TÉMA

Severodoněck

„Možnosti existují, ale jsou nebezpečné.“ Ukrajinské děti pomáhají z Ruska navracet dobrovolníci

Natalia Galičová z obavy před ruskou invazí poslala obě své děti na ukrajinský venkov k příbuzným. Do vesnice se ale dostaly okupační jednotky, děti se kvůli sporům v rodině matce vrátit nemohly. Dceři Valerii pomohla až síť dobrovolníků, její syn se však po dovršení osmnácti let rozhodl pro život v Rusku. Obdobné případy nejsou ojedinělé, Moskva ukrajinské děti mnohdy posílá do Ruska na převýchovu či k adopci. Na Ukrajině natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
24. 2. 2024|

Ukrajinská armáda tlačí na Lyman. Podle Kyjeva posílá Rusko do oblasti mobilizované vojáky

Ukrajinské jednotky pravděpodobně ve čtvrtek oblíčily Lyman v Doněcké oblasti, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Obráncům se podle institutu také podařilo přerušit poslední zásobovací trasy ruských jednotek. Kyjev uvedl, že Moskva posílá do oblasti špatně vycvičené a nově mobilizované vojáky. Komplikace v oblasti připustili i představitelé Ruskem dosazené okupační správy.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 16:49|

Ukrajina by mohla dobýt zpět území, které ztratila. Je tu však riziko jaderné odplaty, míní Smetana

Rusko bude podle slov Vladimira Putina pokračovat ve své ofenzivě nehledě na ukrajinský protiútok. Podle bezpečnostního analytika Michala Smetany z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Ukrajina při aktuální protiofenzivě dobře využila ruských slabin a není nereálné, aby dobyla zpět území, která Rusko od února okupuje. V takovém případě se ale také zvyšuje riziko jaderné hrozby ze strany Kremlu, zmínil politolog v pořadu Interview ČT24.
17. 9. 2022|

Zaskočilo mě, že se bojuje v našem kulturním okruhu, uvedl zpravodaj Szántó

Za takřka 25 let pohybu ve válečných oblastech jsem takhle velkou, takhle plošnou destrukci jako na Ukrajině viděl jen jednou, a to bylo na bojištích v severním Iráku, na místech, která se podařilo osvobodit z rukou Islámského státu. Tak zhodnotil v Interview ČT24 své zkušenosti z rusko-ukrajinské války zahraniční zpravodaj ČT Jakub Szántó. Ukrajinu navštívil během čtyřměsíčních bojů třikrát.
25. 6. 2022|

Ukrajinští obránci dostali rozkaz stáhnout se ze Severodoněcku, uvedl šéf oblasti

Ukrajinští obránci se budou muset stáhnout ze Severodoněcku a už dostali takový rozkaz. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené, uvedl ráno představitel Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Poslední ruský útok na přilehlý Lysyčansk byl podle něj odražen, boje však pokračují v okolí dvojměstí. Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany podle agentury Reuters odmítl Hajdajův výrok komentovat s tím, že se jedná o neveřejné informace.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 19:56|

Rusové stupňují obléhání Lysyčansku, těžká palba pokrývá celé čtvrti. Město zřejmě čeká osud Mariupolu

Ruské síly se již několik týdnů snaží zničit ukrajinské obranné pozice na jihu a východě města Lysyčansk. Jde jim o obklíčení a odříznutí jednotek, které mají za úkol město udržet. A uplynulé hodiny ukazují, že obrana posledního města v Luhanské oblasti, které Ukrajina stále drží, výrazně oslabila. Představitel oblasti připustil, že se ukrajinská vojska možná budou muset stáhnout.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 18:07|

Rusové útočí neustále a ze všech stran, řekl starosta Severodoněcku

Dva dny bez přestání se bojuje na okraji chemického závodu Azot v ukrajinském Severodoněcku. V samotném areálu se skrývá více než pět set lidí. V městě, které mělo před válkou 130 tisíc obyvatel, jich nyní žije sedm až osm tisíc, řekl pro Českou televizi starosta a vedoucí vojensko-civilní správy Severodoněcku Oleksandr Strjuk.
22. 6. 2022|

Ukrajinské síly se přiblížily k Chersonu. Hajdaj očekává velkou ruskou ofenzivu u Severodoněcka

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny pokračuje protiofenziva ukrajinských sil. Okupační správa varovala před partyzánskou činností a pohrozila trestem smrti. Ruské síly se nadále soustředí na dobývání Severodoněcka. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval k pokračující podpoře Ukrajiny, válka podle něj může trvat roky.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 23:41|

Ukrajina hlásí potopený ruský remorkér, těžké boje na východní frontě pokračují

U Hadího ostrova v Černém moři se potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, řekl guvernér Oděské oblasti Maksym Marčenko. Rusko se dále soustředí na dobytí Severodoněcka a podle Institutu pro studium války má těžké ztráty. Invazní vojska se také znovu snaží postupovat jižně od Izjumu, reportuje britská rozvědka. Ruské rakety zasáhly ropnou rafinerii v Kremenčuku.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 18:45|

