Pokračují tvrdé boje v Severodoněcku, Ukrajinci odrážejí ruské útoky

Na frontě se situace výrazněji nezměnila, v klíčovém Severodoněcku boje pokračují a obránci odrazili ruské útoky, vyplývá ze středečního hlášení ukrajinského generálního štábu. Podle ukrajinského velení jsou ruští vojáci „demoralizováni“. Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvoření „knihy katů“, která má dokumentovat válečné zločiny. Více než tisíc ukrajinských vojáků, kteří se podíleli na obraně oceláren Azovstal v Mariupolu, bylo kvůli vyšetřování převezeno na území Ruské federace.

Frontová linie mezi ukrajinskými a ruskými silami na východě Ukrajiny se výrazněji nezměnila, vyplývá z ranního hlášení ukrajinského generálního štábu.

V klíčovém městě Severodoněck ukrajinští obránci dál kladou odpor ruským útokům, uvádí ukrajinské velení. Ruské pokusy obsadit obce Toškivka a Ustinivka a postoupit od nich severně k Lysyčansku a Severodoněcku se podařilo odrazit. Ruská armáda pokračuje v bombardování obcí na důležité trase mezi Bachmutem a Lysyčanskem, z čehož podle BBC vyplývá, že Rusové tuto silnici dosud neobsadili.

Ruské útoky pokračují také u Slovjanska a invazní jednotky současně upevňují obranná postavení u Izjumu, aby nepřipustily ukrajinský protiútok. U Izjumu a Doněcka také pokračuje velmi intenzivní ostřelování a bombardování.

U Charkova se nepřítel snaží hlavně udržet ve stávajících pozicích a pokračuje v pokládání minových polí, bránících ukrajinským silám v postupu, konstatoval ukrajinský generální štáb.

Tvrdí také, že jsou ruští vojáci demoralizováni. „Podle dostupných informací se v jednotkách 106. a 76. výsadkové divize vracejí z Luhanské oblasti na území Ruské federace vojáci, kteří se odmítli zúčastnit bojových akcí,“ tvrdí ukrajinská strana.

Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že v centru Lysyčansku při dělostřeleckém ostřelování přišel o život místní obyvatel, raněnou ženu evakuovali na západ Ukrajiny. K situaci v Severodoněcku, sousedícím s Lysyčanskem, dodal, že tam boje pokračují, Ukrajinci kladou odpor a odrážejí útoky.

Podle agentury Reuters potom Hajdaj v ukrajinské televizi řekl, že se ukrajinská armáda možná bude muset v Severodoněcku stáhnout na pevnější pozice, ale města se nevzdá. Podle Hajdaje Ukrajina očekává, že Rusko ještě zesílí bombardování města v rámci velké ofenzivy.

V rozhovoru pro RBK Ukrajina Hajdaj zopakoval, že ukrajinská armáda by se měla snažit Lysyčansk udržet z toho důvodu, že má strategickou polohu – je výše položen než Severodoněck. Ukrajinci by proto měli ve městě vydržet do doby, než obdrží dodávky zbraní dlouhého dosahu, které jim pomohou zatlačit nepřátelské dělostřelectvo působící ukrajinským silám „bolehlav“. Podle guvernéra je pod ruskou kontrolou asi 90 procent Luhanské oblasti.

Rusko tvrdí, že otevřelo koridory

V bachmutském směru podle ukrajinské strany ruské síly zvýšily intenzitu použití letectva. Ostřelovaly také pozice ukrajinských jednotek z minometů, dělostřelectva a raketometů v oblastech Pokrovske, Berestove, Zolote, Vrubivka, Travneve, Jakovlivka a Dolomitne.

V oblasti osady Nahirne se údajně po palbě ukrajinských vojáků ruské jednotky stáhly na dříve obsazené pozice.

„Za posledních 24 hodin odrazili obránci Ukrajiny v Doněcké a Luhanské oblasti jedenáct nepřátelských útoků, zničili tři tanky, pět dělostřeleckých systémů, dvě bojová obrněná vozidla, třináct jednotek vozidel a tři nepřátelské muniční sklady. Jednotky protivzdušné obrany sestřelily dvě bezpilotní letadla typu Orlan-10,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Válka Ruska proti Ukrajině pokračuje 105. dnem a často protichůdné informace bojujících stran nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Moskva tvrdí, že kontroluje Svatohirsk a přilehlé předmostí na severním břehu Severního Donce v Doněcké oblasti, o dobytí oblasti v úterý mluvil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, ukrajinský generální štáb se o této oblasti nezmínil.

