TÉMA

Pavlo Kyrylenko

Rusové zasáhli obytný dům v Pokrovsku. Nejméně sedm lidí zemřelo, raněných jsou desítky

Ruská vojska zasáhla raketami obytný dům v Pokrovsku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Nejméně sedm lidí zemřelo. Zraněných je 88 osob, včetně několika dětí. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského útočilo Rusko balistickými raketami Iskander.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 22:34|

Odrážíme útoky v Doněcku a Luhansku, hlásí Kyjev. Ruská raketa zasáhla bytový dům v Charkově

Ukrajinská armáda za posledních 24 hodin odrazila řadu ruských útoků v Doněcké a v Luhanské oblasti. Píše se to v pravidelné zprávě ukrajinského generálního štábu z nedělního rána. V Doněcku podle ukrajinské strany zemřeli kvůli ruskému ostřelování nejméně čtyři civilisté. Ruská raketa v neděli zasáhla také bytový dům v Charkově. Kyjevští představitelé varují, že Rusové na 24. února, kdy uplyne jeden rok od zahájení plnohodnotné invaze, chystají novou ofenzivu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním videoposelství uvedl, že v Doněcké oblasti panuje velmi těžká situace a Ukrajina potřebuje rychlejší dodávky zbraní a nové typy výzbroje.
29. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 00:00|

Při ruském raketovém útoku zemřelo patnáct lidí. Tři desítky mohou být pod sutinami

Počet obětí ruského raketového útoku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny vzrostl na patnáct. Raketa zasáhla pětipatrový dům, který se zřítil, uvádějí v neděli místní úřady. Podle sdělení šéfa místní správy Pavla Kyrylenka se pět osob zatím podařilo zachránit. Počet obětí se ale ještě může zvýšit, protože v sutinách mohou být až tři desítky lidí. Na místě stále zasahují záchranáři, kteří se snaží v troskách domu objevit přeživší.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 17:07|

Ruská armáda cílí na Slovjansk a Kramatorsk. Úřady vyzývají k evakuaci

Šéf doněcké oblastní administrativy Pavlo Kyrylenko vyzval obyvatele Slovjansku a Kramatorsku k urychlené evakuaci do bezpečí. Obě města jsou dalším cílem ruské armády, která se snaží zcela ovládnout Donbas. Velení ukrajinské armády ráno informovalo o tom, že se podařilo ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti odrazit. V současnosti vedou ruské jednotky útok u nedalekého Bachmutu a soustředí se na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:20|

Ukrajina hlásí potopený ruský remorkér, těžké boje na východní frontě pokračují

U Hadího ostrova v Černém moři se potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, řekl guvernér Oděské oblasti Maksym Marčenko. Rusko se dále soustředí na dobytí Severodoněcka a podle Institutu pro studium války má těžké ztráty. Invazní vojska se také znovu snaží postupovat jižně od Izjumu, reportuje britská rozvědka. Ruské rakety zasáhly ropnou rafinerii v Kremenčuku.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 18:45|

Máme důkazy o kolaboraci starosty Svjatohirsku, tvrdí hlava Doněcké oblasti

Ukrajina má pod kontrolou méně než polovinu území Doněcké oblasti, řekla v rozhovoru pro ČT24 hlava regionu Pavlo Kyrylenko. Intenzivní ostřelování ničí infrastrukturu, a mnoho lidí tak zůstává bez dodávek plynu a elektřiny.
14. 6. 2022|

Rusku chybí rakety, používá proto více letadel, tvrdí ukrajinská armáda

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Rusko zintenzivnilo používání letadel na podporu pozemních sil, protože mu chybí dodávky vysoce přesných raket. Podle ukrajinské armády hrozí také útoky z území Běloruska, pokračuje ostřelování v Sumské oblasti a u Charkova. Ruské síly zahájily ve středu ofenzivu na města na východě Ukrajiny, přičemž minometné ostřelování zničilo několik domů a zabilo civilisty.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 19:30|

V masových hrobech i jednotlivě, v Makarivu nedaleko Kyjeva zatím podle starosty našli 132 zabitých civilistů

Nejméně sedm set lidí zemřelo kvůli ruskému ostřelování od začátku války v Černihivu, oznámil starosta, podle kterého jsou mezi oběťmi civilisté i vojáci. V Makarivu našli podle radnice více než stovku zabitých civilistů. Rusko poskytlo dosud nejchmurnější hodnocení své invaze na Ukrajinu a popsalo „tragédii“ rostoucích ztrát vojáků a ekonomický dopad sankcí. V očekávání nové ruské ofenzivy se z Ukrajinou kontrolované části Donbasu evakuovalo jen vlakem na západ země více než 170 tisíc lidí.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:52|

Ruské rakety zasáhly nádraží v Kramatorsku, odkud se evakuují Ukrajinci. Počet obětí vzrostl na padesát

Ruské rakety v pátek zasáhly vlakové nádraží v Kramatorsku na východě Ukrajiny, které využívají civilisté k evakuaci. Při útoku zemřelo nejméně padesát lidí a dalších 87 utrpělo zranění, oznámil gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Podle ukrajinské tajné služby SBU, na kterou se odvolává agentura Unian, je mezi mrtvými i pět dětí. Ruské ministerstvo obrany zodpovědnost za úder odmítlo.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:11|