Rusové se snaží usadit v centru Severodoněcku, uvádí ukrajinská armáda. Všechny mosty do města jsou zničeny

Události: Situace na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ruské ministerstvo obrany v úterý vybídlo ukrajinské vojáky ukrývající se v chemickém závodu Azot v Severodoněcku na východě Ukrajiny, aby se vzdali. Ruská armáda se snaží vybudovat opěrný bod v centru města, uvedl v pravidelné ranní zprávě ukrajinský armádní generální štáb. Podle něj také Rusové pokračují v přípravách ofenzivy na Slovjansk v Doněcké oblasti. Ruským jednotkám se podařilo mírně postoupit u Charkova, uvádí Londýn. Ukrajinci pokračují v protiofenzivě na jihu. Kyjev tvrdí, že dostal jen deset procent zbraní, o které žádal Západ.

Ruské ministerstvo obrany vybídlo ukrajinské vojáky ukrývající se v chemickém závodu Azot v Severodoněcku na východě Ukrajiny, aby se vzdali, uvedla agentura Interfax. Ministerstvo zároveň oznámilo záměr umožnit civilistům, kteří se v areálu chemičky ukrývají, evakuaci na území pod kontrolou proruských separatistů. Podle Serhije Hajdaje, hlavy Luhanské oblasti, v níž Severodoněck leží, je v průmyslovém areálu asi 500 civilistů včetně přibližně 40 dětí.

„Ruská federace se zaručuje za ochranu života a dodržení všech pravidel ženevské úmluvy týkajících se nakládání s válečnými zajatci, stejně jako tomu bylo v případě těch, kdo se dříve vzdali v Mariupolu,“ uvedl ruský generál Michail Mizincev. Ukrajinští vojáci mají podle Moskvy složit zbraně ve středu od osmi do patnácti hodin moskevského času (od 7:00 do 14:00 SELČ).

„Garantuje se bezpečná evakuace všech civilistů bez výjimky v rámci humanitárních konvojů do míst dočasného pobytu,“ sdělil také Mizincev. Generál upřesnil, že ruská strana navrhuje evakuaci civilistů do města Svatove, které leží na území takzvané Luhanské lidové republiky (LNR), tedy mezinárodně neuznávaného útvaru, který na východní Ukrajině vyhlásili proruští separatisté.

Tlak na obce Kreminna a Rubižne

Ukrajinská armáda už v pondělí informovala, že okupační síly vytlačily ukrajinské obranné jednotky z centra Severodoněcku, a předseda regionální správy Luhanské oblasti Serhij Hajdaj oznámil, že jsou zničeny všechny mosty vedoucí do města.

V úterý ráno štáb uvedl, že ve směru na město ruská armáda posílila, neboť přesunula dvě bojová uskupení o síle praporu (BTG, každé uskupení mívá šest set až osm set mužů) do oblasti obcí Kreminna a Rubižne na sever od Severodoněcku.

Rusové ničí do základů výškové budovy i průmyslové objekty ve městě, upozornil nově Hajdaj, podle kterého útokům čelí i okolní obce, kde bylo zničeno několik obytných domů. Ruské síly útočí také na chemičku Azot, v níž se podle starosty Severodoněcku Oleksandra Strjuka ukrývá přes pět set lidí.

Přestože jsou všechny tři mosty ve městě zničeny, Severodoněck ještě není odříznut, doplnil Hajdaj s odvoláním na starostu. Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že invazním silám se nepodařilo přerušit pozemní spojení s oblastí směrem na města Popasna a Bachmut.

Šír z FSV UK: Cílem Ruska je zničení Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Rusové chystají ofenzivu na Slovjansk

Směrem na Slovjansk v sousední Doněcké oblasti se Rusové snaží získat kontrolu nad obcí Bohorodyčne a vytvořit podmínky pro ofenzivu na Slovjansk, píše dále ukrajinský armádní generální štáb. Okupanti podle něj podnikli dělostřelecké útoky blízko vesnic Dibrivne, Karnaučivka, Nova Dmytrivka a Vernopil.

Také směrem na Lyman v Doněcké oblasti se ruská armáda přeskupuje s cílem rozvinout ofenzivu ve směrech k obcím Lyman a Rajhorodok a také Jampil a Siversk.

Mírný ruský postup u Charkova

Podle ISW se Rusové dál snaží o ofenzivu na severovýchod od Charkova. Ruským jednotkám se u města poprvé za několik týdnů podařilo o něco málo postoupit, oznámilo britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky.

