TÉMA

Popasna

Raketomety HIMARS údajně zasáhly základnu wagnerovců v Popasně. Prigožin unikl

Raketomety HIMARS, které díky dodávkám ze Spojených států nyní používá ukrajinská armáda, údajně zasáhly základnu ruské žoldnéřské Wagnerovy  skupiny v okupovaném ukrajinském městě Popasna. Na Twitteru o tom informoval například poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. Na sociálních sítích kolovaly spekulace, že při útoku byl zabit i majitel skupiny Jevgenij Prigožin, ale vedoucí Luhanské oblasti Serhij Hajdaj to popřel.
14. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 14:00|

Rusové intenzivně ostřelují Severodoněck

Ruská armáda na východě Ukrajiny zintenzivnila útok na Severodoněck poté, co obsadila město Lyman, nedaleký železniční uzel. Podle analytiků mají Rusové i Ukrajinci na Donbase značné ztráty. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popsal situaci u Severodoněcka a také Lysyčansku jako nepopsatelně těžkou. V příštím týdnu očekává „dobré zprávy“ ohledně dodávek zbraní ze Západu.
29. 5. 2022Aktualizováno30. 5. 2022, 00:02|

Ruské jednotky pomalu postupují Donbasem. Chtějí obklíčit obránce v Severodoněcku

Ruské síly se nadále snaží o obklíčení Severodoněcku, v jeho okolí se intenzivně bojuje. Ukrajinská obrana je ale účinná, a postup okupantů tak zůstává pomalý, hlásí Kyjev. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však označil situaci za napjatou a požádal Západ, aby co nejdříve poslal další salvové raketomety, které by mohly pomoci odvrátit ruskou ofenzivu v Donbasu. Na východě podle něj ruská armáda zcela ničí některá města.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 20:13|

Rusku chybí rakety, používá proto více letadel, tvrdí ukrajinská armáda

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Rusko zintenzivnilo používání letadel na podporu pozemních sil, protože mu chybí dodávky vysoce přesných raket. Podle ukrajinské armády hrozí také útoky z území Běloruska, pokračuje ostřelování v Sumské oblasti a u Charkova. Ruské síly zahájily ve středu ofenzivu na města na východě Ukrajiny, přičemž minometné ostřelování zničilo několik domů a zabilo civilisty.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 19:30|

Při ruském útoku na školu v obci Bilohorivka zahynulo asi šedesát lidí, uvedl Zelenskyj

Ukrajinská armáda přiznala, že se stáhla z města Popasna, jehož dobytí v neděli ráno deklaroval čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Bojovalo se o něj dva měsíce. V čtyřicet kilometrů vzdálené Bilhorivce záchranáři prohledávají trosky vybombardované školy. Podle místních úřadů se v ní skrývalo devět desítek lidí. Zachránit se podařilo asi třetinu z tohoto počtu, ostatní zůstávají pod troskami. Šéf oblastní správy vyjádřil obavu, že zahynuli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluví o šedesáti mrtvých. Město Irpiň v Kyjevské oblasti překvapivě navštívil kanadský premiér Justin Trudeau. Při setkání se Zelenským řekl, že Rusko spáchalo na Ukrajině válečné zločiny a zodpovědný za ně je jeho vůdce Vladimir Putin.
8. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 01:08|