Rusku chybí rakety, používá proto více letadel, tvrdí ukrajinská armáda

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Rusko zintenzivnilo používání letadel na podporu pozemních sil, protože mu chybí dodávky vysoce přesných raket. Podle ukrajinské armády hrozí také útoky z území Běloruska, pokračuje ostřelování v Sumské oblasti a u Charkova. Ruské síly zahájily ve středu ofenzivu na města na východě Ukrajiny, přičemž minometné ostřelování zničilo několik domů a zabilo civilisty.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

Generální štáb ukrajinské armády uvedl ve středeční ranní zprávě o situaci na bojišti, že Rusko zintenzivnilo používání letadel na podporu pozemních sil, protože mu chybí dodávky vysoce přesných raket. „Vzhledem k nedostatečným zásobám raketových zbraní hledá nepřítel jiné způsoby, jak zničit kritická a vojenská zařízení na území Ukrajiny,“ uvádí ukrajinská armáda. 

Zahraniční zpravodaj České televize Václav Černohorský ale upozornil, že ukrajinská armáda neuvedla, kde má k nasazení ruského letectva docházet. „Rusku se zatím nepodařilo ve větší míře úspěšně nasazovat letectvo. Kyjevu se naopak dařilo jeho roli minimalizovat,“ uvedl Černohorský. Díky tomu se Ukrajině dosud podařilo udržet zásobovací řetězce, upozornil.

Události: Zpravodaj Václav Černohorský k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Dle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ruská armáda vypálila na území sousedního státu asi 2300 raket.

V oblasti Volyně a Polesí údajně také běloruská armáda dále posiluje síly na hranicích s Ukrajinou. „Hrozba raketových a bombových útoků na civilní a vojenskou infrastrukturu z území Běloruské republiky přetrvává,“ varovalo velení ukrajinské armády.

Rusové postupují na Donbase

Na severu Ukrajiny ruské jednotky posilují své pozice u ukrajinsko-ruských hranic. Pokračuje také dělostřelecké a minometné ostřelování ukrajinských jednotek a civilní infrastruktury v Sumské oblasti z území Ruska. U Charkova se ruské jednotky soustředí na udržení pozic a opět ostřelovaly město Rubižne.

Ukrajinský poslanec Musa Magomedov uvedl podle agentury Reuters, že ruské síly ostřelují „naprosto nelidským způsobem“ Avdijivku, město ležící uvnitř Ukrajinou kontrolované části Doněcka.

Rusové také vystřelili dvě rakety na Pokrovsk v Doněcké oblasti, zranění utrpěli čtyři civilisté, kteří byli přepraveni do nemocnice, uvedl guvernér Pavlo Kyrylenko. „Rusové pokračují v ostřelování měst vzdálených od fronty, aby zabili co možná nejvíce lidí a vyvolali paniku. Proto je teď evakuace jedinou správnou volbou,“ vyzval Kyrylenko podle agentury Interfax-Ukrajina.

Ruské síly převzaly kontrolu nad třemi městy v Doněcké oblasti včetně Svitlodarsku, řekl Kyrylenko pobočce Rádia Svobodná Evropa.

Podle Kyjeva přesouvají Rusové své síly tak, aby rozvinuli útok na zhruba 30 kilometrů vzdálené město Bachmut, které je důležitým uzlem, protože přes něj probíhá zásobování Severodoněcku a Lysyčansku.

Nejvýchodnější část ukrajinské oblasti v Donbasu, město Severodoněck na východním břehu řeky Severní Doněc a jeho soused Lysyčansk na západním břehu, se staly klíčovým bojištěm. Ruské síly postupovaly ze tří směrů, aby je obklíčily. „Nepřítel zaměřil své úsilí na provedení ofenzivy s cílem obklíčit obě města,“ uvedl Serhij Hajdaj, šéf oblastní správy.   

„Situace v Donbasu je krajně komplikovaná. Prakticky všechny síly, které ještě zbývaly ruské armádě, tam vrhly do útoku. Lyman, Popasna, Severodoněck, Slovjansk – tam okupanti chtějí vše zničit,“ prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu na sociálních sítích.

Rakety zabíjely i v Záporoží

Kancelář Zelenského uvedla, že ruské síly ve středu ráno opětovně zahájily ofenzivu na Severodoněck a město bylo pod neustálou palbou minometů. Podle Hajdaje zemřelo šest civilistů a nejméně osm jich bylo zraněno, většina v blízkosti bombových krytů.

Ruské raketové útoky způsobily také rozsáhlé škody ve městě Záporoží. Ruská armáda na něj ve středu odpálila čtyři řízené střely, uvádí v prohlášení Záporožská regionální rada, kterou cituje CNN. Jednu raketu údajně sestřelila protivzdušná obrana. Rada dodala, že nejméně jedna osoba přišla o život, tři další utrpěly zranění a že v obytných oblastech města bylo poškozeno 62 budov.

Na sociálních sítích se mezitím objevily záběry poničeného nákupního centra a nemocnice, které podle záporožské radnice zasáhly ruské střely.

Ukrajinská armáda uvedla, že v úterý odrazila devět ruských útoků v Donbasu, při nichž ruské jednotky letadly, raketomety, dělostřelectvem, tanky či minomety zabily nejméně čtrnáct civilistů.

Studio 6: Reportér Václav Černohorský z Charkova (zdroj: ČT24)

Do Charkova se vrací život jen pomalu

Z druhého největšího města Ukrajiny Charkova ukrajinští vojáci ruské agresory už vytlačili. Do částí Charkova se ale obyvatelé vrací jen pomalu. „Čtvrť Saltivka zdemolovaly ruské jednotky tak, že je v podstatě neobyvatelná,“ řekl zpravodaj ČT Černohorský.