Rusové na Krymu rozmístili raketový systém Iskander, tvrdí Kyjev

Rusko také tvrdí, že otevřelo pozemní koridor na Ruskem okupovaný Krym, který umožňuje průchod civilistů a zboží přes východoukrajinské území. Šojgu uvedl, že armáda ve spolupráci s ruskými železnicemi obnovila 1200 kilometrů železničních tratí a otevřela silnice, aby umožnila „plnohodnotný provoz“ mezi Ruskem, Donbasem a Krymem, poloostrovem, který ruské síly ilegálně anektovaly už v roce 2014.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk ve středu uvedl, že Rusko na okupovaný Krym rozmístilo raketové komplexy Iskander. Komplexy se nacházejí u obce Milkovodne, asi osm kilometrů od správních hranic Chersonské oblasti, kterou Rusové ovládli během současné invaze, upřesnil podle agentury Unian mluvčí.

Ruské ministerstvo obrany také uvedlo, že vytvořilo dva námořní humanitární koridory, které mají umožnit pohyb lodí v Černém a Azovském moři poté, co čelilo mezinárodnímu odsouzení kvůli několikaměsíční blokádě klíčových přístavů, které může přispět k rozšíření potravinové krize v rozvojovém světě, vzhledem k tomu, že Ukrajina je významným dodavatelem obilovin.

Podle Motuzjanyka ale hrozí, že díky systému Iskander budou Rusové podnikat z Krymu další raketové útoky. Mluvčí také doplnil, že ruské námořní síly nadále blokují lodní dopravu v Černém moři. Čtyři ruské raketové lodi v Černém moři a jedna ponorka, na nichž je dohromady až 36 střel typu Kalibr, jsou podle něj v pohotovostním režimu.

Strnulá fronta

Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvedlo, že ruské síly se proti ukrajinskému uskupení v Severodoněcku pokoušejí útočit ze tří směrů, ale obrana odolává. „Je nepravděpodobné, že by některá strana dosáhla významnějších zisků během posledních 24 hodin,“ píše rozvědka. Rusko se podle Britů soustřeďuje na ofenzívu v centrální části Donbasu, zatímco na křídlech se musí bránit. 

Několikadenní bitva o průmyslové město Severodoněck se ukázala jako klíčová, Rusko v ní soustředilo svou ofenzivní sílu v naději, že dosáhne jednoho ze svých deklarovaných cílů, plně se zmocnit Luhanské oblasti.

„Klíčovými místy zůstávají Severodoněck, Lysyčansk a Popasna,“ řekl Volodymyr Zelenskyj v úterý pozdě večer.

Satelitní snímky společnosti Maxar Technologies pořízené v pondělí ukázaly značné škody v Severodoněcku a nedalekém Rubižne. „Ruské raketomety a dělostřelectvo jsou rozmístěny na severovýchodě a orientovány v palebných postaveních směrem k městům,“ uvedla americká firma v tiskové zprávě.

Na jižní frontě Ukrajinci pomalu získávají kontrolu nad dobytým územím

Ukrajinské síly v poslední době dosáhly jistých úspěchů při protiútocích vedených na jihozápadě Chersonské oblasti, dobyté okupačními vojsky. Obě strany čelí podobným problémům s udržením obranných linií, zatímco se snaží uvolnit z nich bojeschopné jednotky pro útočné operace.

„Jižní fronta je v tuto chvíli méně důležitá z toho důvodu, že tady je situace obrácená, tady postupují ukrajinští obránci vůči ruským agresorům. Ne tak rychle, nicméně na mnoha místech se podařilo za poslední dva týdny ukrajinské protiofenzivy vytlačit ruské síly o devět někde dokonce o patnáct, šestnáct kilometrů, což je zcela zásadní,“ hlásil z Oděsy zpravodaj ČT Jakub Szántó. Okupanti se v reakci na postup obránců zakopávají, uvedl.

Události, komentáře: Zpravodaj Jakub Szántó o situaci na ukrajinské frontě (zdroj: ČT24)

Vesnice, které ukrajinští vojáci osvobodili, ale podle zpravodaje nadále čelí silným raketovým útokům. Narozdíl například od Oděsy, kde se sice sirény ozývají několikrát za den, ale oběti po náletech jsou poměrně ojedinělé. „Možná ze msty nebo jiného nepochopitelného důvodu, protože tam většinou nejsou žádné vojenské cíle, na ně i nadále dopadají dělostřelecké granáty. Na některá místa opravdu velice těžce,“ popsal Szántó.

Díky dodávce zbraní ze západních zemí mohou Ukrajinci ohrožovat ruskou černomořskou flotilu. „Lodě, které se podílejí na ostřelování pobřežních měst, jsou dál než sto kilometrů,“ uvedl Szántó. Právě kontrola nad přístavy je klíčová v současné debatě o zajištění potravin a jejich ceně. 

