odhaluje. Téměř všechny domy jsou zničené a lidé jsou odkázáni na humanitární pomoc. V Izjumu natáčel zpravodaj ČT Jan Šilhan.
16. 9. 2022|

V Izjumu našli 440 čerstvých hrobů

V ukrajinském Izjumu se po jeho osvobození Kyjevem našlo provizorní pohřebiště se 440 hroby. Uvedli to šéf policejních vyšetřovatelů v oblasti Serhij Bolvinov pro Sky News a vládní zmocněnec pro nezvěstné Oleh Kotěnko pro Nastojaščeje vremja a Hromadske.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 23:59|

Auto s ukrajinským prezidentem mělo nehodu, Zelenskyj je v pořádku

Auto s ukrajinským prezidentem mělo v Kyjevě nehodu, Volodymyr Zelenskyj ale nebyl vážně zraněn, informoval v noci na čtvrtek na Facebooku jeho mluvčí Serhij Nykyforov. Příčiny nehody vyšetřuje policie.
15. 9. 2022Aktualizováno15. 9. 2022, 19:59|

Rusové za sebou nechávají použitelné tanky a obojživelníky. Ukrajinci kořisti hned využívají

Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti a na jihu země je podle dostupných zpráv úspěšná nejen v obsazování území, ale rovněž při získávání ruské vojenské techniky. Západní pozorovatelé potvrzují, že velká část ruských zbraní v opuštěných oblastech zůstává nepoškozená a Ukrajincům slouží dál.
15. 9. 2022|

Rusko tu mělo být navždy. Ukrajinští kolaboranti utíkají v šoku z rychlé protiofenzivy

Ukrajinci na okupovaných územích slýchali, že Rusko tam bude navždy. Leckteří se rozhodli pro kolaboraci. V reakci na nedávnou úspěšnou ukrajinskou ofenzivu v Charkovské oblasti však nyní prchají za hranice v obavě z pomsty. Reportáž zveřejnil deník The Guardian.
15. 9. 2022|

Ruský ústup na Ukrajině odhaluje zkázu. „Nutili mě kopat hroby,“ popisuje svědek

Překotný ústup ruských jednotek především v Charkovské oblasti způsobený úspěšnou ukrajinskou protiofenzivou odhaluje rozsah zkázy, kterou po sobě na řadě míst okupanti zanechali. Doposud nejsou zprávy o masakru civilistů podobně jako v minulosti z Buči poblíž Kyjeva, ale objevují se svědectví lidí, kteří tvrdí, že museli pod pohrůžkami kopat hroby pro své sousedy. Ukrajinská armáda bez dalších podrobností uvedla, že nyní eviduje až 200 válečných zločinů denně.
14. 9. 2022|

Protiofenziva v Charkovské oblasti pokračuje. Zelenskyj potvrdil osvobození Izjumu

Ukrajinské síly dobyly zpět město Izjum na východě Ukrajiny, potvrdil v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném večerním projevu ke konci 200. dne války. O tom, že Ukrajinci toto strategické město v Charkovské oblasti získali pod svou kontrolu, hovořily zatím jen neoficiální zprávy. Podle analytiků jde o největší úspěch od vítězství bitvy o Kyjev v březnu. Úspěch hlásí vojáci i na několika místech v severní části Charkovské oblasti, kde se dostali až k ruské hranici, informovala agentura Unian s odkazem na videozáznam, který zachycuje vojáky na hraničním přechodu Hoptivka. Přibližují se také k Lysyčansku.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 23:36|

Ukrajinci osvobodili Kupjansk. Rusové se stahují z Izjumu a přesouvají k Doněcku

Ukrajinští vojáci osvobodili strategicky významný Kupjansk. Ruské ministerstvo obrany v sobotu informovalo také o stahování ruských vojsk od Balakliji a Izjumu v Charkovské oblasti. Ruští vojáci se u těchto měst přeskupují a přesouvají se směrem k Doněcku na ukrajinský Donbas, uvedl podle agentury TASS mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. Spekuluje se rovněž o stažení vojsk z Lymanu. Za pátek ukrajinské síly znovudobyly zhruba dva a půl tisíce kilometrů čtverečních, odhadují analytici z Institutu pro studium války (ISW).
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 21:59|

Rusové změnili taktiku. Nasazují malé jednotky do boje muže proti muži, tvrdí Kyjev

