Česko pomáhá s vyšetřováním válečných zločinů na Ukrajině. Lidé je mohou nahlašovat na stránkách policie

Události ČT: Česko vypomáhá s vyšetřováním válečných zločinů (zdroj: ČT24)

Evropská komise navrhuje zabavit majetek, který Unie zmrazila Rusku, a zároveň vytvořit zvláštní tribunál pro válečné zločiny. Při vyšetřování na Ukrajině asistuje řada nevládních organizací, zástupci tamní iniciativy Human Rights Centre ZMINA přijeli do Česka žádat o podporu.

Ukrajinská právnička Natalia Ochotnikova se zabývá především výslechy vězňů propuštěných z ruského zajetí. „Sbíráme důkazy, vzhledem k tomu, že lidé na Ukrajině jsou velmi aktivní v pořizování fotografií a videí,“ řekla analytička z Human Right Centre ZMINA. 

Veškeré informace podle Ochotnikové organizace ověřuje ze tří nezávislých zdrojů. „Naše organizace se primárně soustředí na mučení, zmizení aktivistů a na deportaci Ukrajinců do Ruské federace. Nalézáme všechny válečné zločiny, které jsou popsány, mezi nimi unášení civilistů, mučení nebo zabíjení,“ uvedla.

Na Ukrajině zůstávají miliony obyvatel bez elektřiny a vody, zatímco ruské útoky na civilní infrastrukturu pokračují. Buča, Irpiň, Charkov nebo Cherson jsou města a oblasti, kde vyšetřovatelé odhalují nejvíc válečných zločinů. Generální prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin úvadí jako hlavní příklad Charkovskou oblast, která byla osvobozená v září a vyšetřovatelé tam stále pracují. „Svět ví o masovém hrobě s 451 těly, která byla nalezena v okrese Izjum,“ podotkl.

Zapojení Česka

Podle ukrajinské prokuratury by mělo Česko pomoci s vyšetřováním přímo na místě. Společný tým už tvoří sedm zemí, vedle Ukrajiny a pobaltských států je to Polsko, Slovensko a Rumunsko. Česká policie vyšetřuje zločiny samostatně už několik měsíců.

„Policie provádí kontinuálně výslechy. Můžeme říci, že jsou jich desítky, a v rámci nich zajišťuje důkazy, které by se měly stát součástí celkové databáze,“ informovala pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Pro nahlašování zločinů je na adrese oznameni.policie.cz speciální dotazník. Oběti nebo svědci tu mohou podávat svědectví ve čtyřech jazycích včetně ukrajinštiny. Při vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině se česká policie nespoléhá jen na informace z internetového dotazníku, svědky se snaží sama vyhledávat a kontaktovala už také několik novinářů, kteří pobývali na Ukrajině.