TÉMA

Generální prokurátor

Írán zruší mravnostní policii, oznámil generální prokurátor

Íránský generální prokurátor oznámil zrušení mravnostní policie, jejíž zásah stál u zrodu současných protivládních protestů, při kterých zemřely stovky lidí. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na zprávu íránské agentury ISNA. Podle ní generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí mluvil o konci mravnostní policie na sobotním náboženském setkání ve městě Kom.
4. 12. 2022Aktualizováno4. 12. 2022, 17:18|

Volby v polovině prezidentství. Američané rozhodnou o podobě Kongresu, řeší ale i soudy nebo referenda k potratům

V úterý 8. listopadu budou obyvatelé Spojených států rozhodovat o další podobě Kongresu – konkrétně o obsazení 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů a 34 v Senátu. V obou komorách budou o přízeň voličů soupeřit demokraté s republikány. Volit se budou i křesla pěti ze šesti nehlasujících členů Sněmovny reprezentantů. Kromě toho bude 36 z 50 států hlasovat o svých guvernérech. Rozhodovat budou Američané i o soudcích. V šesti státech budou tématem referend potraty, hlasovat se bude ale také například o legalizaci marihuany.
8. 11. 2022|

Rusko terorizuje Ukrajince mučením i zimou, řekl prokurátor Kostin

Od začátku války bylo na Ukrajině registrováno více než čtyřicet tisíc válečných zločinů. Ruská armáda útočí na civilní cíle raketami a drony, poslední týdny cílí na energetickou infrastrukturu v celé zemi. Zločiny Rusů eviduje generální prokurátor Ukrajiny Andrij Kostin, podle kterého musí každá oběť agrese dostat kompenzaci z ruských peněz.
25. 10. 2022|

30 let zpět: Česká národní rada odvolala generálního prokurátora ČR Ludvíka Brunnera

Předsednictvo České národní rady odvolalo z funkce generálního prokurátora ČR Ludvíka Brunnera. V rozhovoru pro Českou televizi Brunner tvrdil, že samotnou příčinu svého odvolání v dané chvíli neznal, člen předsednictva ČNR Pavel Tollner však důvody médiím jasně vylíčil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 8. 2022|

Kvůli zmizení skupiny studentů vydalo Mexiko zatykače na desítky vojáků, policistů a členů drogového gangu

Mexická policie zatkla bývalého generálního prokurátora Jesúse Murilla Karama. Podle agentury Reuters čelí obvinění, že bránil spravedlivému vyšetření případu zmizení 43 studentů z roku 2014. V souvislosti s tímto případem byly podle agentury AFP vydány zatykače také na dvacet příslušníků mexické armády, čtyřiačtyřicet policistů a čtrnáct členů drogového gangu Guerreros Unidos.
20. 8. 2022|

Slovenský soud zastavil stíhání bývalého šéfa prokuratury Trnky

Slovenský soud zastavil stíhání bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky, který čelil obžalobě ze zneužití pravomocí. Soudce to zdůvodnil promlčením skutku poté, co změnil jeho právní kvalifikaci. Rozhodnutí soudu první instance není pravomocné a žalobce vůči němu ohlásil stížnost.
13. 7. 2022|

Začal soud s bývalým generálním prokurátorem Trnkou, zneužití pravomoci v kauze Gorila odmítá

Bývalý generální prokurátor Slovenska Dobroslav Trnka v úvodu soudního líčení odmítl vinu v případu, ve kterém čelí obžalobě ze zneužití pravomocí. Stíhán je za to, že podle prokuratury zatajil před vyšetřovateli nahrávku odposlechů v korupční aféře nazvané Gorila. Trnkovi, jenž byl šéfem prokuratury v letech 2004 až 2011, v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení. Obhajoba postavila jeho obranu na tom, že zmíněné odposlechy jsou nezákonné.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 12:40|

Evropská unie rozšíří sankce proti ruským činitelům za uvěznění Navalného

Evropská unie rozšíří sankce proti ruským představitelům kvůli uvěznění opozičního lídra Alexeje Navalného a potlačování demonstrací na jeho podporu. Shodli se na tom ministři zahraničí členských zemí. Na sankční seznam mají přibýt jména čtyř lidí, mimo jiné ruského generálního prokurátora. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell novinářům sdělil, že sankce budou vůbec poprvé zavedeny s využitím nového globálního sankčního režimu EU.
22. 2. 2021Aktualizováno22. 2. 2021, 20:05|

Slovensko má nového generálního prokurátora. „Ať se bojí ti, kteří nemají čisté svědomí,“ vzkázal

Novým šéfem slovenské generální prokuratury se stal Maroš Žilinka. Bývalý náměstek ministra vnitra sdělil, že chce úřad vést s vizí „důvěryhodné instituce, která stojí na straně zákona, spravedlnosti a slouží ochraně veřejného zájmu“. Prokuratura na Slovensku má silné postavení zejména v trestním řízení. Žilinka má před sebou úkol v podobě očištění úřadu. Zatýkání v justici se totiž nevyhlo ani prokuratuře, v říjnu šéfa její elitní složky kriminalisté zadrželi a obvinili z korupce.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 19:58|

Biden vybral za ministra zdravotnictví kalifornského prokurátora Becerru

Nastupující prezident Spojených států Joe Biden nominuje jako svého ministra zdravotnictví kalifornského generálního prokurátora Xaviera Becerru. Ten je horlivým zastáncem zdravotního pojištění zvaného Obamacare a jako generální prokurátor Kalifornie proslul řadou žalob vůči krokům prezidenta Donalda Trumpa. Epidemiolog Anthony Fauci bude hlavním Bidenovým poradcem, pokud jde o covid-19.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 16:20|