TÉMA

Pozemní síly

Ruské síly na Ukrajině nově povede náčelník generálního štábu Gerasimov

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu jmenoval velitelem ruských jednotek nasazených na Ukrajině náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, napsal ruskojazyčný server BBC. Nově utvořený post v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu dosud zastával Sergej Surovikin, který se nyní podle BBC stal Gerasimovým zástupcem.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 18:33|

Protiofenzivu bychom mohli zahájit za měsíc. Potřebujeme zbraně, vyzývá hlava Luhanské oblasti

Ruská ofenziva na Ukrajině začala více využívat letectvo k podpoře pozemních jednotek, uvádí ukrajinský generální štáb. Nejtvrdší boje se nyní svádějí o město Severodoněck. Hlava Luhanské oblasti Serhij Hajdaj řekl, že ruské jednotky úmyslně míří na úkryty civilistů. Ujistil, že ukrajinští vojáci budou oblast bránit do posledních sil. Rozhovor poskytl spolupracovnici České televize Julii Netidové.
25. 5. 2022|

Rusku chybí rakety, používá proto více letadel, tvrdí ukrajinská armáda

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Rusko zintenzivnilo používání letadel na podporu pozemních sil, protože mu chybí dodávky vysoce přesných raket. Podle ukrajinské armády hrozí také útoky z území Běloruska, pokračuje ostřelování v Sumské oblasti a u Charkova. Ruské síly zahájily ve středu ofenzivu na města na východě Ukrajiny, přičemž minometné ostřelování zničilo několik domů a zabilo civilisty.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 19:30|
Doporučujeme

Ukrajinská armáda byla kolos na hliněných nohou. Reforma z ní udělala moderní válečný stroj

Ukrajinská armáda odolává té ruské mnohem lépe, než tušili západní i východní analytici. Velký pozitivní vliv na její bojeschopnost měly nedávné reformy – ty učinily ze zastaralého vojska moderní armádu.
7. 4. 2022|