Rusové zasáhli obytný dům v Pokrovsku. Nejméně sedm lidí zemřelo, raněných jsou desítky

Dronové záběry zničených budov v Pokrovsku (zdroj: Reuters)

Ruská vojska zasáhla raketami obytný dům v Pokrovsku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Nejméně sedm lidí zemřelo. Zraněných je 88 osob, včetně několika dětí. Podle prezidenta Volodymyra Zelenského útočilo Rusko balistickými raketami Iskander.

Při prvním zásahu přišli o život čtyři lidé a další tři civilisté utrpěli zranění. Při opakovaném ostřelování přišel o život zástupce oblastního náčelníka Státní služby pro mimořádné události. Mezi zraněnými pak je devatenáct policistů, pět záchranářů a dítě, uvedl nejprve ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko, podle nějž pokračuje rozebírání rozvalin. Počet obětí později stoupl na sedm.

„Rusové dvakrát zasáhli centrum města v rozmezí několika desítek minut. Poškodili devítipodlažní a pětipodlažní obytný dům, hotel, gastronomické zařízení, obchody a kancelářskou budovu,“ informoval předseda oblastní správy Pavlo Kyrylenko.

Zelenskyj: Rusové použili rakety Iskander

„Město Pokrovsk, Doněcká oblast. Donbas, ze kterého se Rusko snaží zanechat jen rozbité a spálené kamení. Dva zásahy raketami. Zasáhli obyčejný obytný dům. Bohužel jsou oběti,“ napsal na platformě Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

„Musíme zastavit ruský teror. Každý, kdo bojuje za svobodu Ukrajiny, zachraňuje životy lidí. Každý ve světě, kdo pomáhá Ukrajině, spolu s námi zvítězí nad teroristy. Rusko si zodpoví vše, co napáchalo v této strašné válce,“ zdůraznil Zelenskyj.

V dalším příspěvku na Telegramu Zelenskyj upřesnil, že Rusové zasáhli Pokrovsk raketami Iskander. Jde o balistické střely vážící bezmála čtyři tuny s bojovou hlavicí o váze 500 kilogramů, které se používají především k ničení systémů protivzdušné obrany. Moskva je na Ukrajině používá i proti civilním cílům, podle Kyjeva jimi útočila například na pizzerii v Kramatorsku letos v červnu

Rusové zabíjeli i v Charkovské oblasti

Další dva mrtvé a sedm zraněných si vyžádalo ruské bombardování vsi Kruhljakivka u Kupjansku v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, uvedly úřady. Předseda oblastní správy Oleh Syněhubov oznámil, že řízené letecké bomby zabily pětačtyřicetiletou ženu a šedesátiletého muže.

Další dvě raněné ženy a dva muže museli zdravotníci převézt do nemocnice; jednu ženu stačilo ošetřit na místě. Terčem opakovaného útoku se pak stali záchranáři, z nichž dva utrpěli zranění, uvádějí úřady.