TÉMA

Severní Doněc

Ukrajinci obsadili Lyman. Pro Rusy je důležitější jih, tvrdí ISW

Ukrajinská armáda dobyla Lyman v Doněcké oblasti a postupuje na město Kreminna. Hlava Luhanské oblasti Serhij Hajdaj prohlásil, že úspěch je klíčový pro osvobození dalších částí regionu. Ruská porážka a následné stažení vojsk ze strategicky důležitého města na východě naznačuje, že pro ruského prezidenta Vladimira Putina je důležitější udržet okupovaná území na jihu než obrana Luhanské oblasti, tvrdí americký Institut pro studium války (ISW).
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 23:13|

Ukrajinci postupují v Charkovské oblasti a zvyšují tlak na strategický Kupjansk

Generální štáb ukrajinské armády ve své ranní svodce poprvé informuje o úspěšné ofenzivě ukrajinských jednotek v Charkovské oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj už ve čtvrtek večer v pravidelném proslovu potvrdil osvobození strategicky důležitého města Balaklija na severovýchodu země. Pozornost se nyní soustřeďuje na strategický Kupjansk. Boje v blízkosti tohoto města potvrdil i představitel Ruskem dosazené správy Charkovské oblasti.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 23:31|

Rusové změnili taktiku. Nasazují malé jednotky do boje muže proti muži, tvrdí Kyjev

Ruská vojska v noci na pátek pravděpodobně ostřelovala ukrajinská města Charkov a Oděsu. Letecký poplach byl vyhlášen po celém území státu. Boje pokračují také v Donbasu, ruské jednotky se soustřeďují na postup na Slovjansk. Všechny hlavní mosty přes řeku Severní Doněc, které spojují město Severodoněck s dalším územím, jsou zničené. Na jihu se Ukrajina dál neúspěšně snaží o postup na Cherson. Ohlásila také zničení ruského remorkéru vezoucího zásoby včetně zbraní na Hadí ostrov.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 22:47|

Donbasem otřásají pouliční boje. Civilisté přinášejí svědectví z filtračních táborů

Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb. Hlava Luhanské oblasti Sehij Hajdaj oznámil, že jsou zničeny všechny mosty vedoucí do města. Ukrajinci, kterým se po násilné deportaci podařilo uprchnout z Ruska, popsali britskému listu The Guardian dění ve filtračních táborech. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu zvýšilo napětí mezi devíti světovými jadernými státy a poprvé od studené války hrozí navýšení jaderného arzenálu.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:12|

Zelenskyj navštívil Lysyčansk, Rusové posilují obranu Hadího ostrova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v neděli vyrazil na frontovou linii na východě země, navštívil i obléhané město Lysyčansk a nedaleký Soledar. Lysyčansk přitom přímo sousedí se Severodoněckem, o který svádějí Ukrajinci s ruskou armádou tvrdé boje. Ty podle pondělního hlášení ukrajinského generálního štábu nadále pokračují. Podle britských rozvědčíků Rusové posilují protileteckou obranu na Hadím ostrově, aby tak lépe chránili svá plavidla blokující ukrajinské přístavy.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 22:22|

Válka na Ukrajině trvá už sto dní. Podle Kyjeva padly ruské jednotky v Severodoněcku do pasti

Ukrajinští obránci v Severodoněcku vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútoky. Uvedl to poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč, o úspěších obránců ve městě mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dle šéfa regionální samosprávy Luhanské oblasti získali Ukrajinci v Severodoněcku zpět asi dvacet procent území, která ztratily. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uplynulo už sto dní. Vyžádala si tisíce životů vojáků i civilních obyvatel, zdecimovala ukrajinská města a vyhnala z domovů miliony lidí.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 22:00|

Boje v Severodoněcku pokračují. Ruský postup podporuje dělostřelectvo

Ruská armáda pokračuje v intenzivních bojích na Donbasu. Podle ranní zprávy generálního štábu ukrajinské armády se útoky zaměřují na Severodoněck v Luhanské oblasti. Britská vojenská rozvědka tvrdí, že invazní jednotky už mají většinu města pod kontrolou. Americký Institut pro studium války (ISW) informoval, že se ruští vojáci snaží také o postup k Lysyčansku z jihu a západu, vyhnout se chtějí bojům na řece Severní Doněc. Spojené státy provádí v reakci na ruskou invazi kybernetické operace na podporu Ukrajiny, řekl v rozhovoru s televizí Sky News šéf velitelství americké armády pro kybernetické otázky.
2. 6. 2022Aktualizováno2. 6. 2022, 19:53|

Okupační správa v Chersonu uzavřela hranici se zbytkem Ukrajiny. Na Donbase pokračují boje

Ruskem dosazená okupační správa Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny uzavřela severní hranice a nebude do regionů pod kontrolou Kyjeva nikoho pouštět. Ukrajinské síly bojují na předměstích Severodoněcka. Je možné, že obránci se budou muset stáhnout, aby předešli obklíčení, nechal se slyšet oblastní šéf Serhij Hajdaj.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 17:42|

Protiofenzivu bychom mohli zahájit za měsíc. Potřebujeme zbraně, vyzývá hlava Luhanské oblasti

Ruská ofenziva na Ukrajině začala více využívat letectvo k podpoře pozemních jednotek, uvádí ukrajinský generální štáb. Nejtvrdší boje se nyní svádějí o město Severodoněck. Hlava Luhanské oblasti Serhij Hajdaj řekl, že ruské jednotky úmyslně míří na úkryty civilistů. Ujistil, že ukrajinští vojáci budou oblast bránit do posledních sil. Rozhovor poskytl spolupracovnici České televize Julii Netidové.
25. 5. 2022|

Rusku chybí rakety, používá proto více letadel, tvrdí ukrajinská armáda

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že Rusko zintenzivnilo používání letadel na podporu pozemních sil, protože mu chybí dodávky vysoce přesných raket. Podle ukrajinské armády hrozí také útoky z území Běloruska, pokračuje ostřelování v Sumské oblasti a u Charkova. Ruské síly zahájily ve středu ofenzivu na města na východě Ukrajiny, přičemž minometné ostřelování zničilo několik domů a zabilo civilisty.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 19:30|

Ukrajina potřebuje víc zbraní a munice, varoval její ministr zahraničí

Ukrajině se nedostává zbraní a munice, zatímco v Donbasu na východě země zuří největší bitva v Evropě od konce druhé světové války, upozornil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Rusové již obsadili město Svitlodarsk v Doněcké oblasti, uvedl šéf místní vojenské a civilní správy. Nad Ukrajinou zemřel ruský generálmajor letectva ve výslužbě Kanamat Botašev, informovala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na tři bývalé Botaševovy podřízené, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Jde o nejvýše postaveného vojáka letectva, který podle dostupných informací v rusko-ukrajinské válce zemřel.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 20:32|

Taktiku ruských vojáků řídí napřímo i sám Putin. Pochybují o ní už i jeho podporovatelé

O taktice okupačních sil v Donbasu rozhoduje podle západních armádních zdrojů přímo prezident Vladimir Putin, spolu s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem. A to i na úrovni, která běžně náleží střednímu velení. Bezpečnostní analytik Josef Kraus říká, že to svědčí o špatném způsobu vedení války. Američtí analytici zase tvrdí, že mezi ruskými vojenskými odborníky rostou pochybnosti o efektivitě armády.
17. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 11:18|