Ruské rakety zasáhly nádraží v Kramatorsku, odkud se evakuují Ukrajinci. Počet obětí vzrostl na padesát

Události: Při ruském útoku v Kramatorsku zahynulo nejméně padesát civilistů (zdroj: ČT24)

Ruské rakety v pátek zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, které využívají civilisté k evakuaci. Při útoku zemřelo nejméně padesát lidí a dalších 87 utrpělo zranění, oznámil gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Podle ukrajinské tajné služby SBU, na kterou se odvolává agentura Unian, je mezi mrtvými i pět dětí. Ruské ministerstvo obrany zodpovědnost za úder odmítlo.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Kyrylenko ruskou armádu obvinil, že nádraží zasáhla záměrně. „Chtějí zasít paniku a strach,“ prohlásil gubernátor. S odvoláním na policii a záchranáře doplnil, že úder mohl zabít nebo zranit až desítky lidí. Na místě podle něj byly tisíce lidí, které se pokoušely kvůli hrozbě ruské ofenzivy na východě Ukrajiny dostat do bezpečnějších regionů země. 

Ruské síly podle něj útočily z raketových komplexů Iskander, napsala agentura Unian, později ale Kyrylenko na svém telegramovém účtu tuto informaci opravil a uvedl, že jde o raketu Točka-U. „To ale nic nemění na podstatě zločinu,“ napsal.

„Hodně lidí je ve vážném stavu, bez rukou a nohou. V pohotovosti je teď 30–40 chirurgů najednou, kteří je operují,“ řekl podle NEXTA TV starosta Kramatorsku Aliksandr Gončarenko. Během útoku na stanici čekaly zhruba čtyři tisíce lidí na evakuaci. 

Následky ruského útoku v Kramatorsku (zdroj: Twitter/GlobeSentinels)

„Je to obyčejná stanice, kde lidé čekali v davech na evakuaci do bezpečí. Takto Rusko chrání Donbas, takto si představují ochranu rusky mluvící populace,“ řekl k raketovému útoku na Kramatorsk ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pátečního projevu k finskému parlamentu. S poslanci i finským prezidentem Saulim Niinistöem držel na uctění památky obětí minutu ticha.

Zelenskyj později na sociální síti Telegram uvedl, že ruské síly nádraží zasáhly raketou typu Točka-U. „Ruští nelidé neopouštějí své metody. Chybí jim síla a odvaha postavit se nám na bojišti a cynicky ničí civilní obyvatelstvo.“

Na jednom z videí, které k události v Kramatorsku na telegramovém účtu publikoval ukrajinský prezident, je z jedné strany na trosce rakety ležící na trávě vidět nápis v ruštině „za děti“, upozornila agentura AP.

Na sociálních sítích se vzápětí objevily spekulace, jaký má tento nápis význam. Fráze v ruštině nejspíše naznačuje, že raketa byla vypálena ve jménu dětí, tedy na jejich podporu, či jako odveta za útok na děti, nikoliv, že byla namířena na děti, poznamenala na svém webu stanice BBC.

Černínský palác: Rusko se chová jako teroristé

Ruské ministerstvo obrany útok na železniční stanici v Kramatorsku popřelo a obvinění ukrajinských úřadů označilo za provokaci. „Taktické rakety Točka-U, jejichž úlomky byly nalezeny poblíž kramatorského nádraží a zveřejněny svědky, používá pouze ukrajinská armáda,“ tvrdí ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na resort obrany. Ruská armáda ale systémy Točka-U podle pozorovatelů používá.

Taktický raketový systém Točka byl vyvinut v SSSR v 60. a 70. letech minulého století, navzdory svému stáří je stále ve výzbroji ukrajinských ozbrojených sil a jak se ukázalo, také ruské armády, komentuje situaci agentura Unian.

Moskva podle agentury oznámila vyřazení těchto systémů z provozu v roce 2019, ale nyní ho prý používá ve válce na Ukrajině. Zřejmě kvůli nedostatku modernějších raket Iskander, píše agentura.

Ukrajinské síly mají ve svém inventáři rakety sovětské konstrukce Točka, které však v minulosti používaly i ruské a proruské separatistické síly, poznamenala stanice CNN. Ta rovněž píše, že páteční ruské popření zodpovědnosti za útok se podobá tomu, jak v předchozích dnech Moskva odmítala odpovědnost za zabití civilistů v Buče u Kyjeva.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a slovenským premiérem Eduardem Hegerem v pátek navštívil Kyjev, útok, který rovněž připsal Rusům, odsoudil. „Je to další pokus o uzavření únikových cest pro ty, kteří prchají před touto neodůvodněnou válkou,“ napsal na Twitteru Borrell. Útok na nádraží v Kramatorsku odsoudila také britská ministryně zahraničí Liz Trussová. „Cílit na civilisty je válečný zločin,“ uvedla.

„Raketový útok na nádraží v Kramatorsku, který mířil na rodiny s dětmi čekajícími na evakuaci, je dalším odporným zločinem. Rusko už nezakrývá, že záměrně vraždí civilní obyvatelstvo. Ruské chování se nijak neliší od teroristických organizací. Za své jednání ponese následky,“ uvedla česká diplomacie.

„Útok na ukrajinskou vlakovou stanici je dalším strašlivým zvěrstvem spáchaným Ruskem. Zasáhlo civilisty, kteří se snažili evakuovat a dostat do bezpečí,“ napsal zase na Twitteru prezident USA Joe Biden.

Kramatorsk se nachází na severu Doněcké oblasti, nedaleko města Slovjansk. Ukrajinští představitelé tvrdí, že se ruské síly přeskupují k nové ofenzivě a že Moskva plánuje zabrat co nejvíce území ve východní části Ukrajiny. Kramatorsk je jedním z evakuačních uzlů. Následující video ukazuje situaci na Kramatorském nádraží ze 7. dubna, den před útokem:

Úprk z východu

Jen vlakem se z části Donbasu, která je pod ukrajinskou kontrolou, evakuovalo na západ země více než 170 tisíc lidí. Provoz evakuační soupravy ale ohrožuje ruské ostřelování. V pátek ráno gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko uvedl, že po leteckém úderu na trať v Barvinkove spoj opět funguje.

Železniční spojení u obce Barvinkove je jediné, které vede přes neokupované ukrajinské území do velkých donbaských měst Slavjansk a Kramatorsk. Vyřazení tratě z provozu by výrazně zkomplikovalo nejen evakuace civilistů z Donbasu, ale i přísun posil ukrajinské armády bránící tuto část Ukrajiny.

Evakuace civilistů má v pátek pokračovat i z obležených měst. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková uvedla, že v pátek by mělo fungovat až deset humanitárních koridorů. Lidé, kteří se snaží uprchnout z Mariupolu, budou ale muset použít soukromá vozidla. Podle Vereščukové se ve čtvrtek z obklíčených měst dostalo 4676 civilistů.