Rusko raketami zaútočilo na humanitární konvoj u Záporoží, zahynulo třicet lidí

Při raketovém útoku na civilní humanitární konvoj u jihoukrajinského města Záporoží zemřelo podle ukrajinské policie třicet lidí, dalších 88 je zraněných. Předchozí bilance byla podle vedoucího oblasti Oleksandra Starucha pětadvacet mrtvých a padesát zraněných. Ukrajinské úřady viní z útoku Rusy. Moskvou dosazená okupační správa Záporožské oblasti uvedla, že za útokem stojí Kyjev.

Ruské invazní síly zasáhly konvoj raketami ze systémů S-300. Útok ruské síly spustily okolo 7:30 místního času (6:30 SELČ), sdělila už dříve ukrajinská prokuratura. Zasažení civilisté podle Starucha čekali ve frontě, aby z Ruskem okupovaného území odvezli své příbuzné. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko úder rovněž přisoudil Rusku a na sociálních sítích zveřejnil snímky z místa útoku, včetně leteckého záběru kráteru vedle dvou řad stojících aut.

Přímo na místě byl zpravodaj ČT Václav Černohorský. „Zhruba v osm hodin ráno podle místních na toto místo dopadly rakety vypálené systémem protivzdušné obrany S-300, který ruské síly teď ve zvýšené míře využívají k útokům na pozemní cíle po celé Ukrajině,“ reportoval.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský o útoku na civilní humanitární konvoj poblíž Záporoží (zdroj: ČT24)

Policie: Rusko o stanovišti vědělo, úder byl úmyslný

Podle jeho slov na pátek bylo zaregistrováno k přejezdu mezi okupovanou a svobodnou částí Ukrajiny 240 lidí, kteří mířili na okupovaná území například za příbuznými, aby jim dovezli různé věci. Právě osobních předmětů byly plné i zasažené automobily, konstatoval Černohorský.

Policie potvrdila, že kolonu zasáhly tři střely ze systému S-300. Plukovník Sergej Uhrjumov zdůraznil, že Rusko má souřadnice kontrolního stanoviště. „Nejde o náhodný úder. Je naprosto úmyslný,“ upozornil.

„Nepřítel zuří a mstí se za naši vytrvalost a vlastní selhání. Cynicky likviduje mírumilovné Ukrajince, protože o všechno lidské přišel už před dlouhou dobou,“ komentoval ruský úder na humanitární konvoj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Krvežíznivá verbež! Zaplatíte za každý ztracený ukrajinský život!“

Jediná cesta za příbuznými

Zdroj agentury Reuters popsal roztroušená těla, některá kolem vozidel, některá v nich. Střela podle něj při dopadu zasypala střepinami stojící vozidla, vysklila okna a nechala po sobě kráter. V zeleném autě zahynula žena a mladý muž, ve žlutém voze řidič. Před bílou dodávkou ležela dvě těla, popisuje Reuters.

Kontrolní stanoviště ve Vasylivce, zhruba padesát kilometrů jižně od Záporoží, je jediným v současnosti fungujícím bodem, kudy mohou civilní vozidla vstoupit na Ruskem okupované území.

Natalyja, jedna z přeživších, vylíčila, že s manželem byla v Záporoží navštívit děti. „Vraceli jsme se k mojí matce, které je devadesát let. Byli jsme ušetřeni. Je to zázrak,“ cituje ženu Reuters.

Rusko, které na Ukrajinu znovu zaútočilo letos 24. února, i přes nashromážděné důkazy a svědectví opakovaně odmítá, že útočí na civilisty. Rovněž páteční úder přisoudila loutková okupační správa Záporožské oblasti Kyjevu.