Ukrajinské síly se přiblížily k Chersonu. Hajdaj očekává velkou ruskou ofenzivu u Severodoněcka

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny pokračuje protiofenziva ukrajinských sil. Okupační správa varovala před partyzánskou činností a pohrozila trestem smrti. Ruské síly se nadále soustředí na dobývání Severodoněcka. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval k pokračující podpoře Ukrajiny, válka podle něj může trvat roky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nedělním večerním videoprojevu k situaci na bojišti řekl, že Rusko akumuluje jednotky směrem k Záporoží a v Charkovské oblasti a že invazní síly znovu ostřelovaly ukrajinskou infrastrukturu pro výrobu paliva, protože jejich cílem je zhoršit situaci v zemi v tomto ohledu. Boje v Doněcké a Luhanské oblasti označil za nesmírně kruté. V dalších dnech podle něj ruská armáda může útoky ještě zesílit. Příští týden budou zároveň lídři zemí Evropské unie na summitu v Bruselu rozhodovat, zda Ukrajině potvrdí status kandidáta vstupu do EU.

Ukrajinské jednotky pokračují v omezeném protiútoku na jihu země v Chersonské oblasti. K těžkým bojům dochází podle neověřených zpráv u Snihurivky a Peršotravene zhruba čtyřicet, respektive pětadvacet kilometrů severně od Chersonu. Na některých úsecích fronty se ukrajinská armáda přiblížila k okupovanému oblastnímu centru na deset až patnáct kilometrů.

Podle armádního velení ukrajinské síly uskutečnily v Chersonské oblasti za sobotu čtyři letecké útoky, při nichž zahynulo 28 okupantů.

V samotném Chersonu v posledních dnech sílí aktivita protiruského odboje. V sobotu výbuch bomby zničil auto Jevhena Soboljeva, velitele tamní trestanecké kolonie, který se přidal na stranu okupantů. Vyvázl se zraněními.

„Jih nikomu nedáme, získáme zpět všechno, co je naše, a rovněž moře bude ukrajinské a bezpečné,“ prohlásil dříve v neděli Zelenskyj, který krátce předtím navštívil Mykolajiv a Oděsu.

Ruské obavy z partyzánské činnosti rostou také v Záporožské oblasti, kde na okupovaných územích vyhrožují ruští velitelé trestem smrti. Tvrdí to záporožský guvernér Oleksandr Staruch, který zdůraznil, že s guerillovým bojem Ukrajinci na okupovaných územích neustanou.

Problémy s morálkou na východní frontě

Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj varoval, že Rusko ve snaze o dobytí Severodoněcka a Bachmutu povolalo všechny zálohy. „Snaží se získat plnou kontrolu nad centrem regionu a odříznout trasu Lysyčansk–⁠Bachmut. Nedaří se jim to a hromadně umírají,“ napsal Hajdaj. „Podle množství shromážděných rezerv očekáváme v nadcházejících dnech velkou ofenzivu,“ dodal.

Zopakoval, že ačkoliv jsou všechny mosty do Severodoněcka zničené, zůstávají otevřené komunikační linky i evakuační trasy. Lysyčansk, který leží na druhém břehu řeky Severní Doněc, je pod plnou ukrajinskou kontrolou. Ačkoliv čelí neustálému ostřelování, podle Hajdaje se denně daří „potichu“ evakuovat civilisty.

V posledních dnech se východní fronta příliš neměnila, obě strany konfliktu ostřelují pozice protivníka severně, východně a jižně od Severodoněcku, rekapituluje britská zpravodajská služba. Podle informací rozvědky je pravděpodobné, že ukrajinské síly zažily v posledních týdnech dezerce, zatímco ruská morálka zůstává obzvláště špatná a stále se vyskytují případy, kdy jednotky odmítají uposlechnout rozkazy.

Mezi faktory přispívajícími k nízké morálce v invazních jednotkách patří podle Londýna to, že ruští vojáci vnímají jako nevalné své velení, dále omezená možnost rotace jednotek, velmi těžké ztráty, stres z bojů, přetrvávající špatná logistika a problémy s platy. „Mnoho ruských vojáků všech hodností také pravděpodobně zůstává zmateno ohledně cílů války,“ uvádí britské ministerstvo obrany s dovětkem, že problémy s morálkou v ruských silách jsou zřejmě natolik významné, že omezují schopnost Ruska dosáhnout operačních cílů.

K obdobnému závěru ohledně schopností ruské armády dochází Institut pro studium války. „Ruské jednotky se pravděpodobně potýkají s rostoucími ztrátami a úbytkem vojáků a techniky, což bude komplikovat pokusy o obnovení útočných operací na dalších kritických místech, protože bitva o Severodoněck pokračuje pomalu,“ píše ve své zprávě institut, podle něhož se ruským silám v nadcházejících týdnech nejspíše podaří tohoto města zmocnit, bude to však za cenu soustředění většiny dostupných sil v této malé oblasti.