Zvěsti o mučení v Chersonu

Podle krymské zástupkyně ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Tamily Taševy je v Ruskem okupované Chersonské oblasti na jihovýchodě země „drženo jako rukojmí“ přibližně šest set lidí v „místnostech, které vypadají jako mučírny“ a ve vazebních věznicích.

Z těchto šesti set osob je polovina údajně držena v budově státní správy Chersonské oblasti, ve vyšetřovací vazbě a ve škole ve městě Heničesk, uvedla Taševa podle televize CNN v úterý v televizním projevu, s odvoláním na vládní agentury a aktivisty, kteří nedávno uprchli z okupovaného území. 

Zadržované osoby Taševa popsala jako „civilní rukojmí, aktivisty, novináře a vojenské zajatce“, z nichž někteří byli podle ní převezeni z Chersonu do Simferopolu, druhého největšího města na Ruskem okupovaném Krymu.

Kniha katů

Zelenskyj během nočního projevu avizoval záměr vytvořit „knihu katů“, která bude dokumentovat válečné zločiny a zločince ruské armády. „Jedná se o konkrétní fakta o konkrétních lidech, kteří mají na svědomí konkrétní násilné zločiny proti Ukrajincům,“ řekl Zelenskyj. Má podle něj jít o seznam důkazů, na základě kterých mohou být hnáni k odpovědnosti nejen přímí pachatelé zločinů, ale i jejich velitelé.

Zároveň varoval, že příští zima bude pro Ukrajince velmi těžká. Zelenskyj uvedl, že na setkání s vládními představiteli a zástupci největších státních energetických společností projednal „zřízení štábu pro přípravu na příští topnou sezonu“, který bude mít na starost otázky nákupu dostatečného množství plynu, akumulace uhlí a výroby elektřiny.

„Nebudeme prodávat náš plyn a uhlí do zahraničí. Veškerá domácí produkce bude směřovat na vnitřní potřeby našich občanů,“ oznámil Zelenskyj.

„Chci zvlášť zdůraznit, že jsem zadal vládě velice konkrétní úkol: udělat vše, aby se tarify na plyn a elektřinu v příští topné sezoně nezměnily. Lidem je i tak těžko, protože je válka. Postaráme se o to,“ citoval Zelenského list Ukrajinska pravda. 

Zajatí obránci Azovstalu jsou prý v Rusku

Více než tisíc ukrajinských vojáků, kteří se podíleli na obraně oceláren Azovstal v Mariupolu, okupanti převezli na území Ruské federace, citovala ruská státní agentura TASS nejmenovaného ruského bezpečnostního činitele. Ten také varoval, že převoz do Ruska později čeká i další ukrajinské zajatce a v Moskvě se nachází více než stovka „žoldnéřů z cizích zemí, kteří se vzdali v Mariupolu“.

Agentura Reuters k tomu napsala, že pokud se zprávy potvrdí, bude to znamenat další překážku pro mírová jednání mezi oběma znepřátelenými stranami. Kyjev usiluje o výměnu obránců Azovstalu za ruské vojáky zajaté na Ukrajině, nicméně ruští poslanci požadují, aby někteří z ukrajinských bojovníků z Mariupolu byli postaveni před soud.

V mariupolských ocelárnách Azovstal, které byly poslední baštou ukrajinské obrany v přístavním městě, se ve druhé polovině května vzdalo ruským silám více než 2400 bojovníků. Ukrajinské vedení se obává, že jsou vystaveni krutému zacházení.

Výměna padlých

Ukrajina a Rusko si také předaly ostatky padlých vojáků, na každé straně šlo o padesát těl, včetně sedmatřiceti ukrajinských obránců mariupolských oceláren Azovstal. Ve středu to na webu oznámilo ukrajinské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území. Výměna se podle resortu odehrála na frontové linii v Záporožské oblasti. Repatriace padlých údajně dále pokračuje.

Agentura AP už dříve s odvoláním na ukrajinskou vojenskou rozvědku napsala, že Rusko zatím vydalo těla 210 ukrajinských bojovníků, kteří zahynuli v bitvě o Mariupol. Většina z nich prý patřila k obráncům Azovstalu. Kolik těl v hutích zůstává, není jasné.

Kyjev již v sobotu sdělil, že si obě strany vyměnily dohromady 320 těl padlých, přičemž každá z nich dostala zpět pozůstatky 160 vojáků, poznamenává AP. Podle ukrajinské agentury Unian to byla první oficiálně potvrzená výměna padlých od začátku ruské invaze na Ukrajině.