Rusové zasáhli univerzity v Mykolajivu, uvedly tamní úřady. Na město podle nich dopadlo nejméně deset raket

Události ČT: Série výbuchů otřásla ukrajinským Mykolajivem (zdroj: ČT24)

Ruské rakety zasáhly dvě největší univerzity v ukrajinském přístavním městě Mykolajiv. Uvedl to šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Podle něj na město dopadlo nejméně deset raket v době, kdy bylo v ulicích hodně lidí. Na vzdělávací instituce a další veřejné budovy v Mykolajivu útočili Rusové už ve čtvrtek.

„Nyní útočí na naše vzdělávací instituce. Žádám univerzity ve všech demokratických zemích, aby Rusko prohlásily tím, čím skutečně je – teroristou,“ napsal Kim na Twitteru.

Mykolajivský starosta Oleksandr Senkevyč na Telegramu uvedl, že útok přišel před 08:00 místního času, kdy bylo na ulicích hodně lidí. Nadále platí informace o dvou zraněných. Na místech, které rakety zasáhly, pracují záchranáři.

Rusko popírá, že by na Ukrajině útočilo na civilní cíle. Nicméně americký Institut pro výzkum války (ISW) uvádí, že ruská armáda vede systematickou kampaň proti obytným čtvrtím ukrajinských měst.

Ve čtvrtek v Mykolajivu ruské rakety dopadly na hotel, vzdělávací instituce, obchodní centrum a dopravní infrastrukturu. 

Ukrajinské síly však u Mykolajiva a v Charkovské oblasti na severovýchodě hlásí i protiofenzivy, přičemž se do bojů zapojují i americké mobilní houfnice. Cílí na ruské sklady zbraní na okupovaných územích a zásobovací trasy k frontě, která se ve svém nejdelším úseku v Donbasu v posledních týdnech příliš nehýbe. Britská rozvědka informuje o pomalém postupu Rusů z Lysyčansku na Siversk, zřejmě před zamýšleným tahem na Slovjansk nebo Bachmut. 

Místní tuší, že jednou přijde mír. Kdy to však bude, nevědí ani oni, ani nikdo jiný. „Věřím v mír, ale je otázka, kdy přijde. Ve všech válkách je mír, každá válka končí mírem. Ale za jakou cenu,“ říká bývalý obyvatel vesnice Popasna Vladimir Odarčenko.