Rusko terorizuje Ukrajince mučením i zimou, řekl prokurátor Kostin

Události, komentáře: Generální prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin o válečných zločinech (zdroj: ČT24)

Od začátku války bylo na Ukrajině registrováno více než čtyřicet tisíc válečných zločinů. Ruská armáda útočí na civilní cíle raketami a drony, poslední týdny cílí na energetickou infrastrukturu v celé zemi. Zločiny Rusů eviduje generální prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin, podle kterého musí každá oběť agrese dostat kompenzaci z ruských peněz.

„Je to energetické vydírání,“ řekl ukrajinský generální prokurátor k poslední sérii útoků ruské armády na civilní cíle. Od 10. října ozbrojené jednotky Ruské federace zasáhly raketami a bezpilotními letouny víc než sedmdesát cílů, šlo zejména o zařízení energetického sektoru. To si vyžádalo osm obětí mezi civilisty, dalších 37 bylo zraněno.

„Jsme si vědomi, že hlavním cílem těchto akcí agresora je zanechat Ukrajinu bez světla a tepla, hlavně během kruté zimy, a stejně tak terorizovat civilní populaci, což je výslovně zakázáno ženevskými konvencemi a představuje to válečný zločin,“ zdůraznil Kostin.

Další zločiny pak odhalují ukrajinští vojáci po osvobození Ruskem okupovaných území. Nacházejí masové hroby. „Svět ví o masových hrobech se 451 těly, která byla nalezena v okrese Izjum. Mezi nimi bylo 429 civilních obětí včetně pěti dětí. Zbytek byli příslušníci armády. Nejméně 123 lidí neslo stopy toho, že nezemřeli přirozenou smrtí,“ popsal Kostin.

Nejčastěji tito lidé zemřeli na následky zranění způsobená minami a výbušninami. Někteří pohřbení ale nesli i známky mučení. „Nalezli jsme těla s amputovanými nebo zmrzačenými genitáliemi, s provazy kolem krku a rukou, s modřinami, řeznými ranami na těle a dalšími znaky mučení a násilné smrti,“ vylíčil prokurátor.

Opakující se vzorec

Jde podle něj o opakující se vzorec chování okupantů, který svět poprvé spatřil v Buče, Irpini, a Boroďance. Stejné scény se nyní objevily v Charkovské a Chersonské oblasti a v osvobozené části Luhanské oblasti v okolí Lymanu.

Vyšetřovatelé válečných zločinů objevili i místa, kde k mučení docházelo, včetně nástrojů, které k tomu okupanti používali. „Na jednom z těch míst ve městě Kupjansk jsme nalezli dvě těla se svázanýma rukama za zády a znaky násilné smrti, s otvory v lebkách a zraněními na genitáliích,“ uvedl Kostin.

U vesnice Kurylivka pak prokurátoři našli rozstřílený konvoj šesti aut, ve kterém se o evakuaci neúspěšně pokusila skupina civilistů. „Dva vozy úplně shořely. Předtím jsme napočítali, že zemřelo 26 lidí včetně těhotné ženy a 13 dětí,“ popsal.

Odškodnění obětí má podle Kostina pocházet ze zmraženého majetku

Ukrajinský generální prokurátor tvrdí, že za spáchané zločiny musí Rusko zaplatit. Peníze by mimo jiné mohly jít z prodeje nebo užívání nemovitostí ruských oligarchů a vládnoucích elit v zemích Evropské unie. „Pevně stojím za tím, že každá oběť této války by měla dostat kompenzaci z ruských financí, které jsou teď zmrazené v mnoha jurisdikcích, nejen v evropských, ale i dalších,“ řekl Kostin.

Přiznal však, že tento mechanismus je složitý. „V rámci tohoto mechanismu chceme nejen kompenzovat civilní objekty, jako jsou zničené byty a majetek Ukrajinců a Ukrajiny jako státu, ale také zajistit kompenzaci za všechny oběti příbuzným těch, kteří byli zabiti, mučeni, zraněni, znásilněni a poníženi touto agresí,“ uvedl.

Pokud „lidé z civilizovaného světa“ věří, že se Rusko dopustilo agrese, musí být válečné zločiny kompenzovány z ruských peněz, „státních zdrojů, peněz oligarchů i válečných zločinců z Ruské federace“. „Tato komunikace je velice důležitá,“ dodal.