Rusové zaútočili na centrum města Vinnycja, úřady zatím hlásí 23 mrtvých včetně tří dětí

Události: Ruský útok na město Vinnycja (zdroj: ČT24)

Nejméně 23 lidí včetně tří dětí zemřelo při ruském raketovém úderu na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny. Přes padesát zraněných je v nemocnici a dalších zhruba čtyřicet se stále pohřešuje. Šlo o jeden z nejhorších útoků na civilisty od začátku ruské agrese.

Město je vzdálené stovky kilometrů od frontové linie. Sem vojáci posílají své blízké a sem také prchají lidé z okupovaných území, uvedl přímo z místa zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. 

„Nechápu, proč zaútočili na centrum města,“ řekl náčelník zasahujících hasičů Ivan Tatarinov. Mluvčí ukrajinské armády Jurij Ihnat dodal, že jde o velmi rušné náměstí. 

„Torza těl výbuchy rozmetaly po okolí. Z více než dvaceti obětí se podařilo identifikovat šest. Zemřely i tři děti,“ sdělil zpravodaj. Dodal, že rakety zabíjely neozbrojené civilisty. Řekl, že podle ukrajinských úřadů zde není vojenský cíl. Blízký dům sice nese název Dům důstojníků, ale podle místních jde o vyhlášené kulturní centrum. „Před ním sice stojí stíhačka, ale jde o památník ukrajinskému letectvu.“

Papadopulos dodal, že podle Ukrajinců nemohlo jít o náhodu. Dvě rakety dopadly blízko sebe, další dvě sestřelila ukrajinská obrana. I večer pak pokračovaly záchranné práce. Záchranářů se vystřídalo v několika směnách na 320. Místo bylo ohrazeno a najela tam těžká technika, která odklízí trosky. 

Zpravodaj ČT také řekl, že v souvislosti s útoky zadržela ukrajinská policie několik lidí, kteří jsou nyní vyslýcháni. Zmínil, že útoky tak daleko od frontové linie nejsou časté, ale není to žádná výjimka. V této souvislosti připomněl útoky na Lvov či Rovno na západě Ukrajiny.

Podle ukrajinských představitelů mají tyto útoky demoralizovat ukrajinské obyvatele, ale „my jsme svědky pravého opaku“, dodal Papadopulos z města Vinnycja.

Zásah raketami z Černého moře

Policejní šéf Ihor Klymenko sdělil, že ruské rakety zasáhly kanceláře v centru města a poškodily obytné budovy v okolí. Podle agentury Unian po úderu ve městě vypukl obrovský požár. 

Tymošenko z prezidentské kanceláře uvedl, že Rusové na město zaútočili z Černého moře střelami Kalibr.

„Rusko každý den ničí civilní obyvatelstvo, zabíjí ukrajinské děti, posílá rakety na civilní objekty. Kde není nic vojenského. Co to je, když ne otevřený teroristický čin?“ reagoval na sociální síti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské ministerstvo obrany zatím informace ukrajinských úřadů z Vinnycje nekomentovalo. Moskva navzdory množícím se svědectvím a faktům opakovaně popírá, že by cílila na civilisty.

Vinnycja leží asi 250 kilometrů jihozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a nachází se tak daleko od hlavních frontových linií na východě a jihu Ukrajiny. Ve městě, kde před válkou žilo přibližně 370 tisíc obyvatel, se podle webových stránek ukrajinské armády nachází velitelství ukrajinského letectva, upozornila agentura Reuters. Rusko se ho podle ukrajinských vzdušných sil pokusilo zasáhnout řízenými střelami už v březnu.