Čtyřletou Lizu znala i první dáma. Rusové děvčátko zavraždili při útoku na Vinnycju

Čtyřletá Liza Dmytrijevová ve čtvrtek zemřela poté, co ruská armáda ostřelovala město Vinnycja ve střední části Ukrajiny. Její život a smrt při ruském raketovém útoku jsou symbolem konfliktu, při kterém smrt často přichází bez varování a shora, píše server britského deníku The Guardian.

Vinnycja leží čtyři hodiny jízdy na západ od Kyjeva a většina místních město považovala za dostatečně vzdálené od bojové linie. Série videí a fotografií zveřejněných na sociálních sítích mapuje poslední hodiny života Lizy, která v březnu, už za ruské invaze, oslavila čtvrté narozeniny, a v den útoku zamířila v růžovo-černém kočárku spolu s matkou Irynou do vzdělávacího centra v centru města.

Na prvním záběru, pořízeném v 9:38, je Liza v bílých legínách a modré džínové bundičce s nášivkou ve tvaru vajíčka na rameni, jak tlačí svůj vlastní kočárek. Vlasy má sepnuté bílou sponou ve tvaru motýla. Liza se usmívá a vzhlíží k matce, která jde vedle ní. Občas se v záběru objeví i Iryna, oblečená v bílém a nesměle se usmívající. Na dalším snímku je Liza u nízkého stolku ve vzdělávacím centru a prohlíží si obrázkový pracovní list na logopedickém sezení. 

Krátce před jedenáctou hodinou dopoledne se matka s dcerou vydaly po chodníku podél jedné strany centrálního Vítězného náměstí ve Vinnycji. Minuly Dům důstojníků, budovu ze sovětské éry s vysokými sloupy v průčelí, která nyní slouží jako kulturní centrum pro koncerty a představení. 

Liza už domů nedošla. Krátce po jedenácté hodině dopoledne na město zaútočili Rusové a na náměstí dopadly tři ze sedmi ruských raket, údajně vypálených z ponorky v Černém moři. Explodovaly poblíž kulturního centra, vyrazily okna v několikapatrové budově a zapálily desítky aut na nedalekém parkovišti.

Dívka zemřela na místě, matka utrpěla vážná zranění

Na dalších záběrech, které Guardian raději nezveřejňuje, je uprostřed krveprolití vidět, jak Liza leží mrtvá v převráceném kočárku. Nedaleko leží odtržená noha. Na některých záběrech je vidět ruka vojáka, který se natahuje po kočárku. Náměstí je poseto velkými úlomky kovu. K obloze stoupá hustý dým.

Liza byla jedním ze tří dětí, které zemřely při útoku na rušnou ulici ve městě, které bylo dosud relativně uchráněno před ruskou invazí.

Její matka utrpěla mnoho vážných poranění. „Je v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Je při vědomí,“ sdělil vedoucí lékař nemocnice ve Vinnycji Bohdan Trochymenko. 

„Podívejte se na ni, prosím, živou“

Olena Zelenská, manželka prezidenta Zelenského, řekla, že holčičku poznala z vánočního videa, které natočila na oslavu svátků. „Všechny nás vyděsilo video převráceného dětského kočárku ve Vinnycji. A potom, když jsem četla zprávy, jsem si uvědomila, že tu dívku znám,“ uvedla Zelenská ve čtvrtek pozdě večer v příspěvku na Twitteru. „Seznámily jsme se při natáčení videa k vánočním svátkům,“ doplnila.

Na videu, které zveřejnila spolu se svým komentářem, je vidět, jak Liza s první dámou maluje vánoční ozdoby.

Liza „zvládla za půl hodiny pomalovat nejen sebe, sváteční šaty, ale i všechny ostatní děti, mě, kameramany a režiséra“, napsala Zelenská. „Podívejte se na ni, prosím, živou.“

Vinnycja se chce vrátit k běžnému životu. Květiny a hračky naznačují místo, kde se odehrála tragédie (zdroj: ČT24)

Život s varovnými sirénami

Při ruském útoku ve městě Vinnycja zemřelo celkem přes dvacet lidí. Místní s lítostí připouštějí, že tragédie ve městě mohla mít méně obětí. Před dopadem raket se totiž rozezněly sirény. Pronikavý zvuk, který se rozezní i několikrát za den, se ale Ukrajinci naučili nevnímat. A nejinak tomu bylo i tentokrát.

„Varovali jsme lidi, ale oni to ignorují. Dokonce poté, co se stala podobná tragédie v Kremenčuku, kde raketa dopadla na obchodní dům, občané Vinnycje sirény ignorovali,“ uvedla mluvčí tamních záchranářů Oksana Urbanská.

Ukrajinci pak také upozorňují na to, jaké se na ruských sociálních sítích objevily reakce schvalující smrt více než dvou desítek lidí, například: „Zabijte je všechny.“ „Tam nejsou mírumilovní lidé. Jen příznivci fašistů.“ „Údery jako tento by se měly dít každou hodinu.“