Rusové změnili taktiku. Nasazují malé jednotky do boje muže proti muži, tvrdí Kyjev

Ruská vojska v noci na pátek pravděpodobně ostřelovala ukrajinská města Charkov a Oděsu. Letecký poplach byl vyhlášen po celém území státu. Boje pokračují také v Donbasu, ruské jednotky se soustřeďují na postup na Slovjansk. Všechny hlavní mosty přes řeku Severní Doněc, které spojují město Severodoněck s dalším územím, jsou zničené. Na jihu se Ukrajina dál neúspěšně snaží o postup na Cherson. Ohlásila také zničení ruského remorkéru vezoucího zásoby včetně zbraní na Hadí ostrov.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 22:47|

Rusko vyzvalo Ukrajince v Severodoněcku, aby se vzdali

Rusko sdělilo ukrajinským silám, které se skrývají v chemickém závodě Azot ve městě Severodoněck, aby do středečního rána složily zbraně. Ukrajina tvrdí, že v průmyslovém areálu je také kolem pěti set civilistů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj připustil, že bránící se armáda má těžké ztráty v Charkovské oblasti a Luhanské oblasti. Ukrajinci ale podle Zelenského vyvíjejí tlak na ruské vojáky s cílem osvobodit okupované město Cherson na jihu země. Ukrajinci si také stěžují, že dostali jen deset procent zbraní, o které žádali spojence.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 23:29|

Rusové se snaží usadit v centru Severodoněcku, uvádí ukrajinská armáda. Všechny mosty do města jsou zničeny

Ruské ministerstvo obrany v úterý vybídlo ukrajinské vojáky ukrývající se v chemickém závodu Azot v Severodoněcku na východě Ukrajiny, aby se vzdali. Ruská armáda se snaží vybudovat opěrný bod v centru města, uvedl v pravidelné ranní zprávě ukrajinský armádní generální štáb. Podle něj také Rusové pokračují v přípravách ofenzivy na Slovjansk v Doněcké oblasti. Ruským jednotkám se podařilo mírně postoupit u Charkova, uvádí Londýn. Ukrajinci pokračují v protiofenzivě na jihu. Kyjev tvrdí, že dostal jen deset procent zbraní, o které žádal Západ.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 23:17|

Donbasem otřásají pouliční boje. Civilisté přinášejí svědectví z filtračních táborů

Ruské síly s podporou dělostřelectva zaútočily na centrum Severodoněcka a vytlačily z něj ukrajinské jednotky, uvedl ukrajinský generální štáb. Hlava Luhanské oblasti Sehij Hajdaj oznámil, že jsou zničeny všechny mosty vedoucí do města. Ukrajinci, kterým se po násilné deportaci podařilo uprchnout z Ruska, popsali britskému listu The Guardian dění ve filtračních táborech. Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu zvýšilo napětí mezi devíti světovými jadernými státy a poprvé od studené války hrozí navýšení jaderného arzenálu.
13. 6. 2022Aktualizováno13. 6. 2022, 22:12|

Rusové ostřelují poslední most v Severodoněcku a chtějí město odstřihnout, uvádějí tamní úřady

Rusové zničili druhý ze tří mostů vedoucích do Severodoněcku a ostřelují poslední s cílem město zcela odstřihnout, oznámil podle listu Ukrajinska pravda předseda správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Útok na západě Ukrajiny zasáhl vojenský objekt, Rusové tvrdí, že tam zničili sklad západních zbraní. V Chersonu a Melitopolu rozdali okupanti první ruské pasy.
12. 6. 2022Aktualizováno12. 6. 2022, 23:11|

Po ostřelování chemičky v Severodoněcku vypukl mohutný požár, tvrdí Kyjev. Skrývají se v ní stovky civilistů

Ruské ostřelování chemičky Azot v Severodoněcku způsobilo po úniku desítek tun maziva mohutný požár, uvedl v sobotu gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Ruská armáda připravuje útoky na další donbaská města, uvádí ukrajinský armádní generální štáb. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko chce zničit všechna města na Donbasu a že schopnost ukrajinské armády odrazit Rusy na Donbasu záleží na dodávkách západních zbraní.
11. 6. 2022Aktualizováno11. 6. 2022, 20:13|

Rusové postoupili směrem k Bachmutu. Dělostřeleckou válku prohráváme, připustila ukrajinská rozvědka

Ukrajinský generální štáb připustil ruský postup směrem k městu Bachmut v Doněcké oblasti na východě země. Boje o Severodoněck pokračují. Ukrajina žádá od Západu další zbraně k obraně před Ruskem. Kyjev přisuzuje klíčovou váhu dělostřelectvu, v němž má Moskva převahu.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 20:02|