Ruská vojska v noci na pátek pravděpodobně ostřelovala ukrajinská města Charkov a Oděsu. Letecký poplach byl vyhlášen po celém území státu. Boje pokračují také v Donbasu, ruské jednotky se soustřeďují na postup na Slovjansk. Všechny hlavní mosty přes řeku Severní Doněc, které spojují město Severodoněck s dalším územím, jsou zničené. Na jihu se Ukrajina dál neúspěšně snaží o postup na Cherson. Ohlásila také zničení ruského remorkéru vezoucího zásoby včetně zbraní na Hadí ostrov.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 22:47|

Zelenskyj: V zajetí může být přes 2500 obránců Azovstalu, v Severodoněcku se tvrdě bojuje v ulicích

V Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny může být drženo v zajetí přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili mariupolské železárny a ocelárny Azovstal. Podle ruské služby BBC a americké stanice CNN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dále také pokračují tvrdé pouliční boje v klíčovém Severodoněcku, kterého se podle Zelenského ukrajinské jednotky nevzdají.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 18:32|

Rusové přerušili internetové a telefonní sítě v Chersonu a upevňují pozice v Severodoněcku, uvádí Kyjev

V Chersonské oblasti, jejíž část ovládla ruská vojska, přerušilo Moskvou nastolené vedení internetové a telefonní sítě, upozornily ukrajinské úřady. Rusové upevňují pozice v centru Severodoněcku, jehož většinu mají od úterý pod kontrolou, prohlásilo vedení Luhanské oblasti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle amerických médií uvedl, že jeho země ztrácí každý den bojů až sto vojáků a asi pět set jich je denně raněno.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 17:12|

Největší nerovnováha je v raketometech. Ty potřebujeme, vyzval Kuleba

Ukrajinští představitelé i vojáci požadují více zbraní, aby se mohli lépe bránit ruské agresi proti své zemi. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že armáda potřebuje hlavně salvové raketomety. Takovou pomoc by mohly poskytnout například Spojené státy, jenže s největší pravděpodobností půjde o raketomety s dostřelem sedmdesát kilometrů, nikoliv delším, jak se spekulovalo. Další vojenskou pomoc mají USA brzy oznámit.
31. 5. 2022|

Ukrajina potřebuje víc zbraní a munice, varoval její ministr zahraničí

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, upozornil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusové již obsadili město Svitlodarsk v Doněcké oblasti, uvedl šéf místní vojenské a civilní správy. Nad Ukrajinou zemřel ruský generálmajor letectva ve výslužbě Kanamat Botašev, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Jde o nejvýše postaveného vojáka letectva, který podle dostupných informací v rusko-ukrajinské válce zemřel.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:32|

Ruští vojáci se zakopávají. Podle Kyjeva přešla válka do třetí fáze

Válka, kterou rozpoutalo Rusko proti svému západnímu sousedovi, podle ukrajinských a západních vojáků přešla do „dlouhodobé“ fáze. Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč napsal, že „skoro po celé linii fronty se ruští vojáci začali zakopávat a připravovat k obraně“. Část východu Ukrajiny je bez plynu poté, co ruské ostřelování poškodilo plynovod, informuje agentura Unian. Ruské síly už podle ukrajinských představitelů téměř obklíčily Severodoněck a město záměrně ničí. Letecký úder na obec Desna z minulého týdne si podle Kyjeva vyžádal 87 životů.
23. 5. 2022Aktualizováno23. 5. 2022, 20:53|

Z Azovstalu bylo evakuováno 260 ukrajinských vojáků, zranění míří do Novoazovsku

Přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných, bylo v pondělí evakuováno z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu, oznámil Kyjev. Podle něj také jednotka domobrany v Charkovské oblasti vytlačila okupační síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem. U Charkova obránci před několika dny přešli do protiútoku a osvobodili řadu obcí. Rusové podle ukrajinského generálního štábu soustředí své útoky v Doněcké oblasti. Britské ministerstvo obrany upozorňuje, že Bělorusko přesouvá ke své jižní hranici speciální jednotky.
16. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 00:05|

Rusové pronikli do oceláren Azovstal, na místě se tvrdě bojuje. U Charkova se Ukrajincům podařila protiofenziva

Ruské jednotky ve středu pronikly do oceláren Azovstal v Mariupolu a na místě probíhají tvrdé boje. Na svém webu to napsal list Ukrajinska pravda s odvoláním na nejmenované zdroje, přičemž o těžkých bojích o ocelárny informoval i starosta Mariupolu Vadym Bojčenko. Institut pro studium války (ISW) uvedl, že ukrajinská protiofenziva zatlačila Rusy asi čtyřicet kilometrů východně od Charkova a dodal, že by mohla vytvořit podmínky pro širší operaci. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že považuje za legitimní útočit na Ukrajině na vozidla převážející zbraně dodávané NATO.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 22:40|