TÉMA

Igor Konašenkov

Protikremelské ruské legie hlásí vpád do Bělgorodské oblasti. Podle Moskvy se daří útoky odrážet

Protikremelské legie Svoboda Ruska a Ruský dobrovolnický sbor (RDS) bojující na straně Ukrajiny proti ruské invazi a režimu Vladimira Putina ve čtvrtek prohlásily, že se pohybují směrem k městu Šebekino v ruské Bělgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou, informovala agentura Ukrinform s odkazem na telegramové kanály obou skupin. Podle ruského ministerstva obrany ruští vojáci „ukrajinským silám“ v průniku do Bělgorodské oblasti zabránili a odrazili tři útoky, informovala vládní agentura TASS. Tvrzení jednotlivých stran není možné nezávisle ověřit.
1. 6. 2023|

Ruská armáda podle Ukrajiny během příměří zabila v Bachmutu dva seniory

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho armáda dodržuje dočasné příměří vyhlášené na frontové linii na Ukrajině kvůli pravoslavným Vánocům a ukrajinská armáda ruské pozice ostřeluje. Podle britské rozvědky ale i ruská armáda pokračuje v bojích. Úřad ukrajinského generálního prokurátora v sobotu oznámil, že v pátek po začátku příměří ruská vojska ostřelovala Bachmut a zabila tam dva lidi, dalších třináct zranila. Jednostranné příměří vyhlášené Ruskem skončilo o půlnoci ze soboty na neděli (ve 22:00 našeho času).
7. 1. 2023Aktualizováno7. 1. 2023, 18:34|

Ukrajinští vojáci vstoupili do Lymanu, uvedla náměstkyně ministra obrany. Rusové mluví o stažení

Ukrajinští vojáci vstoupili do strategicky důležitého města Lyman v Doněcké oblasti na východě země, potvrdila náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová. Prezident Volodymyr Zelenskyj předtím ve večerním projevu řekl, že se o město bojuje. Zástupce šéfa jeho kanceláře Kyrylo Tymošenko večer na sociálních sítích zveřejnil video, v němž ukrajinští vojáci uvádějí, že město už osvobodili. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že vojska „stáhlo na výhodnější pozice“. Z nedaleké Charkovské oblasti přišla zpráva o tom, že Rusko zasáhlo konvoj s civilisty a zabilo přes dvacet lidí.
1. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 00:01|

Ukrajinské síly se přiblížily k Chersonu. Hajdaj očekává velkou ruskou ofenzivu u Severodoněcka

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny pokračuje protiofenziva ukrajinských sil. Okupační správa varovala před partyzánskou činností a pohrozila trestem smrti. Ruské síly se nadále soustředí na dobývání Severodoněcka. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyzval k pokračující podpoře Ukrajiny, válka podle něj může trvat roky.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 23:41|

Ukrajinská armáda podle úřadů obklíčila ruské jednotky severozápadně od Kyjeva

Ukrajinská armáda obklíčila ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel. Vyplývá to ze sdělení místních úřadů, podle nichž se oblast bojů severozápadně od Kyjeva nachází na hraně humanitární katastrofy. Již v úterý ukrajinská armáda oznámila, že obsadila město Makariv západně od metropole. Obě strany konfliktu se ve středu dohodly na vytvoření devíti humanitárních koridorů, mezi evakuovanými městy ale není přístav Mariupol.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 18:53|