Bitva o Severodoněck podle Kyjeva rozhodne o osudu Donbasu. Útoky odrážíme, tvrdí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videoprojevu uvedl, že „brutální“ bitva o město Severodoněck je klíčová a právě zde se nyní rozhoduje o osudu „našeho Donbasu“. Prohlášení přichází ve chvíli, kdy se ukrajinské síly stahují do okrajových částí města, které podle agentury Reuters ruské ostřelování změnilo ve vybombardovanou pustinu. Ukrajinská armáda oznámila, že se jí podařilo zasáhnout tři nepřátelské muniční sklady v Chersonské oblasti.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 22:39|

Pokračují tvrdé boje v Severodoněcku, Ukrajinci odrážejí ruské útoky

Na frontě se situace výrazněji nezměnila, v klíčovém Severodoněcku boje pokračují a obránci odrazili ruské útoky, vyplývá ze středečního hlášení ukrajinského generálního štábu. Podle ukrajinského velení jsou ruští vojáci „demoralizováni“. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvoření „knihy katů“, která má dokumentovat válečné zločiny. Více než tisíc ukrajinských vojáků, kteří se podíleli na obraně oceláren Azovstal v Mariupolu, bylo kvůli vyšetřování převezeno na území Ruské federace.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 23:09|

Zelenskyj: V zajetí může být přes 2500 obránců Azovstalu, v Severodoněcku se tvrdě bojuje v ulicích

V Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny může být drženo v zajetí přes 2500 ukrajinských vojáků, kteří bránili mariupolské železárny a ocelárny Azovstal. Podle ruské služby BBC a americké stanice CNN to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dále také pokračují tvrdé pouliční boje v klíčovém Severodoněcku, kterého se podle Zelenského ukrajinské jednotky nevzdají.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 18:32|

Zelenskyj navštívil Lysyčansk, Rusové posilují obranu Hadího ostrova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v neděli vyrazil na frontovou linii na východě země, navštívil i obléhané město Lysyčansk a nedaleký Soledar. Lysyčansk přitom přímo sousedí se Severodoněckem, o který svádějí Ukrajinci s ruskou armádou tvrdé boje. Ty podle pondělního hlášení ukrajinského generálního štábu nadále pokračují. Podle britských rozvědčíků Rusové posilují protileteckou obranu na Hadím ostrově, aby tak lépe chránili svá plavidla blokující ukrajinské přístavy.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 22:22|

Po týdnech klidu otřásly Kyjevem silné výbuchy

Ruské síly pokračují v útoku na ukrajinské město Severodoněck. Podle hlavy Luhanské oblasti Serhije Hajdaje kontrolují východní část města. Silné exploze otřásly v neděli brzy ráno Kyjevem a nad městem stoupal sloupec dýmu. Starosta města se zmínil o jednom zraněném. Ostřelování stále čelí i Charkovská oblast. Ukrajinská armáda obvinila Rusy, že u Charkova použili fosforovou munici.
5. 6. 2022Aktualizováno5. 6. 2022, 22:45|

Pokračují tvrdé boje o město Severodoněck. Ukrajinci věří, že ho udrží

Boje o získání kontroly nad Severodoněckem pokračují, uvedl v sobotu večer generální štáb ukrajinské armády. Ruský generál Michail Mizincev zároveň podle agentury TASS prohlásil, že ukrajinské síly čelí ve městě drtivým ztrátám a stahují se. Šéf správy města Oleksandr Strjuk ale podle agentury Unian vyjádřil přesvědčení, že navzdory „určitým“ minulým úspěchům ruské armády město zůstane v ukrajinských rukách.
4. 6. 2022Aktualizováno4. 6. 2022, 21:59|

Válka na Ukrajině trvá už sto dní. Podle Kyjeva padly ruské jednotky v Severodoněcku do pasti

Ukrajinští obránci v Severodoněcku vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútoky. Uvedl to poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč, o úspěších obránců ve městě mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dle šéfa regionální samosprávy Luhanské oblasti získali Ukrajinci v Severodoněcku zpět asi dvacet procent území, která ztratily. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uplynulo už sto dní. Vyžádala si tisíce životů vojáků i civilních obyvatel, zdecimovala ukrajinská města a vyhnala z domovů miliony lidí.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 22:00|

Boje v Severodoněcku pokračují. Ruský postup podporuje dělostřelectvo

Ruská armáda pokračuje v intenzivních bojích na Donbasu. Podle ranní zprávy generálního štábu ukrajinské armády se útoky zaměřují na Severodoněck v Luhanské oblasti. Britská vojenská rozvědka tvrdí, že invazní jednotky už mají většinu města pod kontrolou. Americký Institut pro studium války (ISW) informoval, že se ruští vojáci snaží také o postup k Lysyčansku z jihu a západu, vyhnout se chtějí bojům na řece Severní Doněc. Spojené státy provádí v reakci na ruskou invazi kybernetické operace na podporu Ukrajiny, řekl v rozhovoru s televizí Sky News šéf velitelství americké armády pro kybernetické otázky.
2. 6. 2022Aktualizováno2. 6. 2022, 19:53|