Ofenziva na Severodoněck se daří, tvrdí Rusové

Z Moskvy v neděli podle agentury Reuters zaznělo, že ofenziva proti Severodoněcku pokračuje úspěšně. Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova ruská vojska dostala pod kontrolu obec Meťolkine nacházející se na okraji tohoto města. Některé ukrajinské jednotky kvůli nízké morálce, nedostatku munice a zajištění opouštějí oblast bojových operací, řekl Konašenkov podle ruské agentury TASS.

Konašenkov dále ve svém shrnutí vývoje bojů mimo jiné prohlásil, že Rusko raketovým úderem na Mykolajiv zasáhlo deset houfnic a až dvacet obrněných vozidel, které dodal Kyjevu Západ v posledních deseti dnech. Ruské síly v posledních 24 hodinách při útoku raketami Kalibr na velitelské stanoviště v Dněpropetrovské oblasti „zničily“ přes padesát ukrajinských generálů a důstojníků, včetně členů generálního štábu, tvrdil dále mluvčí ruského resortu obrany. Podobná prohlášení bojujících stran není možné nezávisle ověřit.

Severodoněckem v sobotu večer otřásla silná exploze, k níž došlo na okraji města nebo v jeho blízkosti. „Oblak dýmu je očividně chemického původu. Jeho barva se velmi podobá kouři po výbuchu nádrže kyseliny dusičné,“ napsal na Telegram takzvaný ambasador samozvané Luhanské lidové republiky. Zprávy o výbuchu potvrdila i ukrajinská armáda.

V Doněcku se cílem ostřelování podle tamního starosty staly obytné i administrativní budovy. V podzemí uhelného dolu Zasjadko uvázlo 77 horníků poté, co útok odpojil zdroj elektřiny, všechny se podařilo dostat na povrch. Podle ruské strany útočily ukrajinské jednotky, Kyjev ostřelování území takzvaných „lidových republik“ na Donbase dlouhodobě popírá.

Velitelé z Azovstalu skončili v Rusku, napsal TASS

Dva velitelé ukrajinských bojovníků, kteří bránili mariupolské ocelárny Azovstal, skončili v Rusku na vyšetřování. S odkazem na zdroj z bezpečnostních složek to napsala ruská státní agentura TASS, podle níž jde o zástupce velitele pluku Azov Svjatoslava Palamara a velitele 36. brigády námořní pěchoty Serhije Volynského.

„Do Ruska byli převezeni i další důstojníci různých ukrajinských jednotek,“ cituje TASS svůj zdroj. Do kterého regionu Ruské federace je odvezli, neupřesnil. Do Ruska byli převezeni ze samozvané Doněcké lidové republiky (DNR), kde podle Moskvy skončili poté, co složili zbraně. Agentura Reuters poznamenala, že informace o převozu ukrajinských vojáků nemohla ověřit a Kyjev zatím nereagoval.

Podle TASS bylo do Ruska převezeno přes tisíc ukrajinských vojáků, kteří mariupolský metalurgický komplex bránili. Kyjev usiluje o to, aby obránci Azovstalu, mezi nimiž jsou podle dřívějších informací ukrajinských úřadů kromě členů pluku Azov také příslušníci národní gardy, námořní pěchoty, teritoriální obrany, pohraničníci, policisté a dobrovolníci, byli vyměněni za ruské vojáky zajaté na Ukrajině.

Ruští poslanci nicméně požadují, aby někteří z ukrajinských bojovníků z Mariupolu byli postaveni před soud. Totéž chtějí představitelé donbaského kvazistátního útvaru, viní je z porušování lidských práv.

Stoltenberg: Válka může trvat roky

Válka Ruska na Ukrajině může trvat roky, upozornil v rozhovoru s německým listem Bild am Sonntag generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. „Nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny,“ zdůraznil, „i když náklady jsou vysoké, nejen kvůli vojenské podpoře, ale také kvůli růstu cen energií a potravin.“ To se však podle něj nedá srovnávat s cenou, kterou Ukrajina denně platí mnoha lidskými životy.

Stoltenberg již tento týden uvedl, že členské země NATO by na summitu v Madridu měly schválit balíček pomoci pro Ukrajinu, který zemi pomůže s přechodem ze staré, sovětské výzbroje ke standardnímu aliančnímu vybavení. Summit se uskuteční tento měsíc.

Šéf Aliance očekává, že Ukrajina bude schopna znovu vytlačit ruské jednotky z Donbasu za pomoci dalších dodávek zbraní ze Západu. „Ukrajinci statečně vzdorují ruským okupantům,“ řekl listu. Dodal ale, že NATO nebude zasahovat do samotných bojů. „Pomáháme této zemi, ale vojáky NATO na Ukrajinu nepošleme.“