„Teprve v úterý začalo v Charkově fungovat metro, ve kterém se lidé schovávali před útoky, a někteří lidé, přestože se bezpečnostní situace zlepšila, stále odmítají metro opustit a chtějí tam zůstat,“ vylíčil zpravodaj. 

Podle něj ruské jednotky u nedaleké hranice s Ruskem ovládají kus území a probíhá výměna palby těžkými zbraněmi z obou stran. V průběhu dne jsou z vesnic v severním okolí Charkova slyšet tlumené výbuchy.

Město duchů Mariupol

V ukrajinském Mariupolu zemřelo za tři měsíce války nejméně 22 tisíc obyvatel, řekl stanici CNN poradce mariupolského starosty Petr Andrjuščenko. Údaj podle něj vychází z komunikace s úředníky na místě, skutečný počet obětí ruské agrese ale může být ještě vyšší. Nelze ho nezávisle ověřit, nezávislý tisk nemá do města přístup a obyvatelé Mariupolu obsazeného ruskými vojáky se bojí komunikovat s médii, podotkla CNN.

Naposledy starosta Vadym Bojčenko v první polovině dubna sdělil, že počet civilních obětí v Mariupolu se odhaduje na 21 tisíc. „Mariupol je nyní městem duchů,“ řekl Andrjuščenko v rozhovoru s novinářkou CNN. Město se podle jeho informací v určitých ohledech propadlo zpět do středověku. „Ve městě je úplná tma. Jediná světla pocházejí od ruských vojáků a hlídek. Všude je pach smrti a kouře,“ řekl.

Lidé se po Mariupolu mohou pohybovat jen se speciální propustkou a mají velmi omezený kontakt s okolním světem. Mobilní spojení je obnovováno postupně.

Pohřby jsou nyní ve městě podle Andrjuščenka komplikované. Ruští představitelé totiž požadují, aby mrtví byli nejprve dopraveni do márnice a aby osoba, která se o tělo přihlásí, na kameru uvedla, že nebožtík zemřel rukou ukrajinských vojáků.

Změna strategie

Odborníci z amerického Institutu pro výzkum války (ISW) se domnívají, že ruské síly pravděpodobně vzdaly snahy o široké obklíčení ukrajinských jednotek na východě země. Novým cílem je podle nich obklíčit menší buňky ukrajinských jednotek v Doněcké a Luhanské oblasti a dosáhnout tak menších, ale jistějších územních zisků.

Ruské síly podle ISW za poslední týden postoupily rychleji než v první polovině května, i tak je ale postup celkově pomalý a omezený na menší cíle, než Kreml původně zamýšlel. „Nejedná se o zásadní průlom,“ píše ISW. Rusko se podle odborníků nijak zásadně nepřiblížilo ke svému cíli zajistit hranice Doněcké oblasti nebo obsadit celý Donbas.

Pomalý postup v úterý přiznal i ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ruská armáda podle jeho tvrzení bere ohledy na to, aby nebyly oběti mezi civilním obyvatelstvem. Jeho výrok je ale v rozporu se skutečností, že ruské síly od začátku invaze cílí na ukrajinské civilisty a opakovaně odmítají snahy Kyjeva vyjednávat o humanitárních koridorech, připomínají analytici ve zprávě.

Rusové se podle ISW snaží znovu dobýt vesnici Ternova na severu Charkovské oblasti a upevnit své obranné pozice nedaleko hranic s ruskou Belgorodskou oblastí. Moskva v úterý soustředila své síly spíše na Lyman než na Slovjansk, pravděpodobně proto, aby podpořila obklíčení ukrajinských sil severozápadně od Severodoněcku.

Proruské vojenské kanály na Telegramu uvádějí, že invazní vojska přijala novou strategii. Místo ofenzivy směrem na Slovjansk a Barvinkove šetří síly na bitvu o Severodoněck, všímá si ISW, podle kterého Moskva urychlila postup tímto směrem na úkor operací v okolí Izjumu.

V případě, že se okupantům podaří obklíčit Severodoněck a další velká města jako Bachmut, budou pravděpodobně čelit vleklým městským bojům, s nimiž mají od začátku války potíže, píše ISW.

Ukrajinské síly se naopak pravděpodobně kontrolovaně stahují z pozic jihozápadně od obce Popasna, nedaleko města Bachmut, aby ochránili své zásobovací linie. 

Rusko zruší horní věkovou hranici pro službu v armádě

Obě komory ruského parlamentu ve středu schválily zákon na zrušení horního věkového limitu pro profesionální službu v ruské armádě, informovala o tom ruská agentura TASS.

Příslušníci ruských ozbrojených sil z řad ruských občanů mohou v současnosti službu na základě kontraktu s armádou vykonávat ve věku od 18 do 40 let, cizinci od 18 do 30 let. Podle nového zákona, který čeká na Putinův podpis, by v Rusku horní věkový limit přestal platit úplně.

Putin ve středu poprvé od začátku invaze navštívil zraněné ruské vojáky. Hlavu státu v ústřední vojenské nemocnici Mandryk v moskevské oblasti doprovázel ministr obrany Šojgu. Na zveřejněném videu si prezident oděný do bílého pláště podává ruku se zraněným vojákem a ptá se ho na jeho rodinu. Voják odpovídá, že má malého syna, a Putin říká, že syn na něj bude hrdý.

Putin se setkal s několika vojáky, všichni při setkání stáli a u žádného z nich nebylo viditelné zranění, poznamenává AFP. Putin se na veřejnosti od začátku války neobjevuje příliš často.