Při ruském ostřelování v Charkovské oblasti v uplynulých 24 hodinách zemřel civilista a pět dalších včetně tří dětí utrpělo zranění, uvedl na sociálních sítích předseda oblastní správy Oleh Syněhubov.

Rusové v noci na úterý ostřelovali i Oděskou a Dněpropetrovskou oblast, uvedl na svém webu list The Kyiv Independent s odvoláním na ukrajinskou armádu a místní úřady. Rakety namířené na Oděskou oblast zlikvidovala protivzdušná obrana, v Dněpropetrovské oblasti poškodily civilní obytné domy.

Rusko viní Kyjev z útoku v pohraničí

Čtyři lidé utrpěli zranění při ukrajinském ostřelování v Brjanské oblasti, která leží na západě Ruska a hraničí s Ukrajinou, sdělil podle agentury TASS tamní guvernér Alexandr Bogomaz. Moskva také tvrdí, že její síly „vysoce přesnými“ řízenými střelami Kalibr zničily muniční areál v Černihivské oblasti.

Tvrzení obou bojujících stran o vzájemných útocích a způsobených ztrátách je v době války těžké ověřit z nezávislých zdrojů. Moskva pravidelně viní ukrajinské síly z provádění útoků na ruském území, Kyjev je ale nepřiznává.

V jižní části Ukrajiny už několik dní pokračuje ukrajinská protiofenziva mezi městy Mykolajiv, které je pevně v ukrajinských rukách, a Cherson, který je okupován. Informoval o tom zpravodaj ČT na Ukrajině Jakub Szántó.

Dodal, že na jednom místě se Ukrajinci dostali do vzdálenosti osm kilometrů od Chersonu. To by podle něj znamenalo, že se na tomto místě posunula fronta za posledních čtrnáct dní zhruba o deset až patnáct kilometrů. Označil to za velký úspěch pro ukrajinské obránce.

Zároveň by to znamenalo, že se Rusové nyní soustřeďují téměř výhradně na ofenzivu na Donbasu. Ukrajinci tak mohli na jihu přejít do ofenzivy, a to navzdory tomu, že i zde čelí velké ruské dělostřelecké převaze. Jedním z cílů je jednak osvobození Chersonu, jednak vytlačení Rusů co nejdále od Mykolajivu, dodal Szántó. V tomto městě žilo před válkou 480 tisíc obyvatel, nyní je to zhruba polovina. 

Kyjev: Od Západu jsme dostali málo zbraní

Ukrajina obdržela jen deset procent zbraní, o které žádala své spojence. Podle agentury Interfax-Ukrajina to v úterý uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajina bez pomoci Západu válku proti Rusku vyhrát nedokáže, dodala. „Nehledě na to, jak velké úsilí Ukrajina vynakládá a jak profesionální je naše armáda, bez pomoci západních partnerů tuto válku nedokážeme vyhrát,“ uvedla náměstkyně. „Z toho, oč Ukrajina požádala a co potřebujeme, jsme dostali asi deset procent,“ dodala. Západ by podle ní měl dodávky zbraní urychlit a je nutné stanovit jasné termíny jejich předání.

Západní země slíbily Ukrajině zbraně odpovídající standardům Severoatlantické aliance, včetně moderních amerických raketometů. Mnohé dodávky však provázejí průtahy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podobně jako Maljarová znovu apeloval na Západ, aby Ukrajině rychleji posílal více zbraní a vojenské techniky. Rusko jich má podle něj „desetkrát, stokrát více“. Ukrajinské armádě chybí především dostatek dalekonosných zbraní a obrněných vozidel, uvedl podle agentury AFP Zelenskyj.

Západní pomoc je roztříštěná

Západní pomoc je podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého roztříštěná a v rozsahu bojů na Ukrajině často nemá tak významnou roli. Nejvíce pomoci podle něj na Ukrajinu přichází stále ze Spojených států, Velké Británie, České republiky a Polska.

„Tady má hodně másla na hlavě Německo, Francie a Itálie. Protože Německo sice přislíbilo velké množství výzbroje, ale ty dodávky zatím stále neběží a Němci je neustále odkládají,“ řekl Mikulecký v pořadu Události, komentáře.

S tím souhlasí i místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Jestli se nerozhoupe Francie a Německo, tak ten vývoj nebude tak pozitivní, jak by to bylo možné,“ řekl k tomu. „Musí se rozhodnout, jestli chtějí dělat byznys, nebo jestli chtějí bezpečí v Evropě,“ dodal. Pokud se tyto státy aktivně přidají k těm, kteří na Ukrajinu dodávají techniku, může to podle něj znamenat rychlý zvrat